NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Τράπεζα Πειραιώς: Θέλει να πληρώσει τόκους 165 εκατ. ευρώ για να μην περάσει στο ΤΧΣ

Τράπεζα Πειραιώς: Θέλει να πληρώσει τόκους 165 εκατ. ευρώ για να μην περάσει στο ΤΧΣ

Στα πρόθυρα της κρατικοποίησης βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς, εάν το SSM δεν κάνει δεκτό το αίτημά της να πληρώσει τους τόκους από τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (τα γνωστά CoCos) προκειμένου να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση. Αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό, η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μία μεγάλη αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να καλύψει την ονομαστική αξία των 2 δισ. ευρώ.

Τα Υπό Αίρεση Μετατρέψιμα Ομόλογα (CoCos) εκδόθηκαν από την Τράπεζα κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015, δεν έχουν τακτή λήξη, έχουν ονομαστική αξία 2,040 δισ., φέρουν προαιρετικό ετήσιο τοκομερίδιο 8% και κατέχονται όλα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με τους όρους που διέπουν τα CoCos, αυτά αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1 και η πληρωμή του ετήσιου τοκομεριδίου εναπόκειται στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της εκδότριας τράπεζας, η οποία έχει ασκήσει μια φορά το δικαίωμα μη πληρωμής, το 2018, ενώ έχει καταβάλει τρία ετήσια τοκομερίδια.

Εκτός της δυνατότητας πληρωμής σε μετρητά, υφίσταται επιλογή για πληρωμή με έκδοση νέων μετοχών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής της Τράπεζας.

Το κανονιστικό πλαίσιο τραπεζικής εποπτείας που διέπει την Τράπεζα προϋποθέτει την προηγούμενη έγκριση του εποπτικού φορέα (ΕΚΤ/SSM) για οποιαδήποτε πληρωμή σχετιζόμενη με τα CoCos. Η Τράπεζα έχει ήδη υποβάλει αίτημα στον SSM προκειμένου να της επιτραπεί η πληρωμή σε μετρητά των ετήσιων τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ, οι οποίοι είναι καταβλητέοι στις 2 Δεκεμβρίου 2020, κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα 6 ευρώ ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% που είναι σήμερα στο 61,3%.

Τι αλλάζει για τους πελάτες και τους μετόχους της Τράπεζας

Για τους πελάτες της τράπεζας δεν αλλάζει τίποτε προς το παρόν. Αν η τράπεζα περάσει στο ΤΧΣ και το ΤΧΣ εμφανίζει ζημιές από τη συμμετοχή, ίσως προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτοί που πλήττονται είναι, κυρίως, οι μεγάλοι ξένοι μέτοχοι της εταιρείας, οι οποίοι ουσιαστικά θα υποστούν μία τεράστια απομείωση της περιουσίας τους (dilution). Aν συμβεί αυτό, τότε πολύ δύσκολα θα ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα στο άμεσο μέλλον στην πραγματική της αξία αφού θα αποτελεί ένα «αγκάθι» για τους παλαιούς μετόχους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr