NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Green Panda: Τα «made in Greece» ΑΤΜ που αγοράζουν και ανακυκλώνουν smartphone

Green Panda: Τα «made in Greece» ΑΤΜ που αγοράζουν και ανακυκλώνουν smartphone

Ο Φάνης Κουτουβέλης, Founder της Green Panda, μιλάει στο epixeiro.gr για τα πρώτα ΑΤΜ στην Ελλάδα που αγοράζουν και ανακυκλώνουν smartphone και για το πώς λειτουργεί η διαδικασία, σημειώνοντας πως, μέχρι σήμερα, μέσω των συγκεκριμένων ATM που είναι «made in Greece», έχουν ανακυκλωθεί περισσότερες από 5.000 συσκευές.

Μιλήστε μας για την Green Panda. Τι ακριβώς προσφέρει;

Τα Green Panda ATM είναι ο ταχύτερος τρόπος για να πουλήσει κάποιος το παλιό του smartphone. Οι περισσότεροι από εμάς, όταν αγοράζουμε ένα καινούριο smartphone, δεν ξέρουμε τι να κάνουμε το παλιό μας. Ειδικά στην περίπτωση που η συσκευή έχει σπάσει ή δεν λειτουργεί σωστά, τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια συσκευές στον κόσμο καταλήγουν στα σκουπίδια. Επιπλέον σε αυτό, σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 2 δισ. smartphones παγκοσμίως ξεχασμένα στα συρτάρια μας. Το νούμερο είναι τεράστιο. Πολλές από αυτές τις συσκευές έχουν αξία, την οποία οι κάτοχοί τους δεν εκμεταλλεύονται και τη χάνουν κάθε ημέρα που περνάει!

Τα Green Panda είναι τα πρώτα ΑΤΜ στην Ελλάδα που αγοράζουν και ανακυκλώνουν επιτόπου το smartphone σου, με τον πιο εύκολο, γρήγορο και ασφαλή τρόπο, μέσα σε 2 λεπτά.

Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με το ΑΤΜ μιας τράπεζας. Απλώς, αντί να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σου, καταθέτεις το παλιό σου smartphone και αυτό σου μεταφέρει κατευθείαν για την αξία του. Είναι γρήγορο, απλό και πάνω απ’ όλα ασφαλές.

Εμείς θέλουμε να ξαναδώσουμε ζωή σε αυτές τις συσκευές και να βοηθήσουμε τους καταναλωτές να καρπωθούν αυτή την αξία, ανακυκλώνοντας τη συσκευή τους.

Σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα η ανάπτυξή της και πώς προέκυψε η δημιουργία της;

Αυτή τη στιγμή θα μας βρείτε σε 19 σημεία στην Αθήνα μέσα σε επιλεγμένα super markets, τα οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν 40. Ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε τη δεύτερη γενιά των Green Panda ATM, με ακόμη πιο ανεπτυγμένο λογισμικό και με την οποία θα προχωρήσουμε σε πανελλαδικό δίκτυο.

Δέχεστε όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων;

Ανακυκλώνουμε όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων, με τη διαφορά ότι για κάποια μοντέλα μπορούμε να δώσουμε χρηματικό αντίτιμο.

Συγκεκριμένα, για να δώσει το ΑΤΜ προσφορά, το μοντέλο της συσκευής θα πρέπει να είναι χρονολογίας του 2013 και μετά, καθώς και να λειτουργεί. Δεν πειράζει δηλαδή εάν έχει φθορές ή χτυπήματα, αρκεί να είναι λειτουργικό.

Εάν μία συσκευή δεν λειτουργεί ή είναι παλαιότερης χρονολογίας, ο χρήστης μπορεί να την αφήσει στο ΑΤΜ και εμείς θα την ανακυκλώσουμε υπεύθυνα στα αρμόδια κέντρα χωρίς να έχουμε κάποιο κέρδος ως εταιρεία.

Που πραγματοποιείται η ανάπτυξη του λογισμικού και η κατασκευή των ATM της εταιρείας; Είναι in-house;

Όλη η ανάπτυξη του λογισμικού έχει γίνει in-house από την ομάδα μας και η κατασκευή των ΑΤΜ γίνεται στην Ελλάδα. Έχουμε δημιουργήσει μία τεχνολογία, με την οποία όταν ο χρήστης τοποθετήσει το κινητό του στο ATM, αυτό αναγνωρίζει αυτόματα το μοντέλο και την κατάσταση της συσκευής. Εάν δηλαδή έχει φθορές ή δεν λειτουργεί σωστά. Έτσι, το ΑΤΜ μπορεί να δώσει άμεσα προσφορά, την οποία ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί με άμεση κατάθεση του ποσού στο λογαριασμό του ή να πάρει τη συσκευή του πίσω.

Πως αντιμετωπίζονται ενδεχόμενα ζητήματα, όπως η πιθανότητα πώλησης κλεμμένων κινητών;

Τα Green Panda ATM δεν δέχονται κλεμμένα κινητά! Όταν ένα κινητό δηλώνεται ως κλεμμένο ή χαμένο σε κάποιον φορέα, αυτό εισάγεται σε παγκόσμιες λίστες blacklisted κινητών. Θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να πουληθεί κλεμμένο κινητό στο μηχάνημα.

Έτσι, όταν ένας χρήστης εισάγει μία συσκευή για αξιολόγηση, το λογισμικό μας διαβάζει ασύρματα το μοναδικό αριθμό IMEI του και την ίδια στιγμή, έχοντας πρόσβαση στις λίστες που προανέφερα, ελέγχει εάν ο αριθμός αυτός έχει δηλωθεί ως απώλεια. Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε το ΑΤΜ δεν θα δώσει προσφορά στο χρήστη και θα του επιστρέψει τη συσκευή.

Ακόμη κι’ αν η συσκευή δεν έχει δηλωθεί, ο χρήστης για να την πουλήσει στο ΑΤΜ θα πρέπει να κάνει αποσύνδεση από την εφαρμογή Find My iPhone στη περίπτωση που η συσκευή είναι Apple, ή να ξεκλειδώσει το τηλέφωνο στη περίπτωση που είναι άλλης μάρκας. Για να κάνει τα παραπάνω σημαίνει ότι είναι ο πραγματικός χρήστης της συσκευής και γνωρίζει τους κωδικούς της.

greenpanda_interview2.jpg?mtime=20210127222012#asset:240991

Πόσα smartphones έχουν δοθεί σε εσάς μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας; Ποια είναι τα ποσά που έχουν κερδίσει από τη διαδικασία οι κάτοχοι τους και ποια μοντέλα συσκευών ξεχωρίζουν;

Μέχρι στιγμής είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε καταφέρει να ανακυκλώσουμε περισσότερες από 5.000 συσκευές.

Τα χρηματικό ποσό που δίνεται κάθε φορά, εξαρτάται από το μοντέλο της συσκευής και τη φυσική της κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να κυμανθεί από 3€ για μία παλιά συσκευή σε κακή κατάσταση μέχρι και 600€ για μία πιο καινούργια συσκευή σε άψογη κατάσταση.

Οι χρήστες μπορούν να μπουν στη σελίδα μας greenpanda.io και να πάρουν μία εκτίμηση τιμής για τη συσκευή τους.

Κάποια μοντέλα που ξεχωρίζουν είναι σίγουρα τα iPhone 6, iPhone 7 καθώς και Galaxy J5 και Galaxy S6. Έχουμε δει πάρα πάρα πολλές συναλλαγές με τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Τι ακριβώς συμβαίνει στη συνέχεια με τις συγκεκριμένες συσκευές; Πού καταλήγουν, πώς γίνεται η διαχείριση τους; Και ποιο το περιθώριο κέρδους από τη διαδικασία για τη Green Panda;

Ανάλογα την κατάσταση της κάθε συσκευής, η πορεία της μπορεί να είναι διαφορετική. Μία συσκευή σε καλή κατάσταση θα σταλεί για service (refurbishment) ώστε να ξαναβγεί στην αγορά ως μία σχεδόν καινούργια συσκευή και με εγγύηση. Refurbishment σημαίνει αλλαγή μπαταρίας, αντικατάσταση εξαρτημάτων που έχουν φθορές, καθαρισμός κλπ.

Από την άλλη, εάν μία συσκευή είναι λειτουργική αλλά βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, στο σημείο που το κόστος refurbishment είναι αρκετά υψηλό, τότε εξάγουμε τα λειτουργικά εξαρτήματά της, τα οποία χρησιμοποιούνται για την επισκευή άλλων κινητών, ώστε να μεγαλώσει ο χρόνος ζωής τους.

Τέλος, εάν μία συσκευή δεν είναι λειτουργική, τότε στέλνεται για απλή ανακύκλωση σε αρμόδια κέντρα. Σε αυτή τη περίπτωση, η Green Panda δεν έχει κάποιο χρηματικό κέρδος ως εταιρεία.

Υπάρχουν συνεργασίες σας με την πολιτεία, φορείς ή άλλες ενώσεις για την εγκατάσταση ATM σε άλλα σημεία - όπως δημαρχεία, πανεπιστήμια ή άλλους παρόμοιους χώρους - ή για ενέργειες με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από την ανακύκλωση συσκευών;

Είμαστε σε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις αυτή τη στιγμή με φορείς και εταιρείες σχετικά με την ανακύκλωση κινητών. Δεν μπορώ δυστυχώς να κάνω κάποιο περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το σημείο καθώς δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμα νέες συνεργασίες.

greenpanda_interview3.jpg?mtime=20210127222100#asset:240992

Λάβατε πρόσφατα και μια σημαντική χρηματοδότηση. Πώς θα αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια, ποια τα σχέδια σας;

Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη χρηματοδότηση που καταφέραμε να αντλήσουμε από πολύ σημαντικούς και στρατηγικούς επενδυτές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Το κύριο μέρος αυτού του κεφαλαίου θα επενδυθεί στην ανάπτυξη της τεχνολογίας της επόμενης γενιάς των ΑΤΜ καθώς και τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα ΑΤΜ δίπλα στον χρήστη ανά πάσα στιγμή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr