NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Δ. Φουντουκάκου, IST College: Επιβεβλημένες οι επενδύσεις στο HR των επιχειρήσεων

Δ. Φουντουκάκου, IST College: Επιβεβλημένες οι επενδύσεις στο HR των επιχειρήσεων

Πώς προσαρμόστηκε το IST College στην εποχή της πανδημίας και πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα υποτροφιών που προσφέρει; Ποια είναι τα ταλέντα στα οποία θα πρέπει να επενδύσει σήμερα η νέα γενιά και ποιοι οι κλάδοι που παρουσιάζουν τις σημαντικότερες ευκαιρίες καριέρας; Η Δάφνη Φουντουκάκου, Managing Director του IST College, μιλάει στο epixeiro.gr.

Μιλήστε μας για το IST College. Τι προσφέρει σήμερα, σε ποιους ακαδημαϊκούς τομείς στοχεύει;

Το ΙST ιδρύθηκε το 1989 και φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια από την ίδρυσή του. Σήμερα είναι ένα πολυδύναμο και πολυεπίπεδο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αναγνωρισμένο από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, με άδειες λειτουργίας για Κολλέγιο, Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης. Παράλληλα με τη μακροχρόνια πορεία του στα εκπαιδευτικά δρώμενα, αναπτύχθηκε στους κόλπους του μία δραστήρια και πολυσχιδής κοινότητα από διακεκριμένους καθηγητές, καταξιωμένους επαγγελματίες και επιχειρηματίες με όραμα, φιλόδοξους startuppers και ενθουσιώδεις φοιτητές.

Το IST, σε συνεργασία με διακεκριμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ευέλικτα προγράμματα Supported Distance Learning, διετή προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης καθώς και προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

Τα σεμινάρια, professional diplomas και προγράμματα ενδοεταιρικής εκπαίδευσης έχουν την πιστοποίηση της ACTA (Τεχνοβλαστός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και καλύπτουν όλα τα σύγχρονα γνωστικά αντικείμενα και δεξιότητες, ώστε το IST να αποτελεί την ιδανική επιλογή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

Οι βασικοί ακαδημαϊκοί τομείς - τμήματα στους οποίους δραστηριοποιείται το IST είναι:

  • Επιχειρησιακές & Οικονομικές Επιστήμες,
  • Τουριστικές και Ξενοδοχειακές Σπουδές,
  • Επιστήμη Υπολογιστών - Πληροφορική,
  • Ανθρωπιστικές Επιστήμες - Ψυχολογία.

Πώς προσαρμοστήκατε λόγω της πανδημίας και του lockdown που ακολούθησε και τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες; Πώς θα διαμορφωθεί η λειτουργία σας, ανάλογα με τις απαιτήσεις;

Καταρχάς, να ξεκινήσω λέγοντας ότι το IST λειτουργεί εφαρμόζοντας όλα τα πρωτόκολλα και τις οδηγίες που ορίζουν τα αρμόδια Υπουργεία. Ωστόσο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί από τις πρωτόγνωρες επικρατούσες συνθήκες, σε παγκόσμια κλίμακα και σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας του COVID-19 αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη τάση για εξατομικευμένη εκπαίδευση, η οποία προσαρμόζεται στο χρόνο και τον ρυθμό κάθε εκπαιδευομένου, το IST προσφέρει για όλα του τα προγράμματα τη δυνατότητα της παρακολούθησης με τη μέθοδο Blended Learning. Έναν συνδυασμό, δηλαδή, φυσικής παρουσίας και εξ αποστάσεως παρακολούθησης.

Η εξ αποστάσεως παρακολούθηση γίνεται μέσω δυναμικής εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία επιτρέπει στους σπουδαστές να έχουν πρόσβαση στα ίδια εκπαιδευτικά οφέλη με όλους όσους θα παρακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα με φυσική παρουσία, στις εγκαταστάσεις του IST.

Μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εκπαίδευσης τα μαθήματα προσφέρονται online με real time παρακολούθηση μέσα από την τάξη (σύγχρονη εκπαίδευση), αλλά και βιντεοσκοπημένα (ασύγχρονη εκπαίδευση), με αποτέλεσμα οι σπουδαστές να έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μάθημα όσες φορές το επιθυμούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ακόμη, τα e-books, οι σημειώσεις και όλο το εκπαιδευτικό υλικό μπορούν να αποθηκευτούν για μελλοντική χρήση, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον τρόπο παρακολούθησης, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους καθηγητές τους για ερωτήματα, απορίες και διευκρινίσεις που μπορεί να χρειαστούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Το IST, από την αρχή της λειτουργίας του, προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών και βραβείων. Μιλήστε μας για αυτό. Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων πραγματοποιείται η επιλογή;

Το IST έχει αναπτύξει, από την αρχή της λειτουργίας του, ένα πρόγραμμα υποτροφιών (για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών) και βραβείων, επιθυμώντας να στηρίξει τους φοιτητές που ξεχωρίζουν με τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις ή που χρειάζονται οικονομική υποστήριξη για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα προγράμματά του.

Παράλληλα, το IST πιστεύει ότι, διαχρονικά, είναι επιβεβλημένη η επένδυση στο σημαντικότερο κεφάλαιο των επιχειρήσεων, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους. Για τον λόγο αυτό και με σκοπό την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, προσφέρει, σε μια κοινή πρωτοβουλία με επιχειρήσεις και φορείς, υποτροφίες σε στελέχη επιχειρήσεων, προκειμένου να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα της επιλογής τους ή άλλα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

Τέλος, είναι τιμή για το IST το γεγονός ότι σημαντικά κοινωφελή και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, της χώρας, το εμπιστεύτηκαν και συνεργάστηκαν με το κολλέγιο για την παροχή υποτροφιών.

To Πρόγραμμα Υποτροφιών του IST ανανεώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς, βάσει των συνεργειών και συνεργασιών που αναπτύσσει με σημαντικούς φορείς, επιχειρήσεις και ιδρύματα της χώρας. Έτσι, πέραν της επιδότησης στα ετήσια δίδακτρα, βάσει της ατομικής ή/και οικογενειακής οικονομικής κατάστασης του φοιτητή ή/και του εκπαιδευτικού του προφίλ, καθώς και των υποτροφιών που κατ’ έτος προστίθενται στο χαρτοφυλάκιό του, το πρόγραμμα υποτροφιών του IST έχει, πραγματικά, προσφέρει ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια σε νέους ανθρώπους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον καλύτερο επαγγελματικό αλλά και προσωπικό τους εαυτό.

istcollege_photo.jpg?mtime=20201016191205#asset:217331

Δώστε μας μια εικόνα από τις υποτροφίες που έχουν προσφερθεί και από αυτές που προσφέρονται αυτή τη στιγμή.

Θα ξεκινήσω από τη χρονιά που διανύουμε και που ήταν, για πολλούς λόγους, μία ιδιαίτερη χρονιά, η οποία ανέδειξε έντονα την ανάγκη των νέων ανθρώπων για υποστήριξη στις σπουδές τους. Ταυτόχρονα όμως, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το υψηλό προφίλ όλων σχεδόν των υποψηφίων υποτρόφων, κάτι που πολλές φορές μας οδήγησε σε κατ’ εξαίρεση αποδοχή περισσοτέρων υποτρόφων. Έτσι, φέτος μας τίμησε, για μία ακόμα φορά, με την εμπιστοσύνη του, το ίδρυμα Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» προσφέροντας τρεις (3) υποτροφίες πλήρους φοίτησης για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών του IST College, τριετούς διάρκειας, οι οποίες απευθύνονταν σε φετινούς τελειόφοιτους μαθητές Λυκείου.

Επίσης, η startup Εταιρεία Πληροφορικής και Δημιουργίας Λογισμικού Simple Apps, της Αποφοίτου και Αmbassador του IST College, κας Μάγκυς Κοντού, προσέφερε δύο (2) υποτροφίες, με δυνατότητα πρακτικής άσκησης. H πρώτη αφορούσε το προπτυχιακό πρόγραμμα «BSc Computer Science» και η άλλη το μεταπτυχιακό «MSc Computing» που υλοποιούνται στην Αθήνα από το IST College σε συνεργασία με το Glyndwr University της Μεγ. Βρετανίας.

Τέλος, το IST, υποστηρίζοντας τη δράση της Equal Society «Σπουδάζω με Υποτροφία», προσέφερε τρεις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές.

Μέσα από όλες τις δράσεις και τους οργανισμούς που σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε στηρίξει, όπως την Axion Hellas, το Πολεμικό Μουσείο, τις διοργανώσεις Crowdhackathon, τον φοιτητικό διαγωνισμό «Economia», και βλέποντας όλους εκείνους τους αξιόλογους υποτρόφους μας, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε για το Ταμείο Υποτροφιών του IST όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να τονίσω ότι η Επιτροπή Χορήγησης Υποτροφιών του IST έχει ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό των δράσεών του για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Ολοκληρώνοντας, δεν ξέρω, πραγματικά, ποιους από όλους τους οργανισμούς και τις εταιρείες που μας έχουν στηρίξει κατά καιρούς να ευχαριστήσω. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω το Ε.Β.Ε.Α. τη Νavarone S.A., την European Navigation Ιnc και το Ε.Β.Ε.Π.

Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα ταλέντα στα οποία θα πρέπει να επενδύσει σήμερα η νέα γενιά; Τι αναζητούν οι επιχειρήσεις, ποια skills αποτελούν τα σημαντικότερα εργαλεία;

Για να επιβιώσει αλλά και να ξεχωρίσει κανείς στη νέα εποχή μας, όπου η βιοτεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη, η επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, δημιουργούν μια άλλη τάξη πραγμάτων, δεξιότητες απαραίτητες είναι πλέον, μεταξύ άλλων, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα που αποτελούν ένα μεγάλο προσόν, όχι για να παράγουμε περισσότερο, αλλά για να είμαστε ψυχικά ανθεκτικοί και ευτυχισμένοι. Όπως αναφέρει ο Χαράρη στο Homo Deus, «παρά τα προφανή επιτεύγματά μας στις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι καθόλου προφανές ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι σημαντικά πιο ικανοποιημένοι από τους προγόνους τους στο παρελθόν».

Η κατάσταση της πανδημίας ενίσχυσε αυτή την συνειδητότητα και ήδη, από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, έχει γίνει πιο έντονα αντιληπτό, και από τις επιχειρήσεις αλλά και από τους ιδιώτες, η ανάγκη της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας που προσφέρει η συνεχής επιμόρφωση και η δια βίου μάθηση. Πλέον, είναι πολύ σημαντικό ένα βιογραφικό να περιλαμβάνει διάφορες εκπαιδεύσεις και να δείχνει μία εικόνα συνεχούς εξέλιξης, επικαιροποίησης της γνώσης και ανάπτυξης. Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά των επιχειρήσεων που επιθυμούν εργαζόμενους με πολλές και διαφορετικές δεξιότητες.

Στο IST College, έχοντας έγκαιρα διαγνώσει αυτή την ανάγκη της αγοράς, έχουμε δημιουργήσει μία πλήρη γκάμα σεμιναρίων και Diplomas, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων. Για παράδειγμα, το Digital Marketing είναι μία από τις ειδικότητες με τεράστια ζήτηση.

Παράθεση - epixeiro.gr

Το ταλέντο χρειάζεται πάντα τη σωστή βάση και τα κατάλληλα κίνητρα για να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί

Ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν τις σημαντικότερες ευκαιρίες; Με άλλα λόγια, σε ποιους είναι ευκολότερο να βρει κανείς απασχόληση, χωρίς να χρειαστεί να αναζητήσει ευκαιρίες στο εξωτερικό;

Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, θεωρώ ότι ο κλάδος της Πληροφορικής αλλά και του Τουρισμού έχει εξαιρετικές ευκαιρίες καριέρας. Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να δημιούργησε μια στασιμότητα στον τουρισμό, αλλά αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα, ακόμα και αν αλλάξουν οι συνήθειες μας, γενικότερα. Ακολουθεί το κομμάτι των Logistics και των Εξαγωγών, στα οποία οι επιχειρήσεις επενδύουν πλέον πολύ και υπάρχει έλλειμμα εξειδικευμένων στελεχών.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τον τομέα της Ψυχολογίας, που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακριβώς λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας αλλά και των προκλήσεων, ραγδαίων αλλαγών και δυσκολιών που έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το εργατικό δυναμικό της χώρας μας και το ταλέντο που υπάρχει διαθέσιμο;

Πιστεύω πως κάθε ένας από εμάς είναι ταλαντούχος, απλά είναι ταυτόχρονα και διαφορετικός με διαφορετικά ταλέντα και διαφορετική, τελικώς, συμβολή στην κοινωνία μας. Όμως, πιστεύω ότι έχουμε και το «γονίδιο» της πολυμήχανης και πολυδιάστατης σκέψης, κάτι που πολύ συχνά μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Το ταλέντο, ωστόσο, χρειάζεται πάντα τη σωστή βάση και τα κατάλληλα κίνητρα για να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί και, εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει πάλι ο σωστή μέθοδος εκπαίδευσης, η ακαδημαϊκή γνώση, η επικαιροποίηση των γνώσεων αλλά και οι καλλιέργεια των δεξιοτήτων. H ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενθάρρυνση της καινοτομίας είναι πια, όπως φαίνεται, ο κοινός παρονομαστής όλων των πετυχημένων προσπαθειών αλλά και των πετυχημένων στελεχών.

Η νέα γενιά ξεκινάει την επαγγελματική της πορεία της με το πλεονέκτημα των ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ στελέχη με μακρόχρονη εμπειρία χρειάζεται να επενδύσουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις εργασιακές συνθήκες που γίνονται όλο πιο πολύπλοκες και απαιτητικές.

Η Δια Βίου Εκπαίδευση και η συνεχής ενημέρωση, διεθνώς αλλά και στην χώρα μας, είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση ανέλιξης.

Κλείνοντας, ποιοι οι στόχοι του IST College για την χρονιά που φεύγει αλλά και για εκείνη που έρχεται, το 2021;

Για την χρονιά που φεύγει, η οποία ήταν εξαιρετικά ιδιαίτερη, στο IST College ευχόμαστε να ολοκληρωθούν όλα μας τα projects με το maximum των αποτελεσμάτων και, για την νέα χρονιά, οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να αναπτύξουμε όλες τις δράσεις και τις ενέργειες από έχουμε σχεδιάσει και που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν νέες συνεργασίες και καινοτόμα προγράμματα με επίκεντρο πάντα τους φοιτητές μας.

Επικοινωνήστε με το IST College:

  • IST College: Λ. Συγγρού 68, 11742 Αθήνα
  • Τηλέφωνο: +30 210 4822222
  • Website: www.ist.edu.gr – E-mail: info@ist.edu.gr
  • FB: @ist college – Instagram:@ist_college – YouTube: ISTCollegeAthens
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr