NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

eBay: 12.000 Έλληνες πωλητές στην πλατφόρμα - Σε εξαγωγές το 95%

eBay: 12.000 Έλληνες πωλητές στην πλατφόρμα - Σε εξαγωγές το 95%

​Τους 12.000 έχουν φτάσει οι Έλληνες πωλητές που δραστηριοποιούνται στη γνωστή πλατφόρμα eBay, αποτελώντας ενδεχόμενη «διέξοδο» στην εποχή της πανδημίας, των lockdown και των κλειστών καταστημάτων, μια κατάσταση που έχει άλλωστε οδηγήσει και στην επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των αγορών που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Ilya Kretov, Γενικός Διευθυντής της eBay για τις αναπτυσσόμενες αγορές, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης με δημοσιογράφους, οι πωλήσεις των Ελλήνων πωλητών μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ξεπερνούν, πλέον, τις 1 εκατομμύριο ετησίως, με τον κάθε πωλητή να «φτάνει» σε 15 χώρες μέσα στον πρώτο χρόνο παρουσίας του στο eBay.

ebay_evet-1.jpg?mtime=20201124213654#asset:226890

Οι πωλήσεις των Ελλήνων εμπόρων αυξήθηκαν κατά 25% τον περασμένο Μάιο, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020, την εποχή, δηλαδή, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο lockdown. Όσον αφορά στο τι διαθέτουν στην πλατφόρμα, εκεί ξεχωρίζουν τα εξαρτήματα αυτοκινήτου, τα παιχνίδια, τα είδη ομορφιάς και περιποίησης, τα συλλεκτικά είδη, η ένδυση, τα κοσμήματα και τα ρολόγια, ενώ ακολουθούν πολλές ακόμα κατηγορίες.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την eBay, το παγκόσμιο εμπόριο θα φτάσει τα 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, με σημαντική επίδραση από την αγορά της Κίνας και της Β. Αμερικής, με το διασυνοριακό εμπόριο να φτάνει τα 0,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (όσον αφορά σε προϊόντα προσωπικής κατανάλωσης). Είναι χαρακτηριστικό πως η ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τις περσινές προβλέψεις και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 794 δισ. δολάρια την φετινή χρονιά (από τα 668 των προβλέψεων).

ebay_evet-2.jpg?mtime=20201124213719#asset:226891

Αυτή τη στιγμή, τα εργαλεία του eBay επιτρέπουν στους πωλητές να προσεγγίσουν 183 εκατομμύρια αγοραστές σε όλο τον κόσμο και σε περισσότερες από 190 χώρες, με πάνω από 250 εκατομμύρια αναζητήσεις να πραγματοποιούνται κάθε μέρα. Οι Έλληνες πραγματοποιούν τις περισσότερες πωλήσεις τους στις ΗΠΑ (34%), ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), η Γερμανία (9%), η Ελλάδα (5%), η Αυστραλία (3%) και άλλες (37%), ακόμη και το μακρινό Βανουάτου. Το 95%, δηλαδή, των προϊόντων, εξάγεται.

Σύμφωνα με τον κ. Kretov, η Ελλάδα έχει ακόμη σημαντικά περιθώρια, αφού χώρες όπως η Βουλγαρία και το Ισραήλ, κοντινές στην δική μας και με παρόμοιο πληθυσμό, πραγματοποιούν περισσότερες πωλήσεις ανά πωλητή (κατά 2,5 και 4 φορές, αντίστοιχα). Συγκριτικά, οι Κινέζοι έμποροι πραγματοποιούν 42 φορές περισσότερες πωλήσεις από τους Έλληνες. Παράλληλα, μόλις το 2% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτουν τα προϊόντα τους σε αγορές έξω από την Ελλάδα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο πρόγραμμα Export Revival, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πλέον έχει φτάσει και στην Ελλάδα. Βάσει των στατιστικών που παρουσιάστηκαν, υπήρξαν περισσότερες από 100 αιτήσεις και 70 συμμετοχές, στην εκδήλωση παρουσίασης, σε περισσότερες από 30 κατηγορίες δραστηριοποίησης.

Άλλωστε, η εταιρεία «τρέχει» και το «Always Open», μέσω του οποίου σχεδιάζει να επενδύσει έως 1 εκατομμύριο ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους την ευκαιρία να ανοίξουν δωρεάν το δικό τους διαδικτυακό κατάστημα μέσα στην πλατφόρμα, χωρίς να καταβάλλουν προμήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, 60 πωλητές δραστηριοποιούνται σε αυτό.

ebay_evet-3.jpg?mtime=20201124213736#asset:226892

Στα πιο πρόσφατα, η Enterprise Greece και η eBay είχαν παρουσιάσει τη συνεργασία τους για την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσα από την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού και την παγκόσμια προβολή τους. Πρόκειται για ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα για την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων σε 190 αγορές ανά τον κόσμο. 70 εταιρείες βρίσκονται σε αυτό, με την πλήρη ανάπτυξη του να σχεδιάζεται για το 2021.

Σημειώνεται πως η eBay διατηρεί κάποια προμήθεια, βάσει της κατηγορίας του προϊόντος, η οποία κυμαίνεται περίπου στο 9 με 10%, ενώ υπάρχει και ένα κόστος 4% στις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω του PayPal, για το οποίο επιβαρύνονται οι πωλητές. Φυσικά, υπάρχει και το κόστος που μπορεί να πληρώσει ένας πωλητής για να προωθήσει περαιτέρω την δραστηριότητα του στην πλατφόρμα, το οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, ποικίλει.

Όπως τόνισε ο κ. Kretov, το ενδιαφέρον γύρω από τα διάφορα markeplaces στην Ελλάδα είναι αυξημένο, κάτι που ωθεί περισσότερους πωλητές να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε αυτά, πέρα από τα δικά τους κανάλια. Την ίδια στιγμή, η επέκταση των marketplaces φέρνει και την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες γύρω από αυτά, όπως για τη δημιουργία καταχωρίσεων. Ενώ, οι πωλητές, βλέποντας την αύξηση των πωλήσεων, αρχίζουν να στοχεύουν και σε άλλες αγορές. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις βλέπουν την θετική επίδραση που έχουν στην αγορά και προσαρμόζουν ανάλογα τη στρατηγική τους.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, παραμένει μια αγορά που αποτελεί προτεραιότητα, με την εταιρεία να είναι αισιόδοξη για τον τρόπο που θα αναπτυχθούν οι Έλληνες εξαγωγείς στην πλατφόρμα της. Η ίδια είχε διάφορες συζητήσεις και με την ελληνική κυβέρνηση, για projects, έναν διάλογο που θέλει να συνεχίσει, κάτι που επιθυμεί και με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αλλά και με τις διάφορες εταιρείες courier, για την ανάπτυξη προγραμμάτων logistics.

eBayIlyaKretov2.jpg?mtime=20200809151008#asset:202420

Άλλωστε, την ίδια διαβεβαίωση είχε δώσει και πριν από μερικές εβδομάδες, μιλώντας εδώ στο epixeiro.gr, ο κ. Kretov, σημειώνοντας τότε πως «ως eBay έχουμε μεγάλη πίστη στην ελληνική αγορά, με το ενδιαφέρον μας να είναι στραμμένο στην ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων». «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά για εμάς, με μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές. Όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι μέλος του δικτύου χωρών HiPo (High Potential Global Emerging Markets) της εσωτερικής δομής του eBay και αυτό σημαίνει πολλά για εμάς» τόνιζε χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr