NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Fashion Revolution Day: το νέο trend στη βιομηχανία της μόδας;

Fashion Revolution Day: το νέο trend στη βιομηχανία της μόδας;

Θέληση για αλλαγή, μία ενθουσιώδης ομάδα, ανάγκη για διαφάνεια και 14 ξεχωριστές δράσεις συνθέτουν την εικόνα του κινήματος Fashion Revolution Day.

Στις 24 Απριλίου 2015, η βιομηχανία της μόδα επαναστατεί και μοιράζεται με τους καταναλωτές ένα απλό ερώτημα "Ποιος έφτιαξε τα ρούχα μου;".

Στις 24 Απριλίου 2013, 1133 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν το εργοστάσιο του συγκροτήματος Rana Plaza κατέρρευσε στη Ντάκα του Μπαγκλαντές και πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν. Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, τρεις μήνες μετά η Carry Somers και η Οrsola de Castro, συζητούσαν στο Ethical Fashion Forum στο Λονδίνο, τη δημιουργία του κινήματος Fashion Revolution.

Παρούσα στο συγκεκριμένο focus group ήταν και η Νατάσα Αθανασιάδου, country coordinator του Fashion Revolution Day στην Ελλάδα και ιδρύτρια του ethical brand Generation Generous.

«Θεώρησα πως ήταν πάρα πολύ καλή ιδέα, να έρθει το Fashion Revolution Day στην Ελλάδα. Σκοπός είναι, να αρχίσουν να βγαίνουν στο φως περισσότερες ιστορίες που αφορούν brand που κάνουν καλό. Δεν πιστεύω ότι είναι απαραίτητα κακό, να γίνει η διαφάνεια trend, εάν αυτός είναι ο τρόπος να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές» σχολίασε η Νατάσα για την επιλογή της, να φέρει το εν λόγω κίνημα στην Ελλάδα.

Το παγκόσμιο κίνημα Fashion Revolution Day, που φέτος δραστηριοποιείται σε 68 χώρες, επιδιώκει να κινητοποιήσει τους πολίτες, να αναρωτηθούν τι κρύβεται πίσω από τα ταμπελάκια των ρούχων τους και να ρίξει φως στη βιομηχανία της μόδας και τη διαδικασία παραγωγής.

Στις 24 Μαρτίου, η οργανωτική ομάδα του Fashion Revolution παρουσίασε τις δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο πλαίσιο του Fashion Revolution Day στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα και δύο μέρες πριν το μεγάλο event στις 24 Απριλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Ταράτσα BIOS στις 20:00, έχουν ήδη λάβει χώρα μερικές από τις προγραμματισμένες δράσεις του Fashion Revolution Greece, ενώ οι υπόλοιπες θα συνεχίσουν να τρέχουν μέσα στο 2015.

Συγκεκριμένα, το Fashion Revolution παρουσιάστηκε στο show της Αθηνάς Κόδρα στη 17η Athens Xclusive Designers Week, ενημέρωσε τους καταναλωτές για τις δράσεις του και την ανάγκη για διαφάνεια στο Ozon Room Service και προέτρεψε διάσημους Έλληνες να βραχούν, τονίζοντας ότι η ανάγκη για διαφάνεια είναι τόσο σημαντική όσο το καθαρό νερό.

Κατά τη διάρκεια του event, ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα βίντεο τρέιλερ της έκθεσης του Πέτρου Σοφικίτη «Transparency Portraits» η οποία θα παρουσιαστεί σε μελλοντικό event. Ακόμα, θα ακούσει αλλά και θα δει το καινούργιο κομμάτι του TOKKOI με τίτλο «Stories Untold» το οποίο έγραψε για τη συγκεκριμένη μέρα με αφορμή το ατύχημα στο εργοστάσιο Rana Plaza.

Στόχος της Νατάσας, όπως μοιραστικέ μαζί μας, είναι η εδραίωση, μέσα στον επόμενο χρόνο, του Fashion Revolution ως ΜΚΟ, γεγονός που θα τους δώσει τη δυνατότητα να κάνουν ακόμα περισσότερες δράσεις και να στηρίξουν τους Έλληνες παραγωγούς. «Εγώ ονειρεύομαι το Fashion Revolution να μπορεί σε 2-3 χρόνια, να προωθεί Έλληνες παραγωγούς στο εξωτερικό, τα προϊόντα τους, σε όλα τα επίπεδα της παραγωγικής αλυσίδας».

Η ουσία είναι να δώσουμε την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να αποκαλύψουν κομμάτια της εφοδιαστικής του αλυσίδας.

Την ίδια μέρα από τις 17.00 μέχρι τις 21.00 στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθεί η δράση «Mannequins on the Street». Φέτος, στο Μαρούσι οι κούκλες επαναστατούν και βγαίνουν στους δρόμους για να συναντήσουν τους περαστικούς και να πουν τις ιστορίες τους.

Παράλληλα, με τις παραπάνω δράσεις θα λάβει χώρα μία διαδραστική εκδήλωση στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στις 12.00 μ.μ. Δέκα γυναίκες θα ράψουν επί τόπου και θα εφαρμόσουν πάνω σε σώματα κούκλας φορέματα από χαρτί.  Η δράση θα λάβει χώρα στην Αλεξανδρούπολη, στον κεντρικό δρόμο Λεωφόρο Δημοκρατίας μπροστά στο Coco-mat.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Fashion Revolution Greece στο Facebook, το Facebook event για τις 24 Απριλίου, την ιστοσελίδα του κινήματος και μοιραστείτε τις δράσεις: #FashRevGR #FashRev #whomademyclothes.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr