NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η μεγάλη ύφεση δημιουργεί νέες συνθήκες διαχείρισης του χρέους

Η μεγάλη ύφεση δημιουργεί νέες συνθήκες διαχείρισης του χρέους

Επιδείνωση της ύφεσης φέτος με πτώση του ΑΕΠ κατά 10,5% και ανάπτυξη 4,8% το 2021, θα περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός που κατατίθεται στη Βουλή, όπως αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στη γνώμη του, που υπογράφει ο Πρόεδρος Παναγιώτης Κορλίρας.

Ο Προϋπολογισμός θα έχει έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης ελλείμματος περίπου 7 δισ. ευρώ που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο και «μαξιλάρι» δαπανών 3 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη και οι εκτιμήσεις ήταν αναμενόμενα μεν, αλλά παραμένουν αρνητικά ως προς δύο βασικά σημεία.

Ακόμη και εάν ο πολλαπλασιαστής ανάπτυξης αυξηθεί από την ανάκαμψη του τουρισμού, εστίασης και λιανικού εμπορίου μέσα στο 2021 εντούτοις πολύ δύσκολα η ελληνική οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα του 2019 τη νέα χρονιά. Ενδεχομένως στο α’ εξάμηνο 2022 και βλέπουμε ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ 206% - 210% στο τέλος του 2020, χωρίς να υπολογίζονται οι διάφορές εξωγενείς εισροές κεφαλαίων. Ακόμη και εάν ανακάμψει η οικονομία το 2021 θα απαιτηθούν ειδικά προγράμματα διαχείρισης χρέους για να κατέβει στα επίπεδα του 2019 (δηλαδή περίπου 180%).

Γενικότερα, για να διαχειριστεί η κυβέρνηση την κρίση του 2020 θα πρέπει να εισρεύσουν άμεσα τα περισσότερα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης (η διαδικασία ίδρυσής του έχει μπλοκαριστεί από το veto Ουγγαρίας και Πολωνίας) και να γίνουν δημόσιες επενδύσεις μαζί με ιδιωτικές.

Ωριμάζει η σκέψη για παγκόσμια διαγραφή δημόσιων χρεών

Το μόνο θετικό για την Ελλάδα στην παρούσα κρίση είναι ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Η κρίση χρέους και τα ελλείμματα, αποτελούν παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττουν και τις αναπτυγμένες χώρες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει ωριμάσει η εκτίμηση ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα των πολιτικών και ότι αναγκαστικά οδεύουμε σε πολιτικές χαλαρές στα χρέη και ενισχυτικές για τις δημόσιες επενδύσεις ή τον συνδυασμό δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Πλέον στα περισσότερα οικονομικά συμβούλια και think tanks συζητείται το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε παγκόσμιο επίπεδο σε μία διαδικασία διαγραφής χρεών είτε μέσα σε ένα καθορισμένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο είτε με μορφή έκδοσης μεγάλων ομολόγων (όπως το κοινό ομόλογο που θέλει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση). Ίσως είναι ακόμη πρώιμο αλλά δεν είναι απαγορευτικό τουλάχιστον για το β’ εξάμηνο του 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr