NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Greenpeace: Η απελευθέρωση νερού της Fukushima θα μπορούσε να αλλάξει το ανθρώπινο DNA

Greenpeace: Η απελευθέρωση νερού της Fukushima θα μπορούσε να αλλάξει το ανθρώπινο DNA
26_10_2020 | 10:40 26_10_2020 | 10:41
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Ενέργεια & Περιβάλλον

Το μολυσμένο νερό που θα μπορούσε σύντομα να απελευθερωθεί στη θάλασσα από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi περιέχει ραδιενεργό άνθρακα βλαβερό για το ανθρώπινο DNA, όπως προειδοποίησε η οργάνωση Greenpeace.

Η περιβαλλοντική ομάδα ισχυρίζεται ότι οι 1,23 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι νερού που αποθηκεύτηκαν στο εργοστάσιο περιέχουν «επικίνδυνα» επίπεδα του ραδιενεργού ισότοπου άνθρακα-14 και άλλων ραδιονουκλεϊδίων. Θα υπάρξουν «σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τις κοινότητες και το περιβάλλον» εάν το νερό απελευθερωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Την Παρασκευή, η ιαπωνική κυβέρνηση ανέβαλε μια απόφαση για το τι πρέπει να κάνει με το νερό. Σε μια συνάντηση, ο υπουργός Βιομηχανίας Hiroshi Kajiyama είπε: «Προκειμένου να αποφευχθεί η καθυστέρηση στη διαδικασία παροπλισμού του Fukushima Daiichi, πρέπει να αποφασίσουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το επεξεργασμένο νερό που αυξάνεται καθημερινά», αλλά αναγνώρισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες.

Σε μια αναφορά που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, η Greenpeace είπε ότι το νερό, εκτός από το ραδιενεργό ισότοπο τρίτιο, περιέχει ραδιενεργό ισότοπο άνθρακα-14, που «έχει τη δυνατότητα να βλάψει το ανθρώπινο DNA.»

Ο Shaun Burnie, συντάκτης της έκθεσης και ανώτερος ειδικός πυρηνικής ενέργειας στην Greenpeace Germany, δήλωσε στο CNN ότι μπορεί να υπάρχουν συνολικά 63,6 GBq άνθρακα-14 στις δεξαμενές.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr