NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Πως να αγαπήσετε τη ζωή σας και να αποφύγετε τον κοινωνικό ανταγωνισμό

Πως να αγαπήσετε τη ζωή σας και να αποφύγετε τον κοινωνικό ανταγωνισμό

Ζείτε τη ζωή σας ή απλώς η εστιάζετε στη σύγκριση της δικής σας ζωής με αυτή των άλλων; Επιθυμείτε περισσότερη επιτυχία και ευτυχία σαν αυτή που πιστεύετε πως έχει κάποιος άλλος στον κοινωνικό σας κύκλο; Πως όμως γνωρίζετε πραγματικά αν το άτομο με το οποίο συγκρίνετε τη δική σας ζωή είναι όντως ευτυχισμένο; Αν κρίνετε από τον εαυτό σας, η ευτυχία που «δείχνετε» εξωτερικά συμπίπτει με αυτό που νοιώθετε στον εσωτερικό σας μικρόκοσμο; Πολλές φορές όχι. Επομένως δεν μπορείτε να βάζετε ως στόχο, να επιτύχετε κάτι το οποίο δεν γνωρίζετε καν υπάρχει.

Τι θα λέγατε αν γυρνούσατε τον καθρέφτη προς τη δική σας πλευρά και κοιτάζατε κατάματα τις δικές σας ανάγκες, αφήνοντας τον εαυτό σας ελεύθερο από τον κοινωνικό ανταγωνισμό;

Μερικές φορές, βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία του κοινωνικού ανταγωνισμού χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ακριβώς όπως όταν παίζουμε παιχνίδια με τους φίλους μας και απολαμβάνουμε να τους προκαλούμε και να ανταγωνιζόμαστε μαζί τους για το ποιος θα είναι ο νικητής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ανταγωνισμός είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Παρ 'όλα αυτά, με την αποφυγή ορισμένων μορφών του ανταγωνισμού, μπορείτε να ελκύσετε περισσότερη ευτυχία στη ζωή σας.

Βεβαίως, μερικές φορές ο ανταγωνισμός είναι καλός όταν διατηρείται στα επίπεδα της διασκέδασης ή όταν λειτουργεί ως κίνητρο για να καλυτερεύσουμε τον εαυτό μας. Αλλά όταν ο ανταγωνισμός περνάει στη σύγκριση της δικής μας ζωής και των επιτευγμάτων μας μέχρι τώρα με αυτά των ανθρώπων του κοινωνικού μας περίγυρου, μπορούμε να καταλήξουμε σε αρνητικά συναισθήματα για άλλους ανθρώπους, ακόμη και για τους φίλους μας, αλλά και σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, καθώς επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτά που δεν έχουμε καταφέρει και νοιώθουμε έντονο το αίσθημα της αποτυχίας.

Αν για παράδειγμα συμμετέχετε σε μία συζήτηση στην παρέα σας, για το ποιος έχει υψηλότερο μηνιαίο μισθό ή εισόδημα, και αποδεικνύεται ότι είστε εσείς αυτός ο οποίος είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, μπορεί να αισθανθείτε υπερήφανος για τον εαυτό σας. Ωστόσο, αυτό μπορεί δημιουργήσει ένα αίσθημα θυμού και ζήλιας στους φίλους σας. Από την άλλη πλευρά, αν είναι αυτοί οι οποίοι είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό, τι είστε εσείς, μπορεί να νιώσετε δυστυχισμένος και κατώτερος.

Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τις συζητήσεις, οι οποίες παίρνουν τη μορφή σύγκρισης, στις φιλικές σας παρέες, και να εστιάζετε σε θέματα θετικά και ευχάριστα. Διότι, όταν επικεντρώνεστε στον ανταγωνισμό και στη σύγκριση χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε και να εκτιμήσετε τις στιγμές με τους φίλους σας. Πολύτιμη ενέργεια της ζωής σας δαπανάται έτσι, στην προσπάθεια να ανταγωνίζεστε μεταξύ σας αντί να επενδυθεί στο χτίσιμο αληθινών σχέσεων. Όμως, έχετε μια επιλογή, να μην το κάνετε!

Αν οι φίλοι σας να αρχίσουν το «παιχνίδι» της προβολής και της σύγκρισης, μπορείτε να επιλέξετε να αγνοήσετε τα σχόλιά τους ή να αλλάξετε θέμα συζήτησης. Αν επιμένουν, απλώς πείτε τους ότι θα προτιμούσατε να μην συμμετέχετε σε τέτοιες συζητήσεις, διατηρώντας την ψυχραιμία σας και προσπαθώντας να ελαφρύνετε την ατμόσφαιρα λέγοντας κάτι ευχάριστο.

Φιλία είναι να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να αποδεχόμαστε τους φίλους μας όπως είναι. Η αρνητική σύγκριση λοιπόν μαζί τους μπορεί να θέσει τη φιλία μας σε κίνδυνο καθώς μας παρασύρει να αισθανθούμε ευτυχείς, όταν οι φίλοι σας χάνουν στο «παιχνίδι» της σύγκρισης, και να απογοητευόμαστε όταν είναι αυτοί οι νικητές. Αλλά είναι αυτό το είδος της ικανοποίησης και ευτυχίας που θέλετε για τον εαυτό σας; Σας αρκεί να είστε ευχαριστημένοι με τη δυστυχία των φίλων σας και απογοητευμένοι με την ευτυχία ή την επιτυχία τους; Είναι αυτή η ζωή που πάντα ονειρευόσασταν και ο ορισμός της δικής σας ευτυχίας και επιτυχίας;

Προφανώς όχι! Αλλάξτε σήμερα κιόλας λοιπόν στοχεύοντας στην πραγματική προσωπική σας ευτυχία! Επιλέξτε να απέχετε από τον κοινωνικό ανταγωνισμό και απελευθερωθείτε από το συναίσθημα της αρνητισμού. Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να συγκρίνετε τη δική σας ζωή με κάποιου άλλου, απλώς αντισταθείτε. Αντιμετωπίστε τις σχέσεις σας με αγάπη και σεβασμό και βοηθήστε τες να επιβιώσουν προστατεύοντάς τες από την αρνητική επίδραση των συγκρίσεων.

Επικεντρωθείτε λοιπόν στη δική σας ζωή καθώς και στις επιθυμίες και στους στόχους που εσείς θέλετε να επιτύχετε, είτε επαγγελματικούς είτε προσωπικούς. Χαρείτε με τις προσωπικές σας επιτυχίες και φροντίστε να ακολουθείτε επιλογές που συμβαδίζουν με τις δικές σας ανάγκες και με τον τρόπο που εσείς «βλέπετε» τον εαυτό σας ευτυχισμένο και επιτυχημένο.

Αντιστεκόμενοι στον κοινωνικό ανταγωνισμό, θα αρχίσετε να απολαμβάνετε και να αγαπάτε τη ζωή σας και θα αποκτήσετε μία θετική στάση ζωής η οποία θα σας βοηθήσεις να επιτύχετε τους δικούς σας στόχους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο είναι και οι ανάγκες και φιλοδοξίες του. Ανακαλύψτε και εσείς τις δικές σας και ζήστε τη δική σας ζωή. Όχι τη ζωή του φίλου ή του συναδέρφου σας στο γραφείο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να συγκρίνετε τα δικά σας επιτεύγματα με κάποιου άλλου και εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να αναγνωρίζει την καλή προσπάθεια ενός ατόμου και να τη χρησιμοποιεί μόνο ως έμπνευση και ως παράδειγμα πως όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι και δουλεύουμε γι’ αυτό, το πετυχαίνουμε. Δουλέψτε και εσείς λοιπόν για να δημιουργήσετε μία ζωή όπως πραγματικά την επιθυμείτε, και το σίγουρο είναι πως θα το επιτύχετε!

 

line_100x5.png
valentinakordi.jpg

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

20x20_Email.png 20x20_Facebook.png 20x20_Twitter.png 20x20_linkedin.png
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr