NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Βλέποντας θετικά την αλλαγή στο χώρο εργασίας

Βλέποντας θετικά την αλλαγή στο χώρο εργασίας

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε στην καθημερινότητα μας ένα φαινόμενο συνεχών αλλαγών σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να μάθουμε να ζούμε με τις αλλαγές όχι μόνο αυτές που αφορούν στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην εργασία μας καθώς η ευελιξία δεν είναι πλέον επιθυμητό προσόν για κάποιον εργαζόμενο, αλλά απαραίτητο.

Μπορεί οι αλλαγές στο χώρο εργασίας να σας φαίνονται ανεπιθύμητες, και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τρομακτικές, και να σας δημιουργούν συναισθήματα απογοήτευσης, άγχους και αβεβαιότητας. Ωστόσο, αυτή η ψυχολογία σίγουρα δεν θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στα νέα δεδομένα και να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί. Γι’ αυτό, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε κάποιες αλλαγές, οι οποίες μπορεί να συμβούν στο δικό σας εργασιακό χώρο, και αναζητώντας τα πλεονεκτήματα που μπορεί αυτές να φέρουν, αντί να ψάχνετε συνεχώς να βρείτε τις δυσάρεστες συνέπειές τους, θα επιτύχετε την απόκτηση θετικού τρόπου σκέψης, και κατά συνέπεια, θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε επιτυχώς, στις νέες απαιτήσεις της εργασίας σας.

Τι θα λέγατε λοιπόν να ακολουθήσετε ένα διαφορετικό δρόμο αυτή τη φορά και να αντιμετωπίσετε μία αλλαγή με θετικό σκεπτικό; Τα παρακάτω βήματα θα σας φανούν χρήσιμα σε αυτή την προσπάθειά σας:

Γιατί είστε εναντίον της αλλαγής; Ρωτήστε τον εαυτό σας τι είναι αυτό που σας τρομάζει πραγματικά ή σας κάνει να αισθάνεστε ανασφαλείς σχετικά με μία αλλαγή που πρόκειται να γίνει στο χώρο εργασία σας. Εξετάστε όλες τις πτυχές των συναισθημάτων σας.

Κάντε μια λίστα με όλες τις ανησυχίες σας. Ίσως ο μεγαλύτερος φόβος σας είναι ότι η δουλειά σας και σταθερό μηνιαίο εισόδημα από αυτή, είναι σε κίνδυνο. Ίσως πιστεύετε ότι η εταιρεία, στην οποία εργάζεστε, ενδέχεται να έχει αποφασίσει αυτές τις αλλαγές επειδή πρόκειται να κλείσει. Σκεφτείτε προσεκτικά τις ανησυχίες αυτές και εξετάστε αν υπάρχει λογική βάση για αυτές.

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι ανησυχίες σας όντως είναι λογικές, δημιουργήστε το δικό σας πλάνο Β, για την περίπτωση που οι φόβοι σας βγουν αληθινοί. Έτσι τουλάχιστον θα έχετε την ευκαιρία να προετοιμαστείτε και να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων όταν έρθει η ώρα οι αλλαγές, οι οποίες δεν εξαρτώνται από εσάς, να πραγματοποιηθούν. Από την άλλη, αν οι ανησυχίες σας δεν είναι βάσιμες, τότε συνειδητοποιώντας το, θα είστε σε θέση να απελευθερωθείτε από αυτές και να επικεντρωθείτε στη συνέχεια στην πώς θα γίνεται πιο αποδοτικοί, και κατά συνέπεια, πιο παραγωγικοί στη δουλειά σας.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως η ομάδα διοίκησης της εταιρείας σας έχει λόγους που προχωρά σε κάποια αλλαγή. Πρέπει να σκεφτείτε ότι οι άνθρωποι που διοικούν την εταιρεία σας, φροντίζουν να λαμβάνουν αποφάσεις προς όφελος ολόκληρου του οργανισμού, άρα και αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι μέρος του σκεπτικού αυτού, προκειμένου η εταιρία να συνεχίσει να είναι βιώσιμη.

Αναγνωρίστε ότι η διοικητική ομάδα έχει μια εικόνα του συνόλου της κατάστασης της εταιρείας. Έχουν πληροφορίες που δεν εσείς δεν γνωρίζετε και ότι εργάζονται για το κοινό συμφέρον της εταιρείας.

Αποφύγετε να συμμετέχετε σε αρνητικές συζητήσεις. Αποφύγετε τις συζητήσεις για τις αλλαγές στον εργασιακό χώρο, με συναδέλφους σας εκείνους, οι οποίοι είναι από τη φύση τους αρνητικοί και αντιδραστικοί καθώς δεν πρόκειται να σας βοηθήσει σε κάτι το να επιφορτίσετε το μυαλό σας με επιπλέον φόβους και ανησυχίες από αυτές που ήδη έχετε. Αντιθέτως, οι συζητήσεις αυτές, θα μειώσουν τις πιθανότητες να χειριστείτε την κατάσταση με ηρεμία και να αποφύγετε την απογοήτευση και το συναίσθημα της ανασφάλειας.

Δείξε κατανόηση στις απόψεις των συναδέρφων σας, αλλά αποφύγετε να υιοθετήσετε τις αρνητικές τους ιδέες. Μην διστάσετε, ωστόσο, να εκφράσετε οποιεσδήποτε σκέψεις, τις οποίες μπορεί να έχετε, σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα που η αλλαγή θα μπορούσε να φέρει στην εταιρεία σας. Μερικές φορές, οι άνθρωποι αναζητούν κάποιον που θα τους δείξει το φως στην άκρη του διαδρόμου. Γιατί λοιπόν να μην είστε εσείς αυτός;

Όντας επαγγελματίας πρέπει να ξέρετε ότι η αλλαγές είναι μέρος της δουλειάς σας. Αναγνωρίστε ότι μια σημαντική πτυχή της εργασίας σας είναι να υποστηρίζετε τη διοίκηση της εταιρίας σας ναι να ακολουθείτε τις αποφάσεις της. Απλοποιήστε την κατάσταση στο μυαλό σας και σκεφτείτε ότι αυτή είναι απλώς μια δουλειά και πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες που παίρνετε. Γιατί έτσι εργάζονται οι επαγγελματίες. Έτσι ως επαγγελματίας, θα πρέπει να κάνετε το καλύτερο δυνατό, για να εφαρμοστούν με αποτελεσματικό τρόπο.

Σκεφτείτε το ως πρόκληση. Αποφασίστε να αναλάβετε την πρόκληση να αντιμετωπίσετε την αλλαγή και να κάνετε το καλύτερο προκειμένου να έχετε θετικά αποτελέσματα από τη νέα κατάσταση. Αποδείξτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να τα «βάλετε» με τις προκλήσεις και να χειριστείτε αποτελεσματικά της αλλαγές. Οι διαχείριση μιας αλλαγής μπορεί να είναι η ευκαιρία για σας να αποκτήσετε μία πολύ σημαντική εμπειρία που θα ωφελήσει την καριέρα σας στο μέλλον.

Έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας ότι μπορείτε να χειριστείτε οποιαδήποτε πρόκληση για αλλαγή. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερό που μπορείτε στην εργασία σας, και πως θα τα καταφέρετε, όπως κάνατε και άλλες φορές στο παρελθόν, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε περιστάσεις.

«Αγκαλιάστε» τις θετικές πτυχές. Η κατάσταση της εργασία σας μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί εξ’ αιτίας κάποιας αλλαγής. Ακόμα κι αν μπορεί να χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να προσαρμοστείτε στην αλλαγή και να εκτιμήσετε την εμπειρία που θα αποκτήσετε λόγω αυτή, είναι πιθανό ότι θα δείτε να προκύπτουν κάποια θετικά αποτελέσματα από τις νέες συνθήκες στο περιβάλλον εργασίας σας.

Αν και οι αλλαγές στο χώρο εργασίας προκαλεί πάντα φόβο αντίσταση των εργαζομένων σε αυτές, ανοίξτε το μυαλό σας και σκεφτείτε έξω από το κουτί για τις θετικά επιπτώσεις τους. Εφαρμόστε κάποια από τα παραπάνω βήματα, εάν οι αλλαγές χτυπήσουν την πόρτα και της εταιρίας στην οποία εργάζεστε. Πες ναι στην αποδοχή των αλλαγών στην εργασία και αποκτήστε θετική στάση και υπομονή που θα σας βοηθήσουν επίσης να αισθάνεστε πιο σίγουροι για το ρόλο σας στον οργανισμό, στον οποίο απασχολήστε!

 

line_100x5.png
valentinakordi.jpg

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

20x20_Email.png 20x20_Facebook.png 20x20_Twitter.png 20x20_linkedin.png
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr