NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ένας χρόνος epixeiro.gr και ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει

Ένας χρόνος epixeiro.gr και ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει

Ξεκινώ γράφοντας λόγια εγκωμιαστικά για τον ένα χρόνο λειτουργίας του «επιχειρώ». Είναι από τις πιο αξιόλογες ιστοσελίδες, καταφέρνοντας μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επισκεπτών, προσφέροντας ουσιαστικό έργο όσον αφορά στην ενημέρωση γύρω από το επιχειρείν.

Διαφαίνεται όμως και μια ευκαιρία μέσα από τη μαζική αυτή αποδοχή. Μια ευκαιρία να γίνει ένας τόπος οργάνωσης της αναδιοργάνωσης, εννοώντας την αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν επίγνωση του τι πρέπει να γίνει ώστε να ανορθωθεί η οικονομία. Οι μόνοι που φαίνεται να μη γνωρίζουν είναι τα στελέχη της κυβέρνησης που καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες να μας καταστρέψουν. Όποια απόφαση κι αν πάρουν οδηγεί στην ακόμα βαθύτερη ύφεση με μαθηματική ακρίβεια.

Ίσως η μόνη σωτηρία είναι να συντονιστεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και να εφαρμόσει επιχειρηματικές λύσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την παραγωγικότητα της χώρας. Γιατί αυτό χρειάζεται η Ελλάδα, παραγωγικότητα. Αυτό σημαίνει υπηρεσίες και προϊόντα που θα δύνανται να εξαχθούν ώστε να ενισχυθεί και το ρευστό διαθέσιμο της οικονομίας από εισροές. Με το να μεγεθύνουμε τον τριτογενή τομέα με υπηρεσίες που πωλούμε μεταξύ μας δεν πρόκειται να δώσει τη λύση, διότι δεν παράγει νέο χρήμα απλά αναδιανέμει το ήδη υπάρχον (όσο και για όσο υπάρχει).

Συντονισμός λοιπόν, συνεργασία κι ανταλλαγή πληροφοριών είναι το κλειδί. Μακάρι αυτός ο ιστότοπος να γίνει ένα μέσο που θα βοηθήσει στην εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων. Για παράδειγμα να προταθούν λύσεις, αλλά και να παρουσιαστούν επενδυτικές προτάσεις οι οποίες θα είναι εφικτές κι εφαρμόσιμες. Από κει και πέρα αυτές οι προτάσεις θα μπορούν να παρουσιαστούν σε επενδυτές, ακόμα και στην ίδια την (α)κυβέρνηση, καθώς και, γιατί όχι, σε τοπικούς φορείς όπως Δήμοι που έχουν τη δυνατότητα και θέλουν να αξιοποιήσουν την όποια δυναμική διαθέτουν.

Είναι η στιγμή που κάποια πρόσωπα ή κάποιες ομάδες προσώπων πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία και να δράσουν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης μέσω επενδύσεων π.χ. μέσω της επαναδημιουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνιών. Δε χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντική, μέσω της ίδιας οδού, είναι η ανασυγκρότηση της ναυτιλίας και του τουρισμού, τα δύο μεγαλύτερα ατού της ελληνικής οικονομίας. Μέσα από συνεργατικές προσπάθειες, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και μέσα από τη σελίδα του «επιχειρώ», τα όποια εμπόδια θα είναι πιο εύκολο να ξεπεραστούν κι η πίεση που θα μπορούσαν να ασκήσουν σε κυβερνητικούς και άλλους ανασταλτικούς παράγοντες θα είναι πιο αποτελεσματική.

Οι οικονομικές αναλύσεις, μακροοικονομικές ή μικροοικονομικές, δεν είναι ακριβώς ο τομέας μου, αλλά με τις λίγες γνώσεις που διαθέτω πιστεύω πως μπορώ να διακρίνω τι είναι ορθότερο να γίνει. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ούτε κανείς εγγυάται την επιτυχία, αλλά η λογική δείχνει έναν συγκεκριμένο δρόμο. Πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή κεντρικού συντονισμού κι επειδή το κράτος δείχνει αδύνατο να το αναλάβει, μάλλον αυτό θα πρέπει να γίνει από ανεξάρτητα πρόσωπα κι ομάδες προσώπων. Ακούγεται ίσως ρομαντικό ή ουτοπικό, αλλά εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, η συλλογική δράση είναι μια πιθανή και ικανή λύση.

Απλά κάποιες σκέψεις μου......... Εύχομαι στο «επιχειρώ» πολλά χρόνια προσφοράς.!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr