NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Στην σκακιέρα των ενεργειακών κολοσσών παίρνουν θέσεις οι ασφαλιστικές

Στην σκακιέρα των ενεργειακών κολοσσών παίρνουν θέσεις οι ασφαλιστικές

Ο μεγάλος αγώνας ξεκινά με το που θα ξεκλειδώσουν όλα τα μεγάλα έργα. Οι ενεργειακές μετασχηματίζουν την Ελλάδα. Οι ασφαλιστικές στους όρους του παιχνιδιού.

Όποια επένδυση και αν βλέπουμε να γίνεται στην ενέργεια, όπως η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο από τη Mytilineos που θα καλύπτει το 10% των εθνικών αναγκών σε ενέργεια, η υλοποίηση του μεγάλου έργου των φωτοβολταϊκών χαρτοφυλακίου ισχύος 1,5 GW που απέκτησε η εταιρία από την Egnatia Group θα ήταν αδύνατο να γίνει, αν ο κίνδυνος των έργων δεν είχε αξιολογηθεί και ασφαλιστεί.

Αν τα έργα δεν ασφαλίζονταν, δεν θα γίνονταν επενδύσεις σε μορφές καθαρής ενέργειας, χρήμα δεν θα άλλαζε χέρια, τα προγνωστικά για την ανάπτυξη θα ήταν μόνιμα αρνητικά.

Μια ματιά στο διεθνές και εγχώριο γίγνεσθαι

Οι απαιτήσεις για καθαρές μορφές ενέργειας έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία και στην ασφαλιστική αγορά. Στη Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία της GDV, το 1/5 των εσόδων των ασφαλιστών προέρχονται από ασφαλίσεις καθαρών μορφών ενέργειας. Στην Ελλάδα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ωστόσο οι νέες επενδύσεις που γίνονται στην ενέργεια προεξοφλούν πως οι ασφαλίσεις μεγάλων κινδύνων θα τριπλασιαστούν.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την οικονομία του περιβάλλοντος και την ασφαλιστική αγορά παρουσιάζουν οι πράσινες επενδύσεις σε ομόλογα των ασφαλιστικών και λοιπών εταιρειών, όπως το πράσινο ομόλογο της Mytilineos όπου μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα διοχετευτούν για να υλοποιηθεί το έργο των φωτοβολταϊκών 1,5GW.

Νέες μορφές εσόδων προεξοφλούν οι νέες μορφές ενέργειας

Οι ΑΠΕ είναι μία αγορά για ασφαλιστές που συνεχώς αναπτύσσεται. Εδώ και 20 χρόνια, καλύπτουν τον κίνδυνο ηλιακών συλλεκτών, πτώσης ανεμογεννητριών ή διαρροών δεξαμενών βιομάζας. Κανένα από αυτά τα έργα δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς να έχει ασφαλιστεί.

Οι ασφαλιστές στην Γερμανία, σύμφωνα με την GDV έχουν επενδύσει κεφάλαια 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε γερμανικές μονάδες πράσινης ενέργειας. Οι νέες μορφές ενέργειας είναι ιδανικές για επενδυτική στρατηγική των ασφαλιστικών. Ήδη το 56% των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει οι Γερμανοί έχουν τοποθετηθεί με κριτήρια βιωσιμότητας.

Η ηλιακή ενέργεια θα διπλασιαστεί έως το 2030

Ο στόχος να γίνει η Γερμανία ουδέτερη ως προς τις εκπομπές του CO2 έως το 2050 ανοίγει ευκαιρίες στις αγορές. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η χώρα να φτάσει να παράγει το 65% της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2030. Η ισχύς και μόνον της ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα διπλασιαστεί από τα 52 gigawatts που βρίσκεται σήμερα στα 100 gigawatts.

Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιώτες, τις επιχειρήσεις, τους ασφαλιστές

Στο νέο αυτόν κόσμο ενέργειας, υπάρχουν θέσεις για όλους. Οι ιδιώτες θα τοποθετήσουν πάνελ στις κατοικίες, οι επιχειρήσεις επίσης και οι ασφαλιστές θα πιάσουν δουλειά.

Θα πρέπει να πούμε πως ο κίνδυνος που δημιουργούν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες των ιδιωτών είναι υποτιμημένος. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, επίσης, κινδυνεύουν από καιρικά φαινόμενα όπως είναι οι καταιγίδες. Οι ζημιές αυτές μπορεί να στοιχίσουν εκατομμύρια.

Παραμένει άγνωστος ακόμα ο κίνδυνος

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπήρξαν για πολλά χρόνια ένα πεδίο αχαρτογράφητο για τους ασφαλιστές, μιας και δεν υπήρχαν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, ενώ τα ποσοστά κινδύνων που ασφαλίζονταν ήταν τεράστια. Κατά τα πρώτα χρόνια, ακόμα και στην Γερμανία, οι δείκτες απαιτήσεων από ζημιές ΑΠΕ έφταναν το 300%. Το κόστος, έτσι, των απαιτήσεων έφτανε να είναι τριπλάσιο του ασφαλίστρου.

Σήμερα οι ασφαλιστές έχουν μάθει από τα λάθη τους, έχουν συγκεντρωθεί πολλά στατιστικά στοιχεία και οι τεχνολογίες και ο εξοπλισμός αυτών έχουν βελτιωθεί.

Απομένει να μετρήσουν έσοδα οι ασφαλιστές

Σήμερα στη Γερμανία το 16% (360 εκτατ.) από τα 2,3 δισεκατομμύρια έσοδα από ασφάλιστρα προέρχεται από ασφαλίσεις ενέργειας με τάσεις ανόδου. Ο νέος νόμος για τα νέα Ενεργειακά Κτίρια (GEG) υποχρεώνει τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στις νέες κατασκευές, όπως για παράδειγμα την εγκατάσταση μίας ηλιακής στέγης.

Μία νέα αγορά ανοίγει -της ασφάλισης υποδομών υδρογόνου

Τάση ανάπτυξης εμφανίζει η αγορά του υδρογόνου. Το υδρογόνο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικά μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή επανάσταση. Αυτό, γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση της πράσινης ενέργειας. Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει πηγή εσόδων για τους ασφαλιστές τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει η GDV. Ήδη, η HDI μελετά και εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις.

Ηλεκτρικά οχήματα και σταθμοί φόρτισης ,άλλη μία ευκαιρία για τους ασφαλιστές

Εν τω μεταξύ η ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνεται διαρκώς. ο τομέας αυτός παρουσιάζει κρίσιμα προβλήματα. Μελέτες ασφαλιστικών αναφέρουν ότι η συχνότητα ζημιών και απαιτήσεων των πολυτελών ηλεκτροκίνητων οχημάτων ήταν υψηλότερη των συμβατικών οχημάτων κατά 40%. Οι ζημιές που παρουσιάζουν τα οχήματα αυτά οφείλονται στις απότομες μεταβολές τάσης λόγω της επιτάχυνσης του ηλεκτροκινητήρα, αναλύει η ΑΧΑ.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, κατά την Munich Re, είναι ότι η μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να πιάσει ευκολότερα φωτιά. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα δεν πιάνουν εύκολα φωτιά σε σχέση με τα συμβατικά, αν, όμως, η μπαταρία πιάσει φωτιά, αναφέρει η ΑΧΑ, τότε η φωτιά εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και είναι δύσκολο να σβήσει. Τα ηλεκτρικά οχήματα, επίσης, παρουσιάζουν αυξημένο βαθμό πολυπλοκότητας κατά τις επισκευές τους μετά από μία σύγκρουση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr