NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Κοινωνία
ανάγνωση

«Έφυγε» ο Έλληνας δημιουργός του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

«Έφυγε» ο Έλληνας δημιουργός του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Φωτογραφία: Constantine Adraktas
24_11_2020 | 17:30 24_11_2020 | 17:32
epixeiro icon Ειδήσεις | Κοινωνία, Καινοτομία & έρευνα

​Έφυγε από την ζωή ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield το 1972.

Την είδηση έκανε γνωστή, μέσω ανάρτησης του στο Facebook, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, ο οποίος σημείωσε τα ακόλουθα:

«Πριν λίγο διάστημα έφυγε αθόρυβα από κοντά μας ένα σπουδαίο ελληνικό μυαλό. Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield το 1972 (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν).

Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση Constantine... Rest In Peace».

Το Enfield 8000 ήταν ένα διθέσιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε το 1973 και αναπτύχθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την εταιρεία Isle of Wight Enfield Automotive, που άνηκε στον Έλληνα εκατομμυριούχο Γιάννη Γουλανδρή.

Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε από μια ομάδα Ελλήνων και Βρετανών μηχανικών με επικεφαλής τον Αδρακτά (Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Enfield) και η παραγωγή, αμέσως μετά την παρουσίαση του, μεταφέρθηκε στο νησί της Σύρου.

Συνολικά κατασκευάστηκαν 120 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 65 χρησιμοποιήθηκαν από το βρετανικό Electricity Council.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr