NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Η κυβέρνηση ανοίγει εσπευσμένα κάποιους κλάδους από την άλλη εβδομάδα

Η κυβέρνηση ανοίγει εσπευσμένα κάποιους κλάδους από την άλλη εβδομάδα

Δεν αντέχει άλλο lockdown το λιανικό εμπόριο. Ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ οι απώλειες τζίρου

Απώλειες εσόδων ύψους 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών επιμελητηρίων καταγράφει το λιανικό εμπόριο, ενώ οι μικρές (οικογενειακές, ατομικές) επιχειρήσεις είναι σαφές ότι δεν αντέχουν παράταση του lockdown.

H εφαρμογή του click away δεν λειτούργησε όπως θα ήθελαν πολλοί όχι μόνο γιατί οι πελάτες δεν ήταν έτοιμοι αλλά, κυρίως, γιατί είναι μπερδεμένοι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργεί. H αγορά έχασε την καθοριστική περίοδο των γιορτών του Δεκεμβρίου και το α’ δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και πλέον κινείται στα όριά της. Στελέχη του λιανικού εμπορίου τονίζουν ότι μετά την τεράστια μείωση εσόδων του 2020 λόγω της πανδημίας και των 2 lockdown, το εμπόριο και ειδικά οι μικρομεσαίοι κινούνται οριακά, αφού πλέον δεν υπάρχει «κεφάλαιο» να κάψουν. Τα «λουκέτα» είναι προ των θυρών κυριολεκτικά.

Ενδεικτική και καυστική ήταν η ανακοίνωση του κ. Βακάκη (JUMBO) για την κατάσταση στο εμπόριο. «Το αυστηρό απαγορευτικό λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο.

Τα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα έμειναν κλειστά σε δύο μεγάλες και κρίσιμες περιόδους, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2020, περιόδους που αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των συνολικών πωλήσεών τους. Η Ελλάδα είχε επιλέξει να προχωρήσει σε απαγορευτικό λειτουργίας των καταστημάτων (lockdown) τον Νοέμβριο, με στόχο να επαναλειτουργήσει η Χριστουγεννιάτικη αγορά τον Δεκέμβριο.

Το Δεκέμβριο το επιδημιολογικό φορτίο ανέτρεψε αυτή την πολιτική. Παρά την αλλαγή των αρχικών σχεδιασμών, πρακτικά ουδεμία εναλλακτική πολιτική εφαρμόστηκε ως προς το λιανεμπόριο. Ως αποτέλεσμα ήρθε το απόλυτο -χωρίς χρονικό ορίζοντα- απαγορευτικό λειτουργίας των οργανωμένων καταστημάτων, περιλαμβανομένου και του Ιανουαρίου του 2021.»

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να διακόψει το lockdown για τα καταστήματα που μπορούν να επιβάλλουν και να ελέγξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αντιδρούν στα lockdowns και οι τράπεζες

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, οι τράπεζες θα προσθέσουν πάνω από 300 εκατ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω στα προϋπάρχοντα. Οι τράπεζες θέλουν, και έχουν ζητήσει μέσω της ΕΕΤ, να περιοριστούν τα lockdowns στα απολύτως απαραίτητα και σε τοπικά επίπεδα που υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο.

Ωστόσο οι τράπεζες έχουν διέξοδο στα κονδύλια που θα εκταμιεύσει η ΕΚΤ γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, δηλαδή να καλύψει συγκυριακά τις ζημιές από τα lockdowns. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βάλουν κάτω απ’ αυτό το χαλί όλα τους τα προηγούμενα προβλήματα.

Το χειρότερο από την αντίδραση των τραπεζών είναι ότι έχουν σταματήσει να χορηγούνται νέα δάνεια από τον Νοέμβριο και μετά. Αυτό σημαίνει παράπλευρες απώλειες ρευστότητας στην αγορά και προβλήματα που έχουν μετατεθεί στο 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr