NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης στο ελληνικό χρηματιστήριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές

Βάσιμες ελπίδες ανάκαμψης στο ελληνικό χρηματιστήριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές

Μετά το ξέφρενο επενδυτικό πανηγύρι που δημιούργησε η ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο, οι επενδυτικοί οίκοι διαμορφώνουν νέα πλάνα επιλογών σε μετοχές και ομόλογα.

Κατ' αρχάς, η Morgan Stanley βάζει μέσα στο «επενδυτικό παιχνίδι» και τις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ελλάδα, οι οποίες είχαν αποκοπεί. Για παράδειγμα το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε καθαρές χρηματιστηριακές επενδύσεις, το οποίο φαίνεται στους αθροιστικούς μηνιαίους τζίρους της ΕΧΑΕ.

Καθ' όλο το διάστημα της κρίσης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο 2020 οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές ήταν απόντες από το ελληνικό χρηματιστήριο. Πολλά από τα κεφάλαια που απέσυραν από εδώ, τοποθετήθηκαν σε ξένα χρηματιστήρια που κινήθηκαν πολύ καλύτερα στο ίδιο διάστημα. Ενδεικτικά από τον Απρίλιο και μετά ο δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου DAX έχει πραγματοποιήσει άνοδο 30% περίπου και έχει επιστρέψει πολύ κοντά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020 όταν ξεκίνησε η πτώση λόγω covid 19. Αντίθετα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καλύψει μόλις 15% από το χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο βρέθηκε τον Μάρτιο 2020, μετά το lockdown. Υπάρχει δηλαδή ένα μεγάλο discount στη απόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου έναντι του γερμανικού. Το ίδιο ισχύει για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με το γαλλικό, το βρετανικό και τα αμερικανικά.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες με τον covid 19, οι ξένοι επενδυτές θα βρουν το ελληνικό χρηματιστήριο πολύ φθηνότερο σε σχέση με ό,τι άφησαν τον Μάρτιο 2020. Πραγματοποιώντας ένα άτυπο χρηματιστηριακό dumbing (πουλώντας μετοχές εξωτερικού και αγοράζοντας ελληνικές μετοχές) μπορούν να βγάλουν πολλά λεφτά με σχετική άνεση και ασφάλεια. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Aς μην ξεχνάμε και την σημασία της πρόσφατης (Παρασκευής) αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Moody's που ουσιαστικά έχει άμεση επίδραση και στο χρηματιστήριο μετοχών και στα ομόλογα και στα ελληνικά δάνεια και στις ελληνικές τράπεζες.

Ράλι σε τράπεζες - ξενοδοχεία και μεταφορικές

Το «relief rally» (ράλι ανακούφισης) που πραγματοποίησαν οι τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως (στην Ελλάδα ο κλαδικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 27% σχεδόν στο limit up). Oι μετοχές των ελληνικών τραπεζών με την πρόσφατη κρίση βρέθηκαν στα «χρηματιστηριακά τάρταρα» γιατί θα βρεθούν με νέα μεγάλα «ανοίγματα» στις χορηγήσεις τους. Θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι και 40% επί των χαρτοφυλακίων τους. Η εμφάνιση του εμβολίου που θα περιορίσει την εξάπλωση του ιού και θα τον κάνει αντιμετωπίσιμο ουσιαστικά θα βοηθήσει (;) στην αντιμετώπιση των ανοιγμάτων και μάλιστα μέσα από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εκεί όμως που η ανακοίνωση του εμβολίου έφερε πραγματικά «χαμόγελα ευτυχίας» είναι οι μεταφορικές εταιρείες (αεροπλάνα, πλοία, κρουαζιερόπλοια, λεωφορεία), οι οποίες ουσιαστικά βλέπουν με το εμβόλιο, τον λόγο ύπαρξής τους στα επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Ήδη σήμερα το πρωί (Τρίτης) οι μετοχές των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων που είχαν φτάσει στα αζήτητα, συνέχισαν να αυξάνονται και να επιστρέφουν σε ψηλότερα επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι η παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα ήθελε να πιαστεί από κάπου. Η ανακοίνωση της Pfizer και οι φημολογούμενες παραγγελίες από την Ε.Ε (300 εκατ. εμβόλια περίπου) δημιουργούν ένα αίσθημα υπερ-αισιοδοξίας που μακάρι να βγει αληθινό στις αρχές του 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr