NEWSFLASH...
Coaching & Training
ανάγνωση

Πιστεύοντας στον εαυτό σας σε δύσκολους καιρούς

Πιστεύοντας στον εαυτό σας σε δύσκολους καιρούς

Είναι λογικό οι δυσκολίες που περνάμε, και ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της οικονομικής κρίσης και ψυχολογικής αβεβαιότητας και αμφισβήτησης για τα πάντα τα οποία θεωρούσαμε δεδομένα, να μας έχουν οδηγήσει στην έλλειψη πίστης στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές όμως είναι απαραίτητο να πιστέψουμε στον εαυτό μας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που θα συναντήσουμε και να πάμε παρακάτω, ότι και αν αυτό το παρακάτω σημαίνει για τον καθένα από εμάς.

Και δεν είναι αυτό λογικό; Σε περιόδους που μας πηγαίνουν όλα καλά, η αυτοπεποίθησή μας αλλά και ο θετικός τρόπος σκέψης είναι εύκολο να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο, καθώς δεν «δοκιμάζονται» οι αντοχές τους. Η ουσία όμως καθώς και η προσωπική μας πρόκληση, αν θέλετε, είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη θετική μας σκέψη και την υψηλή μας αυτοπεποίθηση στις δύσκολές μας στιγμές, γιατί τότε ακριβώς είναι που νοιώθουμε ψυχικά κουρασμένοι και χρειαζόμαστε ένα κίνητρο, το οποίο θα μας δώσει την ώθηση να χειριστούμε τα προβλήματά μας και να δούμε ξανά τις καλύτερες μέρες να έρχονται.

Αλλάξτε λοιπόν το σκεπτικό σας σε πιο θετικό, λαμβάνοντας υπόψη και τα παρακάτω σημεία, προκειμένου να στηριχτείτε ξανά στον δυνατό σας εαυτό και να αντεπεξέλθετε στις πιέσεις της σκληρής αυτής εποχής που διανύουμε:

Κοιτάξτε πίσω στο παρελθόν. Σίγουρα έχετε αντιμετωπίσει ξανά πολλές δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν. Πώς καταφέρατε να αντεπεξέλθετε σε αυτές; Μπορεί αυτές οι καταστάσεις να μην ήταν ίδιες με αυτές που καλείστε να αντιμετωπίσετε τώρα, όμως σίγουρα και τότε χρειάστηκε να επιστρατεύσετε τη δύναμη που κρύβετε μέσα σας, καθώς την δεξιότητά σας στην επίλυση προβλημάτων, προκειμένου να βγείτε νικητής. Επομένως, η ικανότητά σας να χειρίζεστε αυτές τις καταστάσεις μιλάει πιο δυνατά από το αίσθημα της ανασφάλειας που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο τρόπος με τον οποίο λύσατε κάποιο πρόβλημα στο παρελθόν, μπορεί να είναι η λύση και στο τρέχον πρόβλημά σας, κάνοντας σε αυτό ορισμένες προσαρμογές ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στην παρούσα κατάσταση. Ενώ, σε άλλες περιπτώσεις, η προηγούμενη εμπειρία σας, θα μπορέσει να λειτουργήσει ως οδηγός για το τι να αποφύγετε αυτή τη φορά, ξέροντας εκ των προτέρων ότι ένα συγκεκριμένος τρόπος δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα γλιτώσετε έτσι χρόνο και ενέργεια.

Λάβετε άμεσα δράση. Αντί να αφήσετε μία κατάσταση να σας τρομοκρατήσει και να κλειστείτε στον εαυτό σας, αντιμετωπίστε την άμεσα. Όσο πιο πολύ επιτρέπετε σε ένα πρόβλημα να υπάρχει, τόσο πιο επείγουσα λύση θα ζητά στο άμεσο μέλλον.

Σχεδιάστε ένα πλάνο δράσης τώρα για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπλιστείτε με όλη σας την ηρεμία και τη διαύγεια μυαλού και προετοιμάστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο Β, σχετικό με αυτό που σας προβληματίζει και προαισθάνεστε πώς ίσως δεν πάει τόσο καλά όσο είχατε αρχικά πιστέψει. Μπορεί ο σχεδιασμός του «πλάνου δράσης» σας να σας φανεί χρονοβόρος, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει όλη τη δουλειά.

Είστε ο μόνος που μπορεί να δώσει μια λύση στο πρόβλημά σας. Είστε υπεύθυνοι για τη ζωής σας και είστε ο μόνος που είναι υπόλογος για την επιτυχημένη διαχείρισή της. Να είστε υπερήφανοι λοιπόν για τη δύναμη αυτή που έχετε! Και έπειτα, εσείς δεν είστε το αφεντικό του εαυτού σας; Κανείς δεν σας δίνει εντολές για το πώς να ζήσετε. Σας δίνουν ίσως επιλογές, από τις οποίες εσείς θα πρέπει να επιλέξετε αυτή που θα σας φέρει το μεγαλύτερο όφελος. Η ζωή σας είναι αυτό που εσείς δημιουργείτε. Και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δύναμη για να πάτε τη ζωή σας ένα βήμα πιο πέρα, κάθε μέρα.

Πιστέψτε πως μπορείτε να τα καταφέρετε. Βρήκατε διέξοδο από μία δύσκολη κατάσταση στο παρελθόν. Θα το κάνετε και τώρα και θα το κάνετε στο μέλλον, αν χρειαστεί. Υπάρχει πάντα ένας τρόπος για να κολυμπήσουμε μέχρι την επιφάνεια του νερού. Και κάθε φορά που θα τα καταφέρνετε, θα νιώθετε καλύτερα γιατί θα έχετε γίνει πιο έμπειροι. Άλλωστε αν το ψυχικό σας «ντεπόζιτο» έχει αδειάσει, τώρα χρειάζεται να το γεμίσετε με ενέργεια για να πάτε παρακάτω στο μακρύ δρόμο της ζωή σας.

Τώρα είναι η ευκαιρία σας να αποδείξετε τι μπορείτε να καταφέρετε. Ήρθε η ώρα της επιβεβαίωσης στον εαυτό σας ότι είστε τόσο ισχυρός και επίμονος, όσο ισχυριζόσασταν μέχρι τώρα. Τώρα είναι η ώρα να περάσετε από τα λόγια στη δράση!

Αν αυτό σας παρηγορεί, δεν είστε ο μόνος που αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές, γιατί δυστυχώς αυτή είναι η ζωή μας σήμερα. Η διαφορά είναι στο πώς θα χειριστείτε αυτές τις δύσκολες στιγμές και σίγουρα ο καλύτερος τρόπος είναι να υιοθετήσετε μία θετική νοοτροπία σας και να αναπτύξετε την ικανότητα να πιστεύετε στον εαυτό σας, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας, γιατί απλώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Είναι στο χέρι σας λοιπόν να αποφασίσετε, αν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωή σας, θέλετε ο εαυτός σας να είναι ο καλύτερος φίλος σας ή ο χειρότερος εχθρός σας, γιατί το πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε έτσι και αλλιώς.

 

line_100x5.png
valentinakordi.jpg

Η Βαλεντίνα Κόρδη είναι Προπονήτρια Ζωής & Εργασίας (Work & Life Coach) για Διοικητικά Στελέχη. Με πιστοποιημένες σπουδές στον τομέα του Mind Programming καθώς και σπουδές στον τομέα της Διοίκησης Επιχειρήσεων και HR Management και αντίστοιχη πολυετή εργασιακή εμπειρία, στηρίζει τους επαγγελματίες Διοίκησης στην επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών τους στόχων. Δείτε την ιστοσελίδα της εδώ.

20x20_Email.png 20x20_Facebook.png 20x20_Twitter.png 20x20_linkedin.png
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr