NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Greater Zurich Area: Η ζώνη καινοτομίας που κινεί τους δείκτες της ελβετικής οικονομίας

Greater Zurich Area: Η ζώνη καινοτομίας που κινεί τους δείκτες της ελβετικής οικονομίας

Η Ελβετία είναι παγκοσμίως γνωστή για την παράγωγη γευστικότατων τυριών, την ωρολογοποιία, το εκτεταμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τα πανάκριβα χιονοδρομικά κέντρα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και φυσικά τις σοκολάτες. Όμως, είναι γνωστή και για κάτι ακόμα: κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα παγκόσμιας κατάταξης, όσον αφορά στους δείκτες καινοτομίας.

Ανταγωνίστηκε κράτη με παράδοση στην καινοτομία όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία και κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα. Το 22% του πληθυσμού της Ελβετίας έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, διαθέτει τους περισσότερους ευρεσιτέχνες και νομπελίστες ανά κάτοικο (21 βραβεία Νομπέλ σε ιατρική, φυσική και χημεία) και διατηρεί ηγετική θέση παγκοσμίως σε πολλούς κλάδους, από τη φαρμακοβιομηχανία, τη μεταφορά προϊόντων, το εμπόριο πρώτων υλών, τις μηχανές ακριβείας, την ωρολογοποιία, την τσιμεντοβιομηχανία, τις κατασκευές σηράγγων και γεφυρών, τα τρόφιμα, την ιατρική τεχνολογία και βέβαια τις τραπεζικές υπηρεσίες. Τα βασικά δομοστοιχεία της ελβετικής οικονομικής ανάπτυξης θεωρούνται η καινοτομία, η προσαρμοστικότητα, η αξιοπιστία, η ευρηματικότητα, η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, η πολιτική σταθερότητα, η συλλογική πειθαρχία, η πολιτική αποκέντρωση, η δημοσιονομική πειθαρχία και ο μακροχρόνιος προγραμματισμός.

Η μητροπολιτική περιοχή της Ζυρίχης είναι μια αστικοποιημένη περιοχή διεθνούς σημασίας στην καρδιά της Ευρώπης και κρίσιμης σημασίας για την ελβετική εθνική οικονομία. Μαζί με τον οικισμό της Λουκέρνης (που δεν ανήκει στη στατιστικά καθορισμένη μητροπολιτική περιοχή), καλύπτει περίπου 1,9 εκατομμύρια κατοίκους και 900.000 θέσεις εργασίας σε 238 δήμους που διασπείρονται σε οκτώ καντόνια (Zurich, Schaffhausen, Lucerne, Zug, Schwyz, Saint Gallen, Thurgau και Aargau). Περίπου το 60% του πληθυσμού και οι θέσεις εργασίας στην περιοχή βρίσκονται στον κεντρικό πυρήνα της Ζυρίχης. Η μητροπολιτική περιοχή της Ζυρίχης είναι μία από τις πόλεις που χαρακτηρίζονται ως «ευρωπαϊκή κινητήρια δύναμη» και διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην ήπειρο από πολλές απόψεις (οικονομικές επιδόσεις, λειτουργία λήψης αποφάσεων και ελέγχου, καινοτομία, διεθνείς μεταφορές κ.λπ.).

Μετά από τους παγκόσμιους κόμβους που είναι το Λονδίνο και το Παρίσι, η Ζυρίχη είναι η μοναδική πόλη στην Ελβετία που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με πόλεις όπως το Άμστερνταμ, οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο, η Βιέννη ή το Μιλάνο. Προκειμένου να ενισχυθεί η συνεργασία εντός της οικονομικής περιοχής της Ζυρίχης, οι λεγόμενες μητροπολιτικές διασκέψεις εισήχθησαν το 2007. Με βάση την πρωτοβουλία της πόλης και του καντονιού της Ζυρίχης, του City of Winterthur και του συλλόγου δημάρχων του καντονιού της Ζυρίχης, στόχος αυτών των διασκέψεων είναι η αύξηση της δικτύωσης και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των καντονιών, των πόλεων και των δήμων στη μητροπολιτική περιοχή της Ζυρίχης.

Με την ευκαιρία της 5ης Διάσκεψης Μητροπολιτικού Συνόλου της Ζυρίχης στις 3 Ιουλίου 2009, ιδρύθηκε η Ένωση Μητροπολιτικών Περιοχών της Ζυρίχης. Τα ιδρυτικά μέλη ήταν τα οκτώ συμμετέχοντα καντόνια καθώς και 65 πόλεις και κοινότητες σε αυτά τα καντόνια. Ο Δήμος της Ζυρίχης εκπροσωπείται σε όλες τις σημαντικές επιτροπές του Συλλόγου. Η ευρύτερη περιοχή Ζυρίχης AG, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, είναι ο σύνδεσμος εμπορίας για την επιχειρηματική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ζυρίχης. Προσλαμβάνει διεθνείς εταιρείες από το εξωτερικό και τους βοηθά να ιδρύουν εταιρείες και να επενδύουν στην περιοχή της Μεγάλης Ζυρίχης. Ο χορηγός του είναι η εταιρία Stiftung Greater Zurich Standortmarketing,

Η ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης επιτρέπει στην επιχείρησή η οποία θα επιλέξει να δραστηριοποιηθεί εκεί να αναπτυχθεί με επιτυχία, επειδή βρίσκεται σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες της Ευρώπης. Πολλές φημισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν την ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης ως τόπο για την ενοποίηση πανευρωπαϊκών βασικών επιχειρήσεων - όπως εταιρείες χαρτοφυλακίου, διαχείριση πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), διαχείριση αλυσίδων χρηματοδότησης και εφοδιαστικής αλυσίδας και έρευνα και ανάπτυξη (Ιστορίες επιτυχίας). Οι επενδυτές βρίσκονται στην καρδιά της τεχνολογικής προόδου.

Τα διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα και η στενή συνεργασία μεταξύ έρευνας και βιομηχανίας έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης σε κέντρο για τις επιχειρήσεις στους τομείς των βιοεπιστημών (βιοτεχνολογία, ιατρική τεχνολογία, φαρμακευτικά προϊόντα) και τεχνολογίας επικοινωνιών (ΤΠΕ), υψηλής τεχνολογίας και μηχανολογίας. Επιπρόσθετα, υπάρχει άμεση σύνδεση με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της GZA: την ΕΕ και τη Γερμανία ειδικότερα. Επίσης, οι επενδυτές επωφελούνται από την εταιρική ποικιλομορφία, διότι η ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης δεν φιλοξενεί μόνο εταιρείες από τον τομέα των υπηρεσιών αλλά και από την υψηλή τεχνολογία.

Οι πραγματικοί φορολογικοί συντελεστές κάτω του 8% στην περιοχή της Μεγάλης Ζυρίχης: Τα κριτήρια για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν μια προσεκτικά μελετημένη επιλογή τοποθεσίας σε συνδυασμό με προσεκτικό σχεδιασμό της εταιρικής δομής. Η ευρύτερη περιοχή της Ζυρίχης διαθέτει εξαιρετικά ελκυστικό φορολογικό σύστημα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι καντονικοί φόροι στα κέρδη των εταιρειών κυμαίνονται μεταξύ 8% και 12%. Η ομοσπονδία (κρατική) εισπράττει έναν φόρο επί των εταιρικών αποδοχών 8,5% (ή 7,83% σε πραγματικούς όρους) σε ολόκληρη την Ελβετία. Οι φόροι στην Ελβετία επιβάλλονται σε τρία ομοσπονδιακά επίπεδα - κράτος, καντόνι και δημοτικό - όπου τα επιμέρους επίπεδα μπορούν να καθορίσουν τους φορολογικούς συντελεστές ανεξάρτητα σε μεγάλο βαθμό. Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελβετία εξαρτώνται από την εταιρική δομή.

Στην Ελβετία εν γένει, η φιλελεύθερη αρχή της ισότητας εκδηλώνεται και στο φορολογικό σύστημα οπού ένας ομοιόμορφος, σχετικά χαμηλός φορολογικός συντελεστής, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αντιπαραβάλλεται με μια σχεδόν πλήρη κατάργηση των άμεσων επιδοτήσεων.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr