NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

LANGaware: Μηχανική μάθηση και AI για την διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ

LANGaware: Μηχανική μάθηση και AI για την διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η Βασιλική Ρεντούμη, CEO της LANGaware, της startup που παρέχει μία λύση πρώιμης διάγνωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ και διαφόρων μορφών άνοιας, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και την πρόσφατη επένδυση που έλαβε η εταιρεία από την Metavallon VC.

Μιλήστε μας για την LANGaware. Πώς προέκυψε η δημιουργία της, ποιο είναι το προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή και σε τι σημείο βρίσκεται η ανάπτυξη του;

Η LANGaware είναι το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. Έρχεται να καλύψει το κενό που αφορά στην πρώιμη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης σε σχέση με μια πληθώρα συνδρόμων (νευροεκφυλιστικών και ψυχιατρικών) τα οποία σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό υποδιαγιγνώσκονται και η τελική διάγνωση μπορεί να καθυστερήσει, ακόμα και πολλά έτη μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Στα νοσήματα αυτά περιλαμβάνεται η άνοια τόσο στη νόσο Αλτσχάιμερ όσο και οι άλλοι τύποι άνοιας. Η πρώιμη διάγνωση είναι καθοριστική τόσο για την καθυστέρηση της πορείας της νόσου, όσο και για την πρώιμη εκπαίδευση του ασθενή (σχολεία μνήμης) και των φροντιστών του, με την καθοδήγηση του ειδικού νευρολόγου ή ψυχιάτρου.

Η δημιουργία της LANGaware προέκυψε από την υπάρχουσα επιτακτική ανάγκη να καλυφθεί αυτό το κενό αλλά και από την επιθυμία μας να εφαρμοστεί ο καρπός της έρευνας αυτής στην πράξη, έτσι ώστε να συμβάλει στην πρώιμη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης και να βοηθήσει στην έγκαιρη και δη στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία των ανθρώπων με νευροεκφυλιστικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τους κλινικούς ιατρούς, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους.

Το προϊόν που προσφέρει αυτή τη στιγμή η LANGaware είναι μια πλατφόρμα, η οποία συμβάλλει τόσο στην πρώιμη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης που συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα από νευροεκφυλιστικά, ψυχιατρικά και καρδιομεταβολικά νοσήματα, αλλά και στην παρακολούθηση της πορείας και της εξέλιξης των γνωστικών δεξιοτήτων των ατόμων, ώστε να εντοπίζεται νωρίς το γνωστικό έλλειμμα και να λαμβάνει ο ασθενής την απαιτούμενη φροντίδα έγκαιρα.

Αυτή τη στιγμή, η πρώτη έκδοση της εφαρμογής έχει ολοκληρωθεί και ήδη χρησιμοποιείται από διάφορες κλινικές και φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με θεαματικά αποτελέσματα.

Πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό; Πώς πραγματοποιείται η χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος;

Βασιζόμαστε στη μηχανική μάθηση και στην τεχνητή νοημοσύνη και χτίζουμε ακριβή μοντέλα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν και να παρακολουθούν με τρόπο εντελώς μη παρεμβατικό ψηφιακούς βιοδείκτες που βασίζονται στην γλώσσα και το λόγο. Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε με γρήγορο και εύκολο τρόπο την αντικειμενική αποτίμηση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης, αναγνωρίζοντας με υψηλή ακρίβεια τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές αλλά και ψυχιατρικές ασθένειες.

Δώστε μας μια εικόνα για την ομάδα σας. Από πόσα άτομα αποτελείται αυτή και ποιοι είναι οι τομείς τους; Υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας που προσφέρετε αυτή τη στιγμή ή στο άμεσο μέλλον;

Η ομάδα μας αυτή τη στιγμή αποτελείται από 10 άτομα, είναι κατεξοχήν διεπιστημονική και αποτελείται από έμπειρους και ταλαντούχους μηχανικούς λογισμικού, επιστήμονες δεδομένων με ειδίκευση στη μηχανική μάθηση και στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και νευρολόγους. Η εταιρεία στηρίζεται επίσης από ανθρώπους που έχουν πολυετή εμπειρία και δράση τόσο στον επιχειρηματικό όσο και τον επιστημονικό κόσμο. Η εταιρεία μας μεγαλώνει διαρκώς. Ήδη προσφέρουμε νέες θέσεις εργασίας: ζητάμε πεπειραμένους μηχανικούς λογισμικού αλλά και ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των πωλήσεων. Διαρκώς, όλο περισσότερα νέα μέλη προστίθενται στο δυναμικό της, και σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και σε άλλα πεδία.

Πόσο εύκολο είναι ένα προϊόν όπως το δικό σας, από την αρχική ιδέα, την έρευνα και την ανάπτυξη, να βρει εμπορικές εφαρμογές; Πώς γίνεται αυτό για τη δική σας περίπτωση, ποια η στρατηγική σας;

Καθώς η ιδέα αυτή «γεννήθηκε» σε ακαδημαϊκούς χώρους, συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασίες με πολλά ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και κλινικές τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τα οποία είναι ανοιχτά σε εμπορικές εφαρμογές. Παράλληλα, ερχόμαστε σε επικοινωνία με ενθουσιώδεις αποδέκτες των εφαρμογών μας, όπως νοσοκομεία, κλινικές, φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες τηλεϊατρικής. Στην αρχή ερχόμασταν κυρίως εμείς σε επαφή με τους φορείς και τις εταιρείες που θεωρούσαμε ότι θα ενδιαφέρονταν για μια συνεργασία μαζί μας και «συστήναμε» το έργο μας και την εφαρμογή μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο τομέας της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μας προσεγγίζει με δική του πρωτοβουλία πλέον, δείχνοντας υψηλό βαθμό ωριμότητας και ετοιμότητας για την αξιοποίηση καινοτόμων και υψηλής τεχνολογίας προϊόντων όπως το δικό μας.

Πόσο εύκολο είναι για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να «δεχθεί» λύσεις όπως αυτή που προσφέρεται μέσω της LANGaware; Ποια η προσέγγιση που απαιτείται;

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να δεχθεί λύσεις σαν αυτή που προσφέρει η LANGaware, εφόσον αυτές βασίζονται σε σωστές επιστημονικές πρακτικές, σε ενδελεχή έρευνα, σε δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τους σε έγκριτα συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά, και οι οποίες υπόκεινται σε διαρκή και συστηματική πειραματική αξιολόγηση.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες για τον εντοπισμό της γνωστικής έκπτωσης περιλαμβάνουν διάφορα γνωστικά τεστ, τα οποία είναι χρονοβόρα και σε ήπιες μορφές άνοιας (εκεί όπου έχει νόημα η παρέμβαση) είναι ανακριβή. Επιπρόσθετα, είναι υποκειμενικά, καθώς εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας του εξεταστή και, τέλος, ένας μη ειδικός ιατρός δεν έχει την απαραίτητη εκπαίδευση για τη διενέργεια πιο εξειδικευμένων δοκιμασιών για την αποτίμηση της γνωστικής έκπτωσης.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση της πλατφόρμας LANGaware, ενός εργαλείου εύχρηστου, σύντομου και ακριβούς, στο οποίο δεν εμπλέκεται το υποκειμενικό στοιχείο του εξεταστή, θέτει την υποψία στον ιατρό για την έναρξη μιας ανοϊκής συνδρομής. Επιπλέον, λόγω του ότι είναι απλό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εκπαίδευση, δύναται να διενεργείται από παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον, η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή για την έγκριση των πρώτων νοσοτροποποιητικών θεραπειών στη νόσο του Αλτσχάιμερ, θεραπείες οι οποίες θα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα αρχικά στάδια της νόσου. Η πρώιμη διάγνωση, λοιπόν, είναι καθοριστική. Τα οφέλη καθίστανται προφανή τόσο για τους ιατρούς, τους ασθενείς όσο και για το σύστημα υγείας.

Με βάση τη παραπάνω, η LANGaware πλατφόρμα γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό, καθώς έρχεται να καλύψει μια πραγματική και επιτακτική ανάγκη, υποβοηθώντας και συμπληρώνοντας το έργο των κλινικών ιατρών σε σχέση με την πρώιμη διάγνωση της γνωστικής έκπτωσης.

Πώς θα αναπτυχθεί η αγορά γύρω από την νόσο του Αλτσχάιμερ και σε τι σημείο βρίσκεται σήμερα η διάγνωση και αντιμετώπιση της; Ποιος ο ρόλος των νέων τεχνολογιών;

Όπως ανέφερα και παραπάνω, η διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ γίνεται προς το παρόν με μεθόδους που, καθυστερούν να «αναγνωρίσουν» έναν ασθενή, εντοπίζοντάς τον σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της νόσου. Η τεχνολογία μας συνεισφέρει στην έγκαιρη διάγνωση των ασθενών, αλλά επίσης παρακολουθεί της εξέλιξή τους.

Ο ρόλος της τεχνολογίας είναι να αποκαλύψει πτυχές της νόσου ανεξερεύνητες έως τώρα και να μας βοηθήσει στην επαρκέστερη αποκωδικοποίησή της.

Δώστε μας μια εικόνα από τον τομέα σας, την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing). Ποιες οι εφαρμογές που θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρονται;

Η επεξεργασία φυσικής γλώσσας έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα τα τελευταία χρόνια, σε εφαρμογές που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, όπως ψηφιακοί «βοηθοί» στα κινητά μας, αυτοματοποιημένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, κ.ο.κ. Η πρόκληση και η ευκαιρία που έχουμε είναι να θέσουμε την τεχνολογία αυτή στην υπηρεσία του ανθρώπου, βοηθώντας και ενισχύοντας τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας και κυρίως στον τομέα της ιατρικής.

Λάβατε πρόσφατα μια σημαντική επένδυση από την Metavallon VC. Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια; Είναι εύκολο για μια εταιρεία όπως η LANGaware να εντοπίσει επενδυτές;

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας μας, σε τεχνολογικές επενδύσεις που είναι αναγκαίες για την αποθήκευση και διατήρηση των δεδομένων μας, καθώς και σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στην επέκταση της εμπορικής μας δραστηριότητας στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η επένδυση από τη Metavallon VC ήταν νευραλγικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Οι επενδυτές βλέπουν σε μια εταιρεία σαν την LANGaware το μέλλον της υγείας. που δεν είναι άλλο από την ψηφιακή υγεία σε όλες τις εκφάνσεις της. Συνεπώς, καταλαβαίνουν αμέσως το πολλαπλό και πολλαπλασιαστικό όφελος που ενέχει μια τέτοια επένδυση.

Γενικότερα, ποια είναι τα επόμενα βήματα για την LANGaware, οι επόμενοι στόχοι, όσον αφορά και στην επόμενη χρονιά;

Στόχος μας είναι να διευρύνουμε το δίκτυο συνεργατών μας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, είτε πρόκειται για επιστημονικούς φορείς και συνεργάτες, είτε πρόκειται για εταιρείες και πελάτες. Στόχος μας είναι να γίνουμε παγκοσμίως γνωστοί για τη δουλειά μας, μέσα από τα αποτελέσματα της εφαρμογής μας, έτσι ώστε η εταιρεία μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται ραγδαία τόσο τεχνολογικά όσο και εμπορικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr