NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Γίνε «power user»: Αύξησε την παραγωγικότητα σου με αυτές τις συντομεύσεις πληκτρολογίου

Γίνε «power user»: Αύξησε την παραγωγικότητα σου με αυτές τις συντομεύσεις πληκτρολογίου

​Αν και οι συντομεύσεις πληκτρολογίου μπορούν να μας γλυτώσουν χρόνο, είναι τόσες πολλές που αρκετοί χρήστες δεν τις έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητα τους. Σήμερα, ξεχωρίζουμε κάποιες από αυτές, που είναι σίγουρο πως αυξάνουν την παραγωγικότητα στα Windows.

Ξεκινώντας από τις πιο απλές και εκείνες που μπορούν να λειτουργήσουν στις περισσότερες εφαρμογές, υπάρχουν τα κλασσικά CTRL + A (επιλογή όλων), CTRL + C (για αντιγραφή), CTRL + V (για επικόλληση) και CTRL + SHIFT + V (για επικόλληση χωρίς μορφοποίηση). Την ίδια στιγμή, με WIN + V προσφέρεται πρόσβαση στο clipboard, με όλες τις τελευταίες αντιγραφές που έχει κάνει ο χρήστης.

Μερικές συντομεύσεις που λειτουργούν στις περισσότερες εφαρμογές είναι τα CTRL + S (για άμεση αποθήκευση), CTRL + F (για αναζήτηση), CTRL + Z (για αναίρεση της τελευταίας ενέργειας) και CTRL + Y (για κατάργηση της τελευταίας αναίρεσης). Επιπρόσθετα, με CTRL + ροδέλα ποντικιού γίνεται μεγέθυνση/σμίκρυνση (και με CTRL + 0 επαναφορά στο αρχικό μέγεθος).

Στα Windows, με ALT + F4 κλείνει άμεσα το ενεργό παράθυρο, με F2 γίνεται μετονομασία, με WIN + SHIFT + S προσφέρεται η δυνατότητα screenshot με το νέο εργαλείο των Windows, με WIN + E κάνει την εμφάνιση του ο Windows Explorer και με WIN + I εμφανίζεται το μενού των ρυθμίσεων. Με τον συνδυασμό WIN + ; εμφανίζεται το αναδυόμενο παράθυρο επιλογής emoji.

Μερικά ακόμα χρήσιμα Windows shortcuts είναι τα ακόλουθα: CTRL + δεξί κλικ (επιλογή συγκεκριμένων στοιχείων/φακέλων/αρχείων), SHIFT + δεξί κλικ (επιλογή ενδιάμεσων στοιχείων), CTRL + SHIFT + ESC (εμφάνιση task manager), WIN + L (κλείδωμα υπολογιστή), WIN + βέλη (μετακινεί το παράθυρο στην θέση που προτιμάμε), WIN + D (εμφάνιση/απόκρυψη επιφάνειας εργασίας). Στους περισσότερους browser, με CTRL + SHIFT + T φορτώνει το τελευταίο tab που κλείσαμε.

Με CTRL + ESC κάνει την εμφάνιση του το μενού της έναρξης, με WIN + X ένα κρυφό μενού που δίνει άμεση πρόσβαση σε διάφορα σημεία των Windows, με WIN + έναν αριθμό τρέχει η εκάστοτε εφαρμογή από το quick launch (τις συντομεύσεις εφαρμογών που βρίσκονται δίπλα στο πλήκτρο της Έναρξης), με ALT + TAB εμφανίζεται ο task switcher και με WIN + TAB η «εμπλουτισμένη» λειτουργία του.

Για το τέλος, κάποιες ακόμη χρήσιμες συντομεύσεις: το F5 προσφέρει τη δυνατότητα ανανέωσης στις περισσότερες εφαρμογές και browser, το CTRL + F5 κάνει το λεγόμενο «super [hard] refresh» (όπου ανανεώνει σβήνοντας και την cache), ενώ με F11 γίνεται μετάβαση σε πλήρη οθόνη. Στην επεξεργασία κειμένου, με SHIFT + βέλη γίνεται η δυνατότητα επιλογής κειμένου σε συγκεκριμένα σημεία, ενώ με SHIFT + κλικ σε δύο σημεία γίνεται επιλογή όλου του ενδιάμεσου κειμένου.

Με CTRL + D βάζεις αυτήν την σελίδα στα αγαπημένα σου, για άμεση πρόσβαση όποτε την χρειαστείς!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr