NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Είστε συνεπής φορολογούμενος; Καλά να πάθετε

Είστε συνεπής φορολογούμενος; Καλά να πάθετε

Όταν η πολιτική ρυθμίσεων στρεβλώνει τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό.

Νέες ρυθμίσεις για οφειλές στην εφορία, νέες ρυθμίσεις για οφειλές εισφορών, νέες ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Το συμπέρασμα σ’ όλα αυτά είναι ότι πίσω από κάθε κρίση, το ελληνικό κράτος επιβραβεύει με ρυθμίσεις όσους είναι αφερέγγυοι. Και αυτοί οι αφερέγγυοι κρύβονται πίσω από χιλιάδες δύσμοιρους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν πληρώνεις τους φόρους σου κε επιχειρηματία; Πάρε 120 δόσεις για να τους πληρώσεις. Πτώχευσες, πάρε 2η και 3η ευκαιρία.

Είσαι συνεπής; θα στερέψεις από ρευστότητα για να μάθεις.

«Μα είμαστε σε καιρό μεγάλης κρίσης» θα πουν οι περισσότεροι. Εάν δείτε το προφίλ αυτών που οφείλουν, πάρα πολλοί από αυτούς δεν είναι ανήκουν στις ευπαθείς κατηγορίες. Επιχειρηματίες, μεγαλοεισοδηματίες και λοιποί έχουν ενταχθεί κατά καιρούς μέσα στις ρυθμίσεις για τις πληρωμές φόρων.

Το πέπλο της κρίσης (πρώτα η 8ετία 2010 - 2018 και μετά ο κορονοϊός) ουσιαστικά αποτελεί μεγάλο άλλοθι για να μην είναι αρκετοί επιχειρηματίες συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους. Από την άλλη, οι συνεπείς επιχειρηματίες και επιχειρήσεις στερούνται πόρων και έτσι μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο. Ένα φαύλο κύκλο, που ουσιαστικά στρεβλώνει τον ανταγωνισμό. Είσαι συνεπής, δεν θα καταφέρεις να ανταγωνιστείς τον ασυνεπή, ο οποίος θα επενδύσει τα λεφτά που δεν πλήρωσε ή θα αυξήσει την διαφημιστική του καμπάνια μ’ αυτά. Ένας επιχειρηματικός μαραθώνιος που επιβραβεύει τους ασυνεπείς.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι πολλές φορές οι ασυνεπείς επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ως άλλοθι τους εργαζόμενούς τους που τους κρατούν ομήρους. «Αν δεν με βοηθήσετε, θα τους απολύσω» ήταν παλιά το μότο τους. «Αν δεν με βοηθήσετε, θα τους αφήσω απλήρωτους» είναι το συνηθισμένο μότο της εποχής μας.

Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να επιστρέψει στη λογική της οικονομικής δικαιοσύνης. Θα πρέπει να δίνει κίνητρα στους φερέγγυους φορολογουμένους έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία «φορολογική συνείδηση». Θα πρέπει να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες φτωχούς πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν από την ομηρεία των «στρατηγικών κακοπληρωτών».

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια την ανίχνευση των πελατών τους. Ποιοι πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν και ποιοι δεν θέλουν να ανταποκριθούν. Το ελληνικό κράτος μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο των τραπεζών. Ή ακόμη καλύτερα να υιοθετήσει τα μοντέλα των άλλων προηγμένων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία. Ακόμη περισσότερο η κοντινή μας Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν περιορίσει την στοχευμένη φοροδιαφυγή.

Οι τρόποι υπάρχουν. Η θέληση δεν υπάρχει.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr