NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Startups και τεχνολογία στη Σερβία - Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα

Startups και τεχνολογία στη Σερβία - Οι ευκαιρίες για την Ελλάδα

​«Γόνιμο χώρο για καινοτομία» προσφέρει η Σερβία, σύμφωνα με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Και αυτό παρά το ότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη Σερβία, οι νεοφυείς εταιρείες και η τεχνολογία δεν αποτελούν τους πρώτους τομείς που έρχονται στο μυαλό τους».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, οι περισσότερες από τις μεγάλες εταιρείες πληροφορικής έχουν ιδρύσει κέντρα πληροφορικής στην χώρα, με τις εξαγωγές σχετικών υπηρεσιών να φτάνουν, το 2019, τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ (αύξηση 25% σε σύγκριση με το 2018), τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας ακόμη και τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Η συγκεκριμένο χώρα αποτελεί, άλλωστε, έναν ελκυστικό προορισμό εξωτερικής ανάθεσης εργασιών, όσον αφορά στους προγραμματιστές, τη στιγμή που βρίσκεται στη 13η θέση στην εξαγωγή τεχνολογικών υπηρεσιών ως ποσοστό του συνολικού όγκου εμπορίου στην έκθεση Global lnnovation lndex του 2019, με τους επαγγελματίες του κλάδου να θεωρούνται «εξαιρετικά ανταγωνιστικοί».

Την ίδια στιγμή, πολλές γνωστές εταιρείες έχουν ιδρύσει - ή σχεδιάζουν - κέντρα ανάπτυξης στην περιοχή, ή έχουν αναθέσει projects σε τοπικές εταιρείες πληροφορικής. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τις Microsoft, NCR Corporation, Adobe, Asseco, Blackrock, Cisco, Endava, Erickson, Execom, FIS, Google, HP, IBM, Intel, Oracle, Privax, SAP, Schneider Electric, Siemens, SKFGroup, Telenor, Ubisoft και Vast.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν περισσότερες από 2.500 ενεργές εταιρείες λογισμικού στη Σερβία, που απασχολούν περισσότερα από 30.000 άτομα και πραγματοποιούν ετήσια έσοδα άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον τομέα της τεχνολογίας να έχει εξελιχθεί, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στον σημαντικότερο της σερβικής οικονομίας. Σημειώνεται πως οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι μικρομεσαίες.

Τη δική του δυναμική παρουσιάζει και το οικοσύστημα των startups που αναπτύσσεται στην χώρα, κυρίως στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχον «σηκώσει» περίπου 143 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν περισσότερους από 1.700 εργαζομένους, επικεντρώνοντας τις δραστηριότητες τους κυρίως στις αγορές των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης.

Ως σημαντικοί τομείς δραστηριότητες εμφανίζονται τα games και το blockchain, με σχετική έκθεση να σημειώνει πως η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε πρώτες παγκοσμίως σε αριθμό προγραμματιστών που ασχολούνται με το δεύτερο. Παράλληλα, η βιομηχανία των online παιχνιδιών παρουσιάζει έσοδα που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μερικές από τις πιο διάσημες startups της χώρας είναι οι Nordeus (η οποία έχει αναπτύξει το γνωστό online game Top Eleven), η SevenBridges (εταιρεία βιοϊατρικών δεδομένων), η FishingBooker (ειδικεύεται στα αλιευτικά ταξίδια), η ActiveCollab (διαχείριση έργων) και η Tradecore (με εργαλεία για το λιανικό εμπόριο). Δεν λείπουν και τα «success stories», όπως η εξαγορά της Frame από τη Nutanix έναντι 165 εκατ. δολαρίων.

Η σέρβική κυβέρνηση έχει ορίσει την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας ως μία από τις προτεραιότητές της, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση της κρατικής διοίκησης και της κοινωνίας. Για παράδειγμα, η δημοπρασία για το 5G θα ξεκινήσει στα τέλη του 2020, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021. Προσφέρονται και κίνητρα όπως μειωμένες μισθοδοτικές εισφορές και φοροαπαλλαγές για εταιρείες που καινοτομούν και απασχολούν Σέρβους που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο σέρβικός κλάδος τεχνολογιών πληροφορίας - επικοινωνίας αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και προσφέρει πολλά περιθώρια και ευκαιρίες για επενδύσεις. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα συνεργασιών με τις αντίστοιχες σερβικές, διευρύνοντας περαιτέρω τις δυνατότητες πωλήσεων σε διεθνείς αγορές», ενώ υπάρχουν και ευκαιρίες για επαφές μεταξύ του σερβικού οικοσυστήματος και των ελληνικών VC funds.

Τέλος, δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν και στην υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή. «Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να παράσχουν τεχνογνωσία στη Σερβία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής τεχνολογικών λύσεων στη γεωργική παραγωγή» τονίζεται χαρακτηριστικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr