NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

9 λειτουργίες του web browser Opera για ενισχυμένη παραγωγικότητα

9 λειτουργίες του web browser Opera για ενισχυμένη παραγωγικότητα

​Ο Opera είναι ένας browser που βρίσκεται στην αγορά από το μακρινό 1995, κάτι που τον κάνει μια από τις παλαιότερες εφαρμογές αυτού τύπου που βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη. Στις μέρες μας, στην τελευταία έκδοση, προσφέρει μια σειρά χαρακτηριστικών και λειτουργιών που κάνουν ευκολότερη την καθημερινότητα του χρήστη.

Messenger στην sidebar

Ο Opera προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια σειρά εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών) απευθείας από την sidebar του. Η ρύθμιση τους πραγματοποιείται από το πλήκτρο με τις τρεις τελείες που υπάρχει στην κάτω αριστερή γωνία του browser. Μερικές από τις υπηρεσίες που υποστηρίζονται είναι Facebook Messenger, Whatsapp, Telegram, Instagram, Twutter κτλ.

Αναζήτηση στα tabs

Η συντόμευση CTRL + Space προσφέρει την επιλογή αναζήτησης ανάμεσα στα ανοικτά tabs, ενώ εμφανίζει και όλες εκείνες τις καρτέλες που ο χρήστης έκλεισε πρόσφατα (σημειώνεται πως το ίδιο χαρακτηριστικό είναι προσβάσιμο και μέσω του πλήκτρου με τον μεγεθυντικό φακό που βρίσκεται πάνω δεξιά). Τονίζεται πως το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό πραγματοποιεί αναζήτηση και στα περιεχόμενα των tabs.

Χώροι εργασίας

Μέσω της sidebar του Opera (της πλευρικής μπάρας που εμφανίζεται στα αριστερά του browser) είναι διαθέσιμο και το νέο χαρακτηριστικό των workspaces (τα σχετικά εικονίδια βρίσκεται στην κορυφή της στήλης και μπορούν να παραμετροποιηθούν). Αυτό βοηθά στη δημιουργία διαφορετικών «χώρων εργασίας» - όπου, για παράδειγμα, στον έναν μπορεί να υπάρχουν ανοικτά όλα τα tabs που σχετίζονται με την δουλειά, σε έναν άλλον όλα εκείνα για υπηρεσίες ψυχαγωγίας κτλ.

Μετάβαση στην κορυφή

Είναι φορές που μια ιστοσελίδα είναι τόσο μεγάλη που, όταν κάποιος φτάσει στο τέλος της και θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της, καλείται να κάνει scroll για αρκετή ώρα με τη ροδέλα του ποντικιού. Στον Opera, η επιστροφή στην κορυφή γίνεται και με ένα απλό κλικ, πάνω στο tab της εκάστοτε ιστοσελίδας. Η μετάβαση στην κορυφή πραγματοποιείται αστραπιαία.

Snapshot

Τα snapshots δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το ενσωματωμένο εργαλείο του Opera για λήψη screenshot από το tab. Προσβάσιμο από το εικονίδιο με την φωτογραφική μηχανή στα δεξιά της γραμμής διευθύνσεων, δίνει τη δυνατότητα λήψης screenshot για ολόκληρη τη σελίδα, λήψη screenshot για κάποιο συγκεκριμένο σημείο, ή ακόμη και μετατροπής ολόκληρης της ανοικτής ιστοσελίδας σε αρχείο τύπου pdf.

Ενσωματωμένη μουσική

Το πλήκτρο Player της sidebar - που υιοθετήθηκε στις τελευταίες εκδόσεις του Opera - κάνει κάτι παρόμοιο με τους messenger που είδαμε στο πρώτο tip. Αυτή τη φορά, όμως, στο επίκεντρο έρχονται οι διάφορες υπηρεσίες μουσικής. Έτσι, η συγκεκριμένη λειτουργία προσφέρει άμεση πρόσβαση σε Spotify, YouTube Music και Apple Music, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση επιπρόσθετου λογισμικού ή extensions.

Αποστολή μεταξύ συσκευών

Η εύκολη και άμεση αποστολή σημειώσεων, αρχείων και links μεταξύ των συσκευών του χρήστη, έρχεται στο επίκεντρο μέσω της συγκεκριμένης δυνατότητας. Το Flow, το οποίο είναι και αυτό προσβάσιμο μέσω της πλευρικής μπάρας, μπορεί να στείλει όλα τα παραπάνω από τον desktop υπολογιστή σε ένα smartphone, και αντίστροφα. Απαιτείται η εγκατάσταση της εφαρμογής Opera Touch για Android ή iOS και η σύνδεση των συσκευών, μέσω QR code.

Tab previews

Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό - το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω των ρυθμίσεων του browser - δίνει πρόσβαση σε κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο: προεπισκόπηση της εκάστοτε ιστοσελίδας, που βρίσκεται ανοικτή σε κάποιο tab, χωρίς να χρειάζεται η μετάβαση σε αυτήν. Μετά την ενεργοποίηση του χαρακτηριστικού, αρκεί κάποιος να αφήσει τον δείκτη του ποντικιού πάνω σε ένα tab και αμέσως θα εμφανιστεί preview της ιστοσελίδας.

Mouse gestures

Από το μενού των ρυθμίσεων (Settings -> Advanced -> Browser -> Shortcuts) μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα mouse gestures. Αυτά δίνουν πρόσβαση σε συντομεύσεις (όπως η μετάβαση στην προηγούμενη ή την επόμενη σελίδα, ή ακόμη και η ανανέωση της σελίδας) μέσω κινήσεων του ποντικιού που ο χρήστης «σχεδιάζει» πάνω στον browser, κρατώντας πατημένο το δεξί πλήκτρο πλήκτρου του ποντικιού. Οι διαθέσιμες ενέργειες εμφανίζονται μέσω του σχετικού υπερσυνδέσμου, δίπλα στην ενεργοποίηση της λειτουργίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr