NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Επιχειρηματική αυτοπεποίθηση στην εποχή της κρίσης

Επιχειρηματική αυτοπεποίθηση στην εποχή της κρίσης

Ζώντας στην Ελλάδα του σήμερα και έχοντας κάνει μέρος του καθημερινού μας λεξιλογίου έννοιες όπως «μεσοπρόθεσμο», «μνημόνιο» και «επιλεκτική χρεοκοπία», το μόνο σίγουρο είναι ότι, με μία πρώτη ματιά, το μόνο που δεν μπορεί κανείς να νοιώσει είναι αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τα επόμενα επιχειρηματικά του βήματα. Ωστόσο υπάρχει τρόπος να δει ένας επιχειρηματίας την κατάσταση αυτή με αισιοδοξία;

Η απάντηση είναι πως υπάρχει! Αρκεί να στρέψει την προσοχή του από σκέψεις όπως «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» και «γιατί να συμβεί αυτό τώρα», σε σκέψεις που εμπεριέχουνε το στοιχείο της θετικής σκέψης, της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης στον εαυτό του, ότι μπορεί να βρει τον τρόπο να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις της εποχής, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  • Βρείτε την ευκαιρία μέσα στην κρίση. ΤΙ είδους ευκαιρία αναρωτιέται κανείς? Για παράδειγμα, την ευκαιρία να κάνετε μία καταγραφή των επιχειρηματικών κινήσεων που έχετε κάνει μέχρι στιγμής, και όντας ειλικρινής με τον εαυτό σας, να δείτε τι πραγματικά αποδίδει και τι όχι. Έτσι, έχοντας μία καθαρή εικόνα της πραγματικότητας, θα μπορέσετε να αποφασίσετε ποιες κινήσεις είναι αποδοτικές και βοηθούν στο να κάνουν την επιχείρησή σας ανταγωνιστική, και άρα πρέπει να υποστηριχθούν, και ποιες θα πρέπει να αναθεωρηθούν ή να αντικατασταθούν, καθώς απεδείχθησαν μη αποδοτικές. Κάντε λοιπόν ανασχεδιασμό του πλάνου δράσης σας και προσαρμόστε το στις πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής σας σήμερα.
  • Λάβετε δράση. Έχοντας ένα επικαιροποιημένο, και εφικτό πλέον, σχέδιο δράσης στη διάθεσή σας, δραστηριοποιηθείτε ως προς την υλοποίηση του. Φροντίστε να πληροφορηθείτε για νέες προοπτικές εξέλιξης και λειτουργίας της επιχείρησής σας και κάνετε νέες επαφές, ακόμη και με εταιρίες στο εξωτερικό, προκειμένου να εξετάσετε πιθανές εναλλακτικές λύσεις σε υπάρχοντα εμπόδια, αλλά και εναλλακτικά κανάλια διανομής των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρετε.
  • Αναπτύξτε τις δεξιότητες σας και μάθετε να χρησιμοποιείτε νέα εργαλεία. Προκειμένου να καταστήσετε την επιχείρησή σας ανταγωνιστική, και βαδίζοντας στο δρόμο που χάραξε η παγκοσμιοποίηση, είναι βασικό να «μιλάτε» τη σύγχρονη ψηφιακή-επιχειρηματική γλώσσα. Κάντε μία αξιολόγηση των δεξιοτήτων που νοιώθετε ότι θέλετε να βελτιώσετε, ή των καινούργιων γνώσεων που θέλετε να αποκτήσετε, και ψάξτε για πληροφορίες σχετικά με σεμινάρια, κύκλους σπουδών μικρής διάρκειας κτλ. τα οποία θα μπορούσατε να παρακολουθήσετε. Επίσης, το internet είναι μία αστείρευτη πηγή δωρεάν μάθησης. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες αλλά και βίντεο με βήμα προς βήμα οδηγίες για το πώς να χειριστείτε κάποιο πρόγραμμα μέχρι και πώς να μάθετε τα «μυστικά» της προώθησης της επιχείρησής σας ασκώντας αποτελεσματικό social media marketing και internet marketing.
  • Ζητήστε τη στήριξη των δικών σας ανθρώπων. Ο δύσκολες στιγμές που μπορεί να περνάτε επαγγελματικά, έχουν σαν αποτέλεσμα την αποξένωσή σας από τους ανθρώπους που σας αγαπάνε και νοιάζονται πραγματικά για εσάς, καθώς θεωρείτε ότι δεν θέλετε να τους φορτώσετε με τα δικά σας επαγγελματικά προβλήματα. Η αλήθεια είναι όμως ότι, τώρα όσο ποτέ, χρειάζεται να έχετε κοντά σας την οικογένειά σας. Εξηγείστε τους λοιπόν τι σας συμβαίνει, συζητήστε για το νέο πλάνο δράσης σας και ζητήστε την στήριξή τους. Έτσι, όλοι μαζί θα νοιώσετε αισιοδοξία, βλέποντας ότι υπάρχουν εφικτές λύσεις στο τραπέζι, και επιπλέον θα νοιώσετε ενωμένοι, προσφέροντας, ο καθένας από την πλευρά του, αυτό που δύναται να συνεισφέρει.
  • Συναναστραφείτε με αισιόδοξους ανθρώπους. Είναι πολύ βασικό, σε περιόδους που ήδη νοιώθετε αγχωμένοι, να συζητάτε τα προβλήματά σας, με αυτούς που βιώνουν την ίδια κατάσταση. Ωστόσο, η απαισιοδοξία ποτέ δεν υπήρξε καλός σύμβουλος στις δύσκολες στιγμές τις ζωής μας. Φροντίστε λοιπόν να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι, και βλέπουν σε κάθε κατάσταση, την προοπτική να πάνε τα πράγματα καλά. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την θετική σας ψυχολογία και θα βοηθήσει την αυτοπεποίθησή σας να κρατηθεί στο ύψος της.

Σίγουρα οι προκλήσεις της εποχής είναι μεγάλες αλλά οι αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε μόνο δύο: Να παραδώσετε τα όπλα, ή να γεμίσετε το οπλοστάσιό σας, με θετική ενέργεια, όρεξη για δημιουργία και ένα εφικτό και πλάνο δράσης προκειμένου να νοιώσετε αυτοπεποίθηση και να κινηθείτε δυναμικά στην επιχειρηματική αρένα. Η επιλογή είναι δική σας.

 

line_100x5.png
valentinakordi.jpg

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

20x20_Email.png 20x20_Facebook.png 20x20_Twitter.png 20x20_linkedin.png
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr