NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Από ποιους κορυφαίους κινδύνους απειλούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2021

Από ποιους κορυφαίους κινδύνους απειλούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2021

Δέκα είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι που απειλούν τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2021, οι οκτώ μάς είναι γνώριμοι, οι υπόλοιποι δύο αφίχθησαν στην αγορά του ελληνικού επιχειρείν πρόσφατα, είναι νέοι και με τάσεις ανόδου.

Ο πρώτος και μεγαλύτερος κίνδυνος με τάσεις ανόδου για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η πανδημία του Covid19, η διατήρηση της υγείας των εργαζομένων, εργασιακά θέματα, και τα πολύ σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τα μέτρα κίνησης των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα για τους επιχειρηματικούς κινδύνους που έκανε η Allianz.

Ο δεύτερος κορυφαίος κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι τα περιστατικά παραβίασης στον κυβερνοχώρο, όπως για παράδειγμα το cyber έγκλημα, η πτώση των ΙΤ συστημάτων πληροφορικής, οι παραβιάσεις δεδομένων, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις ρυθμιστικές κανονιστικές αρχές και οι κυρώσεις.

Ο τέταρτος κατά σειρά κίνδυνος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι τα συμβάντα των φυσικών καταστροφών όπως για παράδειγμα οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, καθώς και οι σεισμοί.

Πέμπτος κίνδυνος είναι οι αλλαγές που συντελούνται στηννομοθεσία και στις κανονιστικές διατάξεις, ο κίνδυνος του εμπορικού πολέμου και οι μεταβολές στα τιμολόγια, οι οικονομικές κυρώσεις, ο προστατευτισμός, η μετά-Brexit εποχή και βεβαίως το θέμα που γίνεται ολοένα και πιο έντονο η διάσπαση της Ευρωζώνης.

Έκτος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις είναι η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται όλο και πιο εμφανείς και επίκαιρες το τελευταίο διάστημα και στην Ελλάδα με τις αυξημένες και έντονες εναλλαγές του καιρού

Ο έβδομος κίνδυνος αφορά στις μακροοικονομικές εξελίξεις. Οι νομισματικές πολιτικές, τα προγράμματα λιτότητας, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, ο αποπληθωρισμός, αλλά και πληθωρισμός επηρεάζουν άμεσα και έντονα τις ελληνικές (και όχι μόνο) επιχειρήσεις.

Ο όγδοος κίνδυνος αφορά στις εξελίξεις στην αγορά. Φαινόμενα όπως είναι η στασιμότητα που επικρατεί στο εμπορικό γίγνεσθαι, η οικονομική αστάθεια και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται έχουν άμεσο, και, κυρίως, αρνητικό, αντίκτυπο.

Οι δύο τελευταίοι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Ελλάδα γενικότερα είναι: ο πολιτικός κίνδυνος και η βία, η πολιτική αστάθεια η τρομοκρατία και οι αναταραχές που καταλαμβάνει την όγδοη θέση και τέλος στην δέκατη θέση βρίσκονται οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που είναι νέοι κίνδυνοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως είναι η ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια υπενθύμιση ότι η διαχείριση επιχειρησιακής συνέχειας πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις. Η κρίση δε, του Covid-19 αποτελεί άμεση απειλή τόσο για την ατομική ασφάλεια όσο και για επιχειρήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr