NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Κωστής Χατζηδάκης: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν

Κωστής Χατζηδάκης: Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, το οποίο και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα. Στοχεύοντας στην ανάπτυξη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει επικεντρωθεί στον τομέα της επιχειρηματικότητας και συγκεκριμένα σε τομείς που μπορούν να έχουν άμεση προστιθέμενη αξία στην απασχόληση. Συνεπώς, με αυτή την πορεία η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας μπορεί να φτάσει το 3% και να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υποψήφιος βουλευτής ΝΔ στη Β' Αθηνών Κωστής Χατζηδάκης, μιλάει στο epixeiro.gr, για τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα στην περίπτωση εκλογής του Σύριζα την ερχόμενη Κυριακή, καθώς και για τα σχέδια μίας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τη συνέχεια των αποκρατικοποιήσεων.

Βάσει της εμπειρίας σας ως Υπουργός Ανάπτυξης, ποιες θεωρείτε πως είναι οι «απειλές» για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας; Θα καταφέρει η χώρα να περάσει στη μεταμνημονιακή εποχή;

Για να περάσει η χώρα με ασφάλεια στη μεταμνημονιακή εποχή, πρέπει να υπερβούμε το πολιτικό ρίσκο. Αυτό είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διότι δεν είναι σαφές αν η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει τις θυσίες των τελευταίων ετών ή αν θα γίνει μια «Βενεζουέλα της Μεσογείου». Και το πολιτικό ρίσκο δημιουργείται από τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και μια ενδεχόμενη νίκη του στις εκλογές. Π.χ. ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεκαθαρίσει τί θα κάνει όταν οι εταίροι μας δεν δεχθούν την αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας και που θα βρει τα 15 δις που χρειάζονται για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό. Μετά το πολιτικό ρίσκο, έρχονται να προστεθούν και τα άλλα ζητήματα προς επίλυση: η ενίσχυση της ρευστότητας, η προώθηση και άλλων μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος. Αλλά όλα ξεκινούν από την πολιτική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη. Και αυτά είναι που απειλούνται με μια ενδεχόμενη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί το προβάδισμα του. Πιστεύετε πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί ακόμα να κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου;

Φυσικά και μπορεί. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία. Οι αναποφάσιστοι κινούνται κυρίως στο χώρο της κεντροδεξιάς. Τις μέρες που απομένουν θα γίνεται σε όλους ξεκάθαρο ότι έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η μία επιλογή είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος που εγγυάται αποκλειστικά και μόνον η Νέα Δημοκρατία, ο δρόμος που ακολούθησε η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, που ακολουθεί η Κύπρος και είναι ο δρόμος εξόδου από τα Μνημόνια. Η άλλη επιλογή είναι το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ περιγράφει την οικονομική πραγματικότητα με τα πιο μελανά χρώματα υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, αφήνοντας παράλληλα αναπάντητα όλα τα σημαντικά ερωτήματα. Π.χ. Πως θα καταφέρουν να ενισχύσουν την απασχόληση καταργώντας όλες τους φιλοεπενδυτικούς νόμους, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ; Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται το όγδοο θαύμα του κόσμου και η εποχή των θαυμάτων έχει περάσει προ πολλού. Είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα στην σοβαρότητα και στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες θα επιλέξουν σοβαρότητα. Θα επιλέξουν, υπευθυνότητα, Ευρώπη.

Ποιά θα είναι τα μελλοντικά σχέδια της νεάς Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τη φορολογία και τις αποκρατικοποιήσεις; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στο φορολογικό σύστημα για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων;

Στόχος μας είναι η φορολογία στις επιχειρηματικές δραστηριότητες να μειωθεί από το 25% στο 15%. Στον Προϋπολογισμό που πρόκειται να ψηφίσουμε το 2015, θα υπάρχει μείωση στο 22%. Και δύο ποσοστιαίες μονάδες περαιτέρω μείωση για καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία, επίσης, θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα της αποκρατικοποιήσεις. Έχουμε δώσει δείγματα γραφής π.χ. η παραχώρηση χρήσης των Περιφερειακών Αεροδρομίων, για την οποία δούλεψα πολύ ήδη από το 2008, θα φέρει 2,1 δις ευρώ. Ακολουθούν κι άλλες π.χ. η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της τεχνικής της βάσης. Όταν προώθησα το σχέδιο εξυγίανσης το 2009, είχε ζημιά 2 εκ. ευρώ την ημέρα! Σήμερα είναι κερδοφόρα και ευελπιστούμε πως σύντομα θα κλείσει και αυτό το μέτωπο. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα υποστηριχθεί, με πρωτοβουλίες όπως ο νέος νόμος-πλαίσιο για την απλοποίηση των αδειδοτήσεων στις επιχειρήσεις που εισηγηθήκαμε ως Υπουργείο Ανάπτυξης: ήδη καταργήθηκε η υποχρέωση άδειας λειτουργίας για 103 δραστηριότητες και 897 επαγγέλματα.

Το ΕΣΠΑ υπήρξε μοχλός ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια για την ελληνική οικονομία. Πιστεύετε ότι σχεδιάστηκε προς τη σωστή κατεύθυνση το νέο πρόγραμμα 2014-2020;

Χάρη στις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, καταφέραμε η Ελλάδα από τη 18η θέση το 2012, να περάσει στην 3η θέση το 2014 ως προς τις απορροφήσεις, σε όλη την ΕΕ. Κληρονομήσαμε φυσικά, προβλήματα λόγω γραφειοκρατίας. Τα περιορίσαμε όσο γινόταν στα προγράμματα εν εξελίξει- αλλά το σημαντικότερο ήταν η εκτίναξη της απορρόφησης. Με το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για πρώτη φορά, κατευθύναμε τους περισσότερους πόρους στην επιχειρηματικότητα. Και μάλιστα σε 9 τομείς προτεραιότητας που μπορούν να έχουν άμεση προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη και την απασχόληση π.χ. ενέργεια, τουρισμός, logistics, αγροτοδιατροφικός τομέας κ.α. Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, σύμφωνα και με τις μελέτες της McKinsey, του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ. Το ΕΣΠΑ, μπορεί να γίνει καταλύτης, αλλά δεν φτάνει: το κενό χρηματοδότησης στην αγορά εκτιμήθηκε π.χ από την Oliver Wyman στα 15-18 δις ευρώ. Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις. Και αυτό μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εγγυηθεί.

Έχετε ταυτίσει την πορεία σας με ευρωπαϊκές πολιτικές. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Β' Αθηνών, όπου και είστε υποψήφιος, ποιά θα είναι η επομένη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία εάν κερδίσει τις εκλογές;

Σε όλη την πορεία μου, προσπάθησα να ταυτιστώ με ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής αντί για έλλειμμα 350 εκ ευρώ τον χρόνο, σήμερα το κράτος εισπράττει 250 εκ ευρώ ετησίως. Η εξυγίανση του ΟΣΕ, η άνοδος στην 3η θέση ως προς τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, ο νέος-νόμος πλαίσιο για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις που προανέφερα, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Επίσης, με τη διαβληθείσα "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ προωθήθηκαν 281 παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς και τα αποτελέσματα γίνονται ορατά π.χ. στα βιβλία, στα απορρυπαντικά, ενώ τα καταστήματα ανοίγουν περισσότερες Κυριακές. Τα σταματημένα έργα στους 4 αυτοκινητόδρομους ξεκίνησαν πάλι. Αυτήν την πολιτική υπηρετώ τόσο εγώ όσο και η Νέα Δημοκρατία και αυτό υποσχόμαστε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με αποφασιστικότητα, οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, συγκλίνουν σε ανάπτυξη 3% το 2015 και 2016 δηλαδή στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. Είναι κρίμα μετά από φουρτούνες και βάσανα να αφήσουμε το καράβι να βουλιάξει μέσα στο λιμάνι. Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί.

Θεωρείτε πώς υπάρχει κάποιο περιθώριο συνεργασίας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά;

H όποια κυβέρνηση συνεργασίας προϋποθέτει έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός ευρωπαϊκής λογικής και εκτός της λογικής κάθε επενδυτή. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, δεν υπάρχει κόμμα στην κυβέρνηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση που να του μοιάζει. Λέει πως θα διαγράψει το 50% του χρέους, θα διακόψει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα κρατικοποιήσει την Ολυμπιακή και την ακτοπλοϊα, θα καταργήσει όλους τους φιλοεπενδυτικούς νόμους που μας έβγαλαν από την ύφεση του -7% του 2012. Δηλαδή, θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική απομόνωση και θα διώξει κάθε επενδυτή, καταδικάζοντας τους ανέργους σε μόνιμη ανεργία. Πως να συνεργαστούμε, λοιπόν; Επομένως, η Νέα Δημοκρατία, πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε τις εκλογές, διότι είναι ο μοναδικός εγγυητής για αυτήν την πορεία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr