NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Digital Nomads και Remote Workers: Γιατί μπορεί να φέρουν την work-life ισορροπία

Digital Nomads και Remote Workers: Γιατί μπορεί να φέρουν την work-life ισορροπία

Τα τελευταία χρόνια, οι ψηφιακοί νομάδες ολοένα και αυξάνονται σε όλο το πλανήτη. Πολλές χώρες αναπτύσσουν και δημιουργούν καμπάνιες προσέγγισης ψηφιακών νομάδων και remote workers για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας τους.

Μεταξύ άλλων, έτσι και η χώρα μας προσπαθεί εν μέσω πανδημίας να προσεγγίσει το συγκεκριμένο κοινό με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την «εκμετάλλευση» τουριστικών και μη περιοχών όλο το χρόνο.

Τι είναι ένας ψηφιακός νομάς;

Ψηφιακός νομάς είναι ο άνθρωπος που μπορεί να εργάζεται απομακρυσμένα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Θετικά και αρνητικά των ψηφιακών νομάδων

Το να είσαι ψηφιακός νομάς φυσικά εκτός από τα θετικά έχει και κάποια αρνητικά, ή καλύτερα κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις πριν αποφασίσεις να υιοθετήσεις αυτό το εργασιακό μοντέλο.

Ως ψηφιακός νομάς η ζωή σου γίνεται καλύτερη και ποιοτικότερη, αλλάζεις παραστάσεις, εξερευνείς νέες χώρες και γίνεσαι πιο δημιουργικός και δραστήριος. Διευρύνεις τον κύκλο σου, γνωρίζεις νέους ανθρώπους, αποκτάς καινούργιες φιλίες, μαθαίνεις, εξελίσσεσαι και γενικά βγαίνεις από το comfort zone σου και σκέφτεσαι περισσότερο out of the box.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι έχεις ευελιξία στο τόπο εργασίας σου, όποτε κουραστείς ή αποφασίσεις ότι θες να αλλάξεις εργασιακό μέρος είσαι ελεύθερος να εργαστείς από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη επιθυμείς αρκεί να έχει γρήγορο ίντερνετ.

Στα αρνητικά είναι η απόσταση από τη πατρίδα σου, την οικογένεια και τους οικείους σου. Πρέπει να προσαρμοστείς σε ένα νέο περιβάλλον και να είσαι πάντα σε εγρήγορση στις προκλήσεις που σου παρουσιάζονται. Εάν δεν ξέρεις καλά τη γλώσσα της χώρας θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά όχι απαγορευτικές, εφόσον μιλάς καλά αγγλικά και μπορείς να συνεννοηθείς. Το ωράριο μπορεί να είναι ευέλικτο αλλά εάν επιλέξεις μια μακρινή χώρα που έχει πολλές ώρες διαφορά από την έδρα και τους πελάτες της χώρας σου, θα αναγκαστείς να δουλεύεις ωράρια που ίσως να επηρεάσουν το βιολογικό σου ρολόι.

Καίρια σημεία που πρέπει να προσέξεις για την επιλογή της τοποθεσίας

  • Πόσο ασφαλής είναι η περιοχή και η χώρα που θα μείνεις.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τι σου καλύπτει εάν είσαι ψηφιακός νομάς. Με το ξέσπασμα της πανδημίας όλοι συνειδητοποιήσαμε τη σημασία του συστήματος υγείας κάθε χώρας.
  • Cost of living ή με άλλα λόγια πόσο ακριβή είναι η διαβίωση στη συγκεκριμένη περιοχή. Εάν, για παράδειγμα, αμείβεσαι από μια νότια ευρωπαϊκή χώρα και είσαι ψηφιακός νομάς σε μία βόρεια, το κόστος ζωής θα είναι δυσανάλογο σε σχέση με την αμοιβή. Για αυτό πρέπει να σχεδιάσεις κατάλληλα το δικό σου πλάνο για να βγεις κερδισμένος.
  • Η μετακίνηση και κατά πόσο άμεση είναι η επιστροφή στη πατρίδα σου ή την έδρα σου. Είναι όμορφο να μένεις σε ένα νησάκι που να έχει σχεδόν όλο το χρόνο καλοκαίρι, αλλά εάν το νησί αυτό δεν έχει αεροδρόμιο και πολλές φορές έχει απαγορευτικό απόπλου για τη σύνδεση του με την ενδοχώρα ή άλλα νησιά, το καθιστά δύσκολο για να αποφασίσει κάποιος να μείνει εκεί.
  • Η γραφειοκρατία και η απόκτηση επαγγελματικής ιδιότητας στη χώρα που θα πας. Όσο είσαι ψηφιακός νομάς ή remote worker στη χώρα σου δεν έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά όταν αποφασίσεις να πας σε άλλη χώρα και πρέπει να δηλώσεις την εργασιακή ιδιότητα θα έρθεις αντιμέτωπος με τη γραφειοκρατία της εκάστοτε χώρας.

Τα σενάρια μετά το τέλος της πανδημίας

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι θα καθιερωθεί, έστω σε ένα μεγάλο βαθμό, η εργασία εξ αποστάσεως. Εάν αυτό το είδος εργασίας χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, η ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής θα είναι πολύ καλύτερη από το παλιό εργασιακό μοντέλο 9-5 όπως είχε καθιερωθεί.

Θα υπάρξει μια τάση κυρίως νέων από 18 έως 35 ετών που θα γίνουν ψηφιακοί νομάδες.

Πολλοί είναι αυτοί που θα στραφούν περισσότερο στην επαρχία, τα νησιά ή ακόμα και στα πιο έξω προάστια από τις μεγάλες πόλεις, για να μπορέσουν να έχουν περισσότερη επαφή με τη φύση και να ζουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Οι επιχειρήσεις θα επενδύσουν στην εργασία εξ αποστάσεως, μια και κερδίζουν πολλά περισσότερα με αυτό το εργασιακό μοντέλο. Όπως, για παράδειγμα, αποδοτικότερα αποτελέσματα, λιγότερα λειτουργικά έξοδα, λιγότερα γραφεία και επομένως η επιχείρηση μπορεί να στεγαστεί σε πιο μικρούς χώρους, ευελιξία ωραρίων κ.α.

Ποια η διαφορά μεταξύ remote workers και digital nomads

Είναι δύο διαφορετικές έννοιες που έχουν ένα κοινό σημείο, την εργασία από απόσταση.

Ένας remote worker συνήθως εργάζεται σε μια «κανονική δουλειά» ή καλύτερα ως μισθωτός για μια εταιρία και έχει κάποιο συμβόλαιο που τον δεσμεύει, απλά έχει την δυνατότητα να εργάζεται απομακρυσμένα στο ωράριο που έχουν συμφωνήσει. Για παράδειγμα, στελέχη εταιρίας που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους, το εξοχικό τους και ίσως να χρειαστεί κάποιες μέρες μέσα στο μήνα να πηγαίνουν από το γραφείο για συγκεκριμένες εργασίες που δεν είναι εφικτό να γίνουν από απόσταση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μεταφερθεί το 8-ώρο εργασίας τους στο δικό τους χώρο αρκεί να έχουν γρήγορο και σταθερό ίντερνετ.

Από την άλλη, ένας digital nomad συνήθως είναι αυτοαπασχολούμενος, διαθέτει τις γνώσεις και την εργασία του ως freelancer από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου σε ένα πιο ευέλικτο ωράριο που το προσαρμόζει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες, αρκεί να φέρει εις πέρας τα project που έχει συμφωνήσει με τους πελάτες - συνεργάτες του εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ένας digital nomad δεν έχει την ασφάλεια της δουλειάς όπως ένας remote worker, έχει νομαδικό τρόπο ζωής, εξού και η ονομασία τους και συνήθως αλλάζουν τόπο εργασίας μετά από κάποιες εβδομάδες ή μήνες για έναν άλλο τόπο με σκοπό την εξερεύνηση της νέας περιοχής, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που θα αποκτήσουν από τον προορισμό αυτό.

Ένας digital nomad καταφέρνει να ταξιδεύει και να αποκτά εμπειρίες καθώς δουλεύει όλο το χρόνο σε σχέση με έναν υπάλληλο του παλαιωμένου πλέον 9-5 μοτίβου εργασίας, που έχει στη διάθεση του γύρω στις 25ημέρες ετήσιας άδειας για να πάει διακοπές και να εξερευνήσει διαφορετικά μέρη.

Μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρον να είσαι digital nomad, αλλά ένας digital nomad είναι σε διαρκή αναζήτηση και επίλυση προβλημάτων γιατί έχει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις όπου πηγαίνει, να διατηρεί το πελατολόγιο του και να του αρέσει η νομαδική ζωή. Εάν όλα αυτά είναι κάτι που σε εξιτάρουν και το επάγγελμα σου μπορείς να το εξασκήσεις απομακρυσμένα, τότε μια νέα πρόκληση σε περιμένει εκεί έξω για να ζήσεις εμπειρίες ζωής και να ανακαλύψεις νέους προορισμούς!

Ο ρόλος του ίντερνετ και το 5G

Με την έλευση του 5G, τις Artificial Intelligent εφαρμογές και την εκτόξευση της ταχύτητας του internet, πλέον πολλά εργασιακά μοντέλα που παλαιότερα δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ορθά εξ αποστάσεως, τώρα γίνονται ολοένα και πιο εύκολα.

Γιατί είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη ποιοτική ζωή ενός σύγχρονου παραγωγικού ανθρώπου;

Η υπερβολική συγκέντρωση στις μεγάλες πόλεις, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας που καταβάλουν τον εργαζόμενο και τον εγκλώβιζαν είδαμε τα τελευταία χρόνια να μη λειτουργούν θετικά ούτε για τις επιχειρήσεις ούτε για τους ίδιους τους ανθρώπους.

Με την εργασία εξ αποστάσεως και κυρίως με την υιοθέτηση ενός μοντέλου ψηφιακού νομά, ο ίδιος ο εργαζόμενος αποφασίζει που θα είναι ο εργασιακός του χώρος και σε πολλές περιπτώσεις έχει και την ελευθερία, όπου είναι εφικτό, να εργάζεται τις ώρες που επιθυμεί αρκεί να υλοποιεί τα tasks και τα projects που του έχουν αναθέσει.

Με αυτό το τρόπο μπορεί κάποιος να εργάζεται από το εξοχικό του, από μια άλλη πόλη, από ένα οικολογικό κατάλυμα σε μια άλλη χώρα ή όπου αλλού επιθυμεί έχοντας ένα όμορφο εργασιακό περιβάλλον που θα τον κάνουν πιο ευέλικτο και αποδοτικό.

Σημασία δεν έχει ποιο εργασιακό μοντέλο θα ακολουθήσεις, αλλά να καταφέρεις να εργάζεσαι ευχάριστα και να δουλεύει η εργασία σου προς όφελος της δικής σου ζωής και όχι να ζεις για να δουλεύεις!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr