NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Βρετανία: Με την Ιαπωνία η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit

Βρετανία: Με την Ιαπωνία η πρώτη μεγάλη εμπορική συμφωνία μετά το Brexit
23_10_2020 | 11:53 23_10_2020 | 11:54
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Δημόσια Διοίκηση

​Στην υπογραφή μιας νέας εμπορικής συμφωνίας προχώρησαν σήμερα η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία, την πρώτη που αφορά στο εμπόριο και έρχεται μετά το Brexit, καθώς η Μ. Βρετανία συνεχίζει τις διαδικασίες για μια συμφωνία με τους στενότερους εμπορικούς της εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Πόσο σωστό είναι να είσαι στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου για να υποδεχτείς την αυγή μιας νέας εποχής ελεύθερου εμπορίου» δήλωσε η Βρετανή υπουργός Εμπορίου, Liz Truss, σε δημοσιογράφους μετά την τελετή υπογραφής στο Τόκιο.

«Αυτή είναι η πρώτη νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε για άλλη μια φορά ανεξάρτητο εμπορικό έθνος».

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε μετά την επίτευξη ευρείας συμφωνίας μεταξύ της Truss και του Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Toshimitsu Motegi, τον Σεπτέμβριο.

Ο Motegi επεσήμανε ότι η υπογραφή πραγματοποιήθηκε σε μόλις τεσσεράμισι μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων: «Αυτή είναι μια απόδειξη της αποφασιστικότητας της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν έντονα την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου».

Η Βρετανία δήλωσε ότι η συμφωνία σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι χωρίς δασμούς και ότι θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο κατά 15,2 δισεκατομμύρια λίρες (19,9 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με το 2018. Η συμφωνία καταργεί τους βρετανικούς δασμούς για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα σταδιακά, το 2026.

Στόχος είναι η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr