NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Παθήματα Μαθήματα και Soft Skills. Soft - No Soft!

Παθήματα Μαθήματα και Soft Skills. Soft - No Soft!

​Τι είναι τα Soft Skills; Είναι οι εγγενείς ιδιότητες της προσωπικότητας, οι οποίες όμως, δεν αποτελούν μέρος της επίσημης εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια, κολέγια κλπ. Hard Skills είναι τα απτά και τεχνικά προσόντα και δεξιότητες.

Τα Soft Skills αφορούν στην προσωπικότητα και τον τρόπο που οι άνθρωποι αλληλοεπιδρούν με άλλα άτομα και συστήματα – μηχανές. Με πιο απλά λόγια, τα Soft Skills είναι οι προσωπικές – ατομικές δεξιότητες. Είναι οι φυσικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της εκτέλεσης μιας εργασίας.

Tο σημαντικότερο όμως που επηρεάζουν, είναι η ποιότητα των αλληλεπιδράσεων. Τα Soft Skills αναφέρονται επίσης συχνά ως «People Skills» επειδή συνδέονται στενά με τη συναισθηματική νοημοσύνη του ατόμου.

Ο Μύθος Του Ανταίου

Ο μυθικός Ανταίος ήταν γίγαντας, γιος του Ποσειδώνα και της Γαίας. Νικούσε κάθε αντίπαλο του στην πάλη, αντλώντας δύναμη από την επαφή του με τη γη. Ηττήθηκε και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της αναμέτρησής του με τον Ηρακλή, όταν ο Ηρακλής τον κράτησε ψηλά, έτσι ώστε να μην ακουμπά στη γη. Ο μύθος αυτός συμβολίζει την άρρηκτη σχέση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον και την αναγέννηση που του προσφέρει η επαφή του με αυτό.

Κατά τον ίδιο τρόπο και εμείς, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τη γνώση εν γένει και την καλλιέργεια των Soft Skills, από την επαφή και την αλληλεπίδραση με τον πραγματικό κόσμο. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τίποτα από την επαφή μας με τον πραγματικό κόσμο.

Η επαφή γίνεται μέσω της καθημερινής μας έκθεσης στη ζωή «πληρώνοντας» το τίμημα για τις συνέπειες, τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών μας αποφάσεων. Και είναι οι «εκδορές» από αυτές τις επαφές και αλληλεπιδράσεις που καθοδηγούν τη μάθηση και την ανακάλυψή της γνώσης, των κατά τα άλλα Soft Skills.

Συμβαίνει μέσα από αυτόν τον μηχανισμό που οι Έλληνες ονομάζουν Παθήματα – Μαθήματα (ανακάλυψη της μάθησής μέσω του πόνου. Κάτι που οι μητέρες γνωρίζουν αρκετά καλά). Και δεν στέκομαι τόσο στον σωματικό πόνο.

Είναι ο:

  • διανοητικός
  • συναισθηματικός και
  • πνευματικός πόνος

που καθορίζει τις ποιότητες, το αξιακό σύστημα, τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις μας.

Τα Soft Skills σε αριθμούς

  • 23 Επικοινωνιακά
  • 19 Επίλυσης Προβλημάτων
  • 27 Leadership & Followership
  • 26 Εργασιακής Ηθικής
  • 19 Ομαδικής (συν)Εργασίας και
  • 21 Διαχείρισης Χρόνου

Πόσο Soft είναι λοιπόν αυτά τα 135 Soft Skills που καλούμαστε να διδαχτούμε και να καλλιεργήσουμε μέσα από τον πόνο;

Όταν χρειάζεται να πάθουμε για να μάθουμε;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr