NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Πέντε νέους κινδύνους «εκτόξευσε» ο Covid19. Μάθετε ποιους

Πέντε νέους κινδύνους «εκτόξευσε» ο Covid19. Μάθετε ποιους

Πανδημίες και μολυσματικές ασθένειες, κλιματική αλλαγή, κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο (cyber). Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας και όλα δείχνουν ότι δεν θα απομακρυνθούν εύκολα. Κανείς μέχρι πέρυσι που αναλύονταν οι κίνδυνοι δεν θα μπορούσε να υπολογίσει ότι ένας ιός σαν τον Covid-19 θα ταρακουνούσε το τοπίο των κινδύνων.

Επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί, (όχι να υπολογίσει) ότι οι αποφάσεις των κυβερνήσεων θα επέφεραν τόσες ζημιές στην οικονομία, ακολουθούμενες σε αρκετές των περιπτώσεων από ψυχικές και ηθικές ζημιές. Είναι τυχαίο ότι ορισμένες κυβερνήσεις απαιτούν, με βάση του νόμους που έχουν εκδώσει, την συναίνεση μας γραπτώς για ορισμένα πράγματα; Δύσκολα, όταν υπογράψεις εγείρεις αξιώσεις για αστικές ευθύνες.

Μην μας ξεφύγει κίνδυνος

Ξεκινά η εποχή της μελέτης των κινδύνων. Από αυτό το μήνα μέχρι και τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο με το World Economic Forum, την κορυφαία διάσκεψη, θα αποτυπώνουμε τους κινδύνους.

Ας, ξεκινήσουμε να δούμε τι λέει η μελέτη μελλοντικών κινδύνων της ΑΧΑ SA, η οποία μελέτη εκδόθηκε πρόσφατα. Η μελέτη αυτή προσδιορίζει τις πανδημίες και τις μολυσματικές ασθένειες ως τον σημαντικότερο αναδυόμενο κίνδυνο. Πέρυσι ο εν λόγω κίνδυνος κατείχε την όγδοη θέση, αντανακλώντας απλώς μία ευπάθεια, κάποια αδυναμία στα θέματα υγείας. Σήμερα όλοι βλέπουν την υγεία με άλλο «μάτι». Ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώθηκε η κρίση στην υγεία επιβεβαιώνει το μέγεθος της κλίμακας, και το βάθος των επιπτώσεών της στην κοινωνία και την οικονομία.

Ας έχουμε υπ’ όψιν μας και το αντίστροφο ότι υγεία χωρίς οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει επί μακρόθεν.

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή στρέφουν αλλού τα μάτια τους

Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει… και όμως ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής υποχωρεί στις βαθμίδες της κατάταξης κινδύνων. Από τον πρώτο στον δεύτερο σημαντικότερο αναδυόμενο κίνδυνο για την κοινωνία, με τον αριθμό των εμπειρογνωμόνων που την επέλεξαν να πέφτει από το 67% στο 54%.

Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε πως οι ειδικοί στην Ευρώπη εξακολουθούν να θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο αναδυόμενο κίνδυνο για την κοινωνία, και μάλιστα την κατατάσσουν πάνω από τον κίνδυνο πανδημίας.

Και ας μην υποτιμάμε τον αριθμό των χειρουργικών μασκών που πηγαίνουν στα απόβλητα και τον όγκο των αντισηπτικών που συστήνονται για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Δύο τρομεροί εχθροί: Η κυβερνοασφάλεια και οι γεωπολιτικές εντάσεις

Και μπαίνουμε στα δύσκολα μια και ο ένας κίνδυνος ενεργοποιεί έναν άλλο κίνδυνο και οι δύο μαζί συσχετίζονται. Η φετινή έκθεση διαπίστωσε ότι o κίνδυνος για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber) είναι ο τρίτος σημαντικός αναδυόμενος κίνδυνος στο τοπίο των κινδύνων. Ο κίνδυνος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο έχει ενταθεί, αυξήθηκε και μεγάλωσε.

H τηλεργασία λόγω του Covid-19 δημιούργησε μία νέα γενιά απατεώνων

Η αύξηση και η επιβολή της τηλεργασίας λόγω του Covid-19 γέννησε πολλά κίνητρα στην νέα γενιά απατεώνων του διαδικτύου. Για παράδειγμα τα μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing emails) που σχετίζονται με το Covid-19 αυξάνονται. Ιλιγγιώδες ποσοστό, +600%, κατά την διάρκεια του lockdown σε εργαζόμενους που χρησιμοποιούσαν ατομικές μονάδες εργασίας.

Τα μέτρα για τον Covid-19 εντείνουν την γεωπολιτική αστάθεια

Ο κίνδυνος αυτός που αναδύεται πιο αυξημένος λόγω των μέτρων που λαμβάνουν ορισμένες κυβερνήσεις δεν είναι εύκολο να τον αντιληφθεί κανείς, αφού μόνο αυτοί που ασχολούνται με τα «δρώμενα» μπορούν να γνωρίζουν.

Τον κίνδυνο της γεωπολιτικής αστάθειας, οι εμπειρογνώμονες τον κατατάσσουν τέταρτο στην βαθμίδα αξιολόγησης. Έχει αυξηθεί για το λόγο ότι ορισμένες κυβερνήσεις ασκούν ελέγχους στις ιατρικές προμήθειες και λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα κατά την διαμόρφωση των στρατηγικών τους για ορισμένες επιχειρήσεις.

Τα ιατρικά και τα φαρμακευτικά είναι κομβικά σημεία, σημεία διαμάχης και συμφερόντων στο σημερινό παγκόσμιο τοπίο με επίκεντρο τον Covid-19.

Με άλλη «αμφίεση» που γράφει πάνω Covid-19, ο τεχνολογικός κίνδυνος

Οι ειδικοί εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι για τον αντίκτυπο των τεχνολογικών κινδύνων στην κοινωνία φέτος. Για παράδειγμα, κατέταξαν την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και την ανάλυση των μεγάλων δεδομένα (big data) ως τον έκτο πιο σημαντικό κίνδυνο το 2018 και το 2019. Τον κίνδυνο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) οι ειδικοί για εφέτος, τον κατέταξαν, παρά την σοβαρότητα του στην 12η θέση. Ο Covid-19 προκάλεσε την αύξηση της χρήσης της τεχνολογίας, έτσι και ο κόσμος άρχισε να αισθάνεται πιο οικείος με αυτήν.

Καθώς, τα άτομα και οι επιχειρήσεις εξοικειώνονται με την τεχνολογία και βλέπουν οφέλη, και μπορεί ευκολότερα να αποδέχονται τους κινδύνους και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας.

Δέχονται τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας και τους κινδύνους απέναντι στο τρόμο και φόβο που δημιούργησε ο Covid-19 και αυτό έκανε τον κόσμο να αποδεχτεί τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας; Ή δεν μπορούν να δουν άλλες απειλές πέραν αυτήν που αφορά την υγεία τους;

Ψυχική υγεία και παραπληροφόρηση, -«τέκνα» του Covid-19

Δύο επιπλέον κίνδυνοι που υποτιμώνται προ το παρόν λαμβάνουν θέση στην πρώτη πεντάδα των κινδύνων. Ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης και ο κίνδυνος της ψυχικής υγείας. Και οι δύο, δεν αποτελούν κάτι νέο, ωστόσο έχουν την ικανότητα να αναπτυχθούν εκθετικά, υποβοηθούμενοι από τον Covid-19.

Ταυτότητα της έρευνας

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 2.700 ειδικοί στην διαχείριση κινδύνων από 54 χώρες. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέκυψαν μετά από συνεργασία της ΑΧΑ SA με την Ipsos. Απαντήσεις στα ερωτηματολόγια έδωσαν πάνω από 20.000 άνθρωποι. Η ΑΧΑ συνεργάστηκε με την Eurasia Group για τα γεωπολιτικά ζητήματα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr