NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Οι αδύναμοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα γίνονται ενοικιαστές στα σπίτια τους

Οι αδύναμοι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα γίνονται ενοικιαστές στα σπίτια τους

Σε ρυθμίσεις προς όφελος των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων με στόχο να αποτραπούν οι αδυναμίες πληρωμών στεγαστικών δανείων και οι εξώσεις μετά από πλειστηριασμούς, προχωρεί η κυβέρνηση με τον νέο πτωχευτικό κώδικα που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, με ένα ποσό από 70 έως και 210 ευρώ το μήνα θα επιδοτείται για πέντε χρόνια η δόση στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών που θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο έξωσης μετά από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους θα έχουν τη δυνατότητα να μένουν στο σπίτι τους για 12 χρόνια έναντι ενοικίου και στη συνέχεια, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούν να το επαναγοράσουν. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Αμερική και Βρετανία) και έχει υιοθετηθεί μετά το 2008 όταν δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα στην αμερικανική οικονομία από την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει τους καταναλωτές και δανειολήπτες έναντι των αποτελεσμάτων της κρίσης. Οι τράπεζες είχαν αντιδράσει αρχικά στην γνωμοδοτική επιτροπή θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές για τα τιτλοποιημένα δάνεια και επιδεινώνονται οι ισολογισμοί τους. Η κυβέρνηση κλήθηκε να βρει την «χρυσή τομή» υιοθετώντας μέτρα διευκόλυνσης και των τραπεζών και των δανειοληπτών. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 και μέσω των διατάξεών του δίνεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πτωχεύσουν, να κάνουν μια νέα αρχή μετά τη διαγραφή των χρεών τους υπό αυστηρές προϋποθέσεις

Έρχεται νέος αναβαλλόμενος φόρος για τις τράπεζες;

Το ενδεχόμενο νέου αναβαλλόμενου φόρου για τις τράπεζες (όπως είχε ξεκινήσει το 2014) επανέρχεται στο τραπέζι. Η οικονομική κρίση και τα 5 δισ. ευρώ περίπου μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αλλάξει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των τραπεζικών ομίλων και ενδεχομένως το 2020 - 2021 να εμφανιστούν πάλι ζημιές στους ισολογισμούς εάν δεν επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το πρόβλημα είναι ότι ο αναβαλλόμενος φόρος στις τράπεζες θα επιφέρει νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση περιμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ να γνωμοδοτήσουν εάν και κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί το θέμα του αναβαλλόμενου φόρου. Εάν συμβεί αυτό, μέρος των δημοσιονομικών απωλειών θα καλυφθεί από το πακέτο που θα προκύψει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr