NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Δαμάζοντας τα περιοριστικά μας πιστεύω προς την επίτευξη επιθυμητών αλλαγών!

Δαμάζοντας τα περιοριστικά μας πιστεύω προς την επίτευξη επιθυμητών αλλαγών!

Έρχονται στιγμές που όλοι θέλουμε κάτι στη ζωή μας να αλλάξει. Είτε στην προσωπική, είτε στην επαγγελματική. Πόσοι όμως τελικά επιδιώκουμε αυτή την αλλαγή στην πράξη; Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι ενώ ζουν έναν τρόπο ζωής που νοιώθουν ότι δεν τους αντιπροσωπεύει ή οι οποίοι θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται διάφορες καταστάσεις στον επαγγελματικό τους τομέα με κάποιον πιο αποδοτικό, αλλά δεν παίρνουν την απόφαση να κάνουν αυτή την αλλαγή που τόσο επιθυμούν.

Τι είναι όμως αυτό που μας κάνει να φοβόμαστε τις αλλαγές, όσο και αν τις επιθυμούμε;

Ένας βασικός παράγοντας είναι τα «περιοριστικά πιστεύω» που καλλιεργούμε στο μυαλό μας και δημιουργούμε μόνοι μας φραγμούς και προβλήματα που μας φαίνονται αξεπέραστα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να μην υφίστανται καν ή να υπάρχει κάποια δυνατή λύση.

Για ποιους λόγους τα δημιουργούμε αυτά τα περιοριστικά πιστεύω; Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Φόβος για το άγνωστο. Ότι μας είναι γνώριμο, μας κάνει να αισθανόμαστε και ασφαλείς. Έστω και αν αυτό δεν αποδίδει όσο επιθυμούμε. Μας αρκεί ότι ξέρουμε που βαδίζουμε. Έτσι, προκειμένου να παραμείνουμε στη «ζώνη άνεσης» που έχουμε δημιουργήσει, και στην οποία κινούμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκουμε διάφορες δικαιολογίες όπως πως η αλλαγή είναι δύσκολη, δεν θα τα καταφέρουμε, δεν είμαστε αρκετά καλοί γι’ αυτό ή ακόμη πως δεν έχουμε χρόνο και φροντίζουμε να επαναλαμβάνουμε συχνά αυτές τις δικαιολογίες έτσι ώστε να γίνουν πιστευτές στον ίδιο μας τον εαυτό.

Το υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας, όντας σε πλήρη συνεργασία με το συνειδητό, φροντίζει να βρει στοιχεία για να αποδείξει πως το μήνυμα που έλαβε από το συνειδητό, περί αποτυχίας του αποτελέσματος της προσπάθειας μίας αλλαγής, αληθεύει. Έτσι λοιπόν σαμποτάρουμε την προσπάθεια όποιας αλλαγής, προτού καν την αρχίσουμε.

Φόβος για την αποτυχία. Είμαστε τόσο αυστηροί με τον εαυτό μας που δεν μπορούμε να του συγχωρέσουμε την «αποτυχία». Επομένως, γιατί να ρισκάρουμε να νοιώσουμε ένα τέτοιο δυσάρεστο συναίσθημα σε περίπτωση που όντως η αλλαγή δεν μας πετύχει; Γι’ αυτό θεωρούμε καλύτερο και πάλι, να σαμποτάρουμε την επιθυμία της όποιας αλλαγής.

Φόβος για την επιτυχία. Ναι, υπάρχει και αυτός! Τι θα γίνει αν καταφέρω να επιτύχω το στόχο μου, αλλάξει η ζωή μου και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω; Αν οι γύρω μου πλέον έχουν περισσότερες απαιτήσεις από εμένα; Σκέψεις σαν αυτές έρχονται να καταστρέψουν το συναίσθημα της ικανοποίησης για όποιο θετικό αποτέλεσμα, πριν ακόμη αυτό επιτευχθεί.

Πως μπορούμε όμως να βγούμε από αυτή την κατάσταση και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να κάνουμε όποια αλλαγή επιθυμούμε, αν αυτό είναι πραγματικά αυτό που επιζητούμε;

Έχοντας συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλουμε να αλλάξουμε και πως θα το επιτύχουμε. Αυτό θα μας δώσει την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε συγκεκριμένου στόχο και πλάνο δράσης, μειώνοντας έτσι το βαθμό αμφιβολίας ως προς την επιτυχία του στόχου μας.

Δίνοντας θετικά μηνύματα στο υποσυνείδητό μας. Όταν σκεφτόμαστε θετικά, βοηθάμε το υποσυνείδητό μας να «υποστηρίζει» και να υποκινεί θετικά τις όποιες ενέργειες για την επίτευξη κάποιας αλλαγής. Έτσι, οι πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο μας είναι περισσότερες, καθώς είμαστε πεπεισμένοι τόσο για το ότι θέλουμε την αλλαγή, αλλά και για την επιτυχή διεξαγωγή της.

Βγαίνοντας από τη «ζώνη άνεσής μας». Κανένας δεν μπορεί να πράξει μία αλλαγή, χωρίς να τολμήσει και να αποφασίσει ότι αν θέλει να επιτύχει το στόχο του πρέπει να δουλέψει για αυτό και να αλλάξει κάποιες συνήθειες. Να θυσιάσει κάτι, για να κερδίσει κάτι άλλο.

Μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Στο δρόμο προς την αλλαγή, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και λάθος κινήσεις, τις οποίες πρέπει τις χρησιμοποιήσουμε σαν στοιχείο μελέτης για το τι πρέπει να διορθωθεί, προκειμένου να φτάσουμε στο στόχο μας, και όχι ως αποδεικτικό στοιχείο ότι τελικά η αρνητική μας σκέψη είχε δίκιο.

Έχοντας υπομονή και επιμονή. Τίποτα δεν αλλάζει μέσα σε μία νύχτα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και σταθεροί στο στόχο μας, χωρίς να παρεκκλίνουμε με την πρώτη καταιγίδα.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα καταφέρνουμε να πείσουμε τον πιο αυστηρό μας κριτή, δηλαδή τον εαυτό μας, ότι η αλλαγή που επιθυμούμε θα φέρει θετικά αποτελέσματα στη ζωή μας καθώς και να συνεργαστεί υπέρ αυτού του αποτελέσματος, αφήνοντάς μας δύναμη για να πείσουμε ίσως κάποιους άλλους στον περίγυρό μας, από τους οποίους εξαρτάται επίσης η αλλαγή, ή τους οποίους θα επηρεάσει επίσης.

 

line_100x5.png
valentinakordi.jpg

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

20x20_Email.png 20x20_Facebook.png 20x20_Twitter.png 20x20_linkedin.png
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr