NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,2% της απασχόλησης στο δ' τρίμηνο 2020

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,2% της απασχόλησης στο δ' τρίμηνο 2020

​Στα 3.878.454 άτομα διαμορφώθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το Δ΄ τρίμηνο του 2020​, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,2%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,6%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη- Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 750.135 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2% όπως και κατά το γ’ τρίμηνο του 2020. Το ποσοστό ανεργίας κατά το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 16,8%.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.445.643 άτομα. Ειδικότερα, οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.257.408 άτομα. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 0,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας αυξήθηκε κατά το δ΄ τρίμηνο 2020. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι απουσίες από την εργασία, καθώς και η εργασία στο σπίτι αυξήθηκαν, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2020. Επίσης, τα άτομα που δεν εργάζονταν αλλά αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν αυξήθηκαν σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο 2020.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται ότι, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, η απουσία από την εργασία αυξήθηκε κυρίως στον τομέα που περιλαμβάνει τους κλάδους του εμπορίου, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα των κατασκευών ενώ μειώθηκε σημαντικά στον τομέα των άλλων υπηρεσιών. Το ποσοστό εργασίας από το σπίτι αυξήθηκε σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις άλλες υπηρεσίες. Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας με εξαίρεση τις άλλες υπηρεσίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr