NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Ελληνικό οικοσύστημα startups σε μια παγκόσμια αγορά που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς

Ελληνικό οικοσύστημα startups σε μια παγκόσμια αγορά που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς

​Η Ελλάδα χρειάζεται κάτι περισσότερο από «ανάταξη της οικονομίας» μετά από την πανδημία του κοροναϊού. Χρειάζεται να «ανυψώσουμε την Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση της επίσημης έναρξης της πλατφόρμας Elevate Greece για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Να ανυψώσουμε τη χώρα σε νέο τεχνολογικό επίπεδο. Σε όλους τους τομείς. Και οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναδεικνύουν πιο παραστατικά την ώθηση αυτή που χρειάζεται η οικονομία, με όραμα την παραγωγική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται το «έξυπνο», το τεχνολογικά καινοτόμο, το ευέλικτο και οικονομικά εξωστρεφές επιχειρείν.

Είναι συμπυκνωμένα όλα όσα συνδυαστικά ανέφερε ο Πρωθυπουργός για το «νέο οδικό χάρτη ανάπτυξης», που υλοποιούμε ως κυβέρνηση για τη χώρα.

Οι startups, οι σύγχρονες ψηφιακές επιχειρήσεις σε υπηρεσίες εκπαίδευσης, τουρισμού, logistics, μηχανικών εφαρμογών, καθώς και οι τεχνολογικοί γίγαντες που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όλες αυτές οι «ευέλικτες» δομές με υψηλές δυνατότητες και προοπτικές απόδοσης των επενδύσεων, αποτελούν τη «μαγιά» για να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη «ανθεκτικότητα» της ελληνικής οικονομίας, για να μπορέσει να ευδοκιμήσει την επόμενη δεκαετία. Με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες, χωρίς καμία γεωγραφική ανισότητα να στέκεται εμπόδιο στη δραστηριότητά τους.

Αυτός είναι ο «οδικός χάρτης» της χώρας στο παγκόσμιο τεχνολογικό «χωριό», που μας συνδέει όλους: κράτος, τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, επιμελητήρια, και κυρίως, τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό στην παρούσα συγκυρία να σταθούμε με προσοχή και σεβασμό απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, να εξηγήσουμε τις νέες συνθήκες αλλά και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογικής επανάστασης που δεν σταμάτησε με την πανδημία. Να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε ακριβώς πώς η χώρα μας μπορεί να ανακάμψει από την τρέχουσα κρίση και να παραμείνει ικανή να προσαρμοστεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Το «κλειδί» για να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο τους είναι οι καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, δίνοντας χώρο στην νέα γενιά να δράσει και να δημιουργήσει, να μετατρέψει τις δικές της ιδέες σε επιχειρηματικές λύσεις και δραστηριότητα.

Ταυτόχρονα, είναι ο δικός μας θεσμικός ρόλος για μια αναπτυξιακή στρατηγική με όραμα και ουσία που υποσχεθήκαμε στους Έλληνες, ώστε να θέσουμε σε στέρεες βάσεις τις νέες προτεραιότητες, με άξονα την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτό πράττουμε με τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετούμε και τις πρακτικές μας αποφάσεις, που ενισχύουν τις επιχειρήσεις - ιδιαίτερα τις πιο «ευάλωτες», αυτή την περίοδο, μικρομεσαίες - και που προσελκύουν επενδυτές. Η πλατφόρμα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις Elevate Greece και η πρόσφατη επένδυση της Microsoft, ή αυτές που αναμένεται να ακολουθήσουν, δείχνουν ότι προχωράμε αρκετά καλά σε αυτόν τον τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή, μια προγραμματική μας δέσμευση που πρόσφατα πήρε σάρκα και οστά, είναι ένα ψηφιακό άλμα στο μέλλον.

Η πρωτοτυπία αλλά και η ουσία του Elevate Greece είναι η «πολυεπίπεδη» λειτουργία ενός δυναμικά αναπτυσσόμενου Μητρώου που θα καταγράφει την πορεία των νεοφυών επιχειρήσεων στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις ελληνικές startups ως πόλο έλξης για επενδυτές και παράλληλα θα προωθεί τη δικτύωση τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Πιστεύουμε στη τεράστια προοπτική της υψηλής τεχνολογίας, της καινοτομίας και των ανθρώπων της. Ιδιαίτερα των νέων γενεών, που θα ξεδιπλώσουν τις γνώσεις τους και την επιχειρηματική τους ευρηματικότητα στον τόπο τους. Αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στην πατρίδα μας – παρακαταθήκη για το μέλλον.

Θα ενισχύσουμε με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα αυτό το έργο μέσα από το αναπτυξιακό μας σχέδιο.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των “financial services”, οι τράπεζες, τα venture capitals, οι εταιρίες private equity αλλά και τα δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων, θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων και έργων τεχνολογίας αιχμής και καινοτομίας, που αποτελούν σημαντική προτεραιότητα, ενώ οι τοπικοί αναπτυξιακοί φορείς και τα επιμελητήρια θα πρέπει να ενημερώνουν κατάλληλα τους επιχειρηματίες και να αποτελούν – ειδικά τα επιμελητήρια – το πολυεργαλειακό “hub” τους.

Θέλουμε να δρομολογήσουμε μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα που θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και υιοθέτηση του δικού μας προγράμματος: του συνολικού ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, καθώς και την εμπέδωση της αυτοπεποίθησής μας για την ανοικοδόμηση ενός ανθεκτικού παραγωγικού μοντέλου στη νέα εποχή που δημιουργείται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr