NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Πώς θα ψάξεις καλύτερα στην Google (και πώς θα βρεις τον Pac-Man)

Πώς θα ψάξεις καλύτερα στην Google (και πώς θα βρεις τον Pac-Man)

Η Google έχει αποδεδειγμένα αναδειχθεί σε «κυρίαρχο» της αγοράς των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. Αν και οι αντίπαλοι είναι αρκετοί (και με πολλά ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά), είναι σαφές πως οι περισσότεροι στρέφονται στις υπηρεσίες του τεχνολογικού κολοσσού για να πραγματοποιήσουν τις αναζητήσεις τους. Ιδού μερικά χρήσιμα tips για αυτές.

Αναζήτηση σε φράσεις

Κάθε αναζήτηση στην Google, πραγματοποιείται με όλους τους όρους που εισάγονται. Εντούτοις, όταν αυτοί εσωκλειστούν μέσα σε εισαγωγικά (" και ") τότε η μηχανή αναζήτησης ψάχνει για τις λέξεις αυτές ως μια ενιαία φράση. Για παράδειγμα: "δοκιμαστική αναζήτηση".

Εξαίρεση λέξεων

Η Google, όπως προαναφέρθηκε, λαμβάνει υπόψιν όλους τους όρους που θα τις δοθούν. Σαν κάθε ένας από αυτούς να έχει μπροστά του ένα +. Μπορεί όμως να προστεθεί ένα "-" μπροστά από οποιονδήποτε όρο, ώστε αυτός να εξαιρεθεί από την αναζήτηση και να μην εντοπίζεται στα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν. Για παράδειγμα: δοκιμαστική αναζήτηση -τεστ.

Αναζήτηση σε ιστοσελίδες

Για τις περιπτώσεις που απαιτείται η αναζήτηση να στοχεύσει μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα - και να εμφανίσει αποτελέσματα μόνο από αυτήν - η Google προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα. Για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια αναζήτηση, απαιτείται η χρήση του όρου "site:". Για παράδειγμα δοκιμαστική αναζήτηση site:epixeiro.gr.

Αναζήτηση σε ιστοσελίδες που linkaρουν

Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, σε σχέση με το προηγούμενο tip, αφού υπάρχει ένας όρος που πραγματοποιεί αναζήτηση βάσει λέξεων σε ιστοσελίδες που συνδέουν σε κάποια άλλη. Έτσι, μπορούμε να βρούμε αναφορές που υπάρχουν σε κάποια ιστοσελίδα, στην οποία δίνεται link προς μια άλλη της επιλογής μας. Για παράδειγμα: τεστ link:epixeiro.gr (θα εμφανίσει σελίδες που στέλνουν στο epixeiro.gr).

Αστερίσκος

Ο αστερίσκος, στις αναζητήσεις που πραγματοποιούνται μέσω της Google, χρησιμοποιείται ως «μπαλαντέρ» στις αναζητήσεις, με την υπηρεσία να παίρνει το μήνυμα πως μπορεί να τον αντικαταστήσει με οποιαδήποτε άλλη λέξη ταιριάζει στην εκάστοτε περίπτωση. Για παράδειγμα: "σε * λειτουργία" (τα εισαγωγικά λένε στην Google να ψάξει ως φράση).

Μαθηματικές πράξεις

Η Google μπορεί να πραγματοποιήσει και μαθηματικές πράξεις, μέσα από το πεδίο των αναζητήσεων, ενώ μετά από κάθε μαθηματική πράξη εμφανίζει και μια αριθμομηχανή, για ευκολότερη εισαγωγή περαιτέρω μαθηματικών πράξεων.

Μετατροπές

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος χρειάζεται να μετατρέψει μια μονάδα μέτρησης, για παράδειγμα μέτρα σε χιλιόμετρα, δολάρια σε ευρώ και άλλα (θερμοκρασία, μήκος, μάζα, ταχύτητα, ένταση ήχου, χρόνος κτλ). Αυτό γίνεται είτε με την αναζήτηση "Unit converter", είτε γράφοντας αυτό που θέλουμε να μετατρέψουμε. Για παράδειγμα: convert 100 euro to dollars.

Καιρός

Η αναζήτηση της Google μπορεί να εμφανίσει τον καιρό σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Αυτό μπορεί να αφορά είτε στις τρέχουσες συνθήκες, είτε στον καιρό των επόμενων ημερών. Μάλιστα, η υπηρεσία εμφανίζει και ένα πλαίσιο μετά την αναζήτηση, με ακόμη περισσότερες πληροφορίες. Για παράδειγμα: weather athems, greece.

Αναζήτηση με φωτογραφίες

Η Google δεν προσφέρει απλώς τη δυνατότητα αναζήτησης για φωτογραφίες, αλλά, μέσω του πλήκτρου της κάμερας που υπάρχει στο πεδίο των αναζητήσεων, ο χρήστης μπορεί να ανεβάσει μια φωτογραφία (ή να κάνει paste το link της) και να πάρει αποτελέσματα με βάση αυτήν.

Αναζήτηση σε τίτλους

Και αν ο όρος που ψάχνουμε θέλουμε να εντοπίζεται στον τίτλο μιας ιστοσελίδας (κάτι που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε αναζητήσεις ειδήσεων και λοιπόν άρθρων), τότε η αναζήτηση μπορεί να συμπεριλαμβάνει τον όρο intitle:. Για παράδειγμα: δοκιμαστική intitle:αναζήτηση. Το αντίθετο γίνεται με τον όρο intext:.

Αναζήτηση για αρχεία

Όπως είναι αναμενόμενο, η Google μπορεί να ψάξει και για αποτελέσματα που θα συμπεριλαμβάνουν έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείου, μεταξύ των οποίων και τα pdf και doc. Για παράδειγμα: δοκιμή filetype:doc.

Extra tip: Κι όμως, το Google Search προσφέρει άμεση πρόσβαση σε μια σειρά παιχνιδιών. Αυτά είναι τα ακόλουθα: Pac-Man, tic tac toe, Solitaire, Minesweeper και Snake.

Extra tip #2: do a barrel roll και askew. Χωρίς σχόλια!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr