NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Milestii Mici: Το μεγαλύτερο κελάρι στον κόσμο, που μπήκε και στο Βιβλίο Γκίνες

Milestii Mici: Το μεγαλύτερο κελάρι στον κόσμο, που μπήκε και στο Βιβλίο Γκίνες
Φωτογραφία: Dave Proffer

​Είστε λάτρεις του κρασιού; Ψάχνετε, με κάθε ευκαιρία, φιάλες με ιδιαίτερες γεύσεις και αρώματα για την ιδιωτική σας συλλογή; Μήπως ετοιμάζεστε για το επόμενο σας ταξίδι σε κάποιον οινικό προορισμό; Αν ναι, οι παρακάτω πληροφορίες θα σας ενθουσιάσουν, μια και, σε λίγες γραμμές, θα παρουσιαστεί το μεγαλύτερο κελάρι στον κόσμο.

Για τους μυημένους, λοιπόν, στον κόσμο των κρασιών (και όχι μόνο) αυτό βρίσκεται στη Μολδαβία, στο χωριό Milestii Mici. Είναι μια ολόκληρη υπόγεια πόλη – κελάρι, 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Κισινάου, δικαιολογώντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό της Μολδαβίας ως «χώρας με ανοιχτές πόρτες στον παράδεισο του κρασιού».

Η Μολδαβία έχει παράδοση σε καλά κρασιά από χιλιάδες χρόνια πίσω. Μάλιστα, ως μέλος κάποτε της Ενωμένης Σοβιετικής Ένωσης, παρήγαγε τις μεγαλύτερες ποσότητες κρασιού. Άλλωστε, σημαντικό ποσοστό των εκτάσεών της καταλαμβάνεται από αμπελώνες. Το μικροκλίμα της περιοχής σε συνδυασμό με τους χαμηλούς λόφους, τις πεδιάδες και τα ποτάμια που σχηματίζονται από τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, αποτελούν άριστες συνθήκες για την οινοκαλλιέργεια. Υπολογίζεται πως στην υπόγεια πόλη – κελάρι φιλοξενούνται, περίπου, 2 εκατομμύρια φιάλες κρασιού. Τον Σεπτέμβριο του 2002, το Οινοποιείο «Milestii Mici» παρουσίασε τα εκλεκτής ποιότητας κρασιά του στο Στρασβούργο, στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία 500 ευρωβουλευτών. Πως προήλθε, όμως, η σκέψη για αυτό το κρατικό, ιδιότυπο κελάρι;

Όταν ένα παλιό ορυχείο ασβεστόλιθου σταμάτησε τη δραστηριότητά του στα τέλη του 1960, δημιουργήθηκε η ιδέα να αξιοποιηθούν οι σήραγγες ως κελάρια. Όλος ο χώρος εκτείνεται σε μήκος 200 χιλιομέτρων (περίπου), εκ των οποίων τα 55 χιλιόμετρα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση κρασιών, με συνεχή υγρασία 80% και θερμοκρασίες σταθερές στους 12 – 14 βαθμούς Κελσίου. Δηλαδή ό,τι το ιδανικότερο σε συνθήκες για την ωρίμανση του κρασιού. Έτσι, δημιουργήθηκε το οινοποιείο και η κάβα. Μεγάλες ποσότητες κρασιού φυλάσσονται σε δωμάτια με δρύινα βαρέλια μεγέθους 600 έως 2000 λίτρων.

Σχεδόν ο μισός χώρος του παλιού ορυχείου καλύπτεται από μπουκάλια, γεγονός που τον καθιστά ως «τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο» με καταγραφή στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το 70% (περίπου) είναι κόκκινα, το 20% λευκά ενώ το υπόλοιπο 10% επιδόρπια. Κορωνίδα του Milestii Mici αποτελεί η Χρυσή συλλογή, με κρασιά από το 1969, τα οποία έχουν συλλεχθεί σε διαφορετικές χρονιές και έχουν ωριμάσει με τον παραδοσιακό τρόπο.

Πολλές ετικέτες από το συγκεκριμένο οινοποιείο έχουν βραβευθεί σε Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, με πιο πρόσφατο το αργυρό μετάλλιο που απέσπασε το »Rose de Milestii Mici 2016» στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι (2016).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr