NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η Ευρώπη «ρυθμίζει» την τεχνητή νοημοσύνη - Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Η Ευρώπη «ρυθμίζει» την τεχνητή νοημοσύνη - Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Μια προσέγγιση με βάση τον κίνδυνο επιθυμεί να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, όπως φάνηκε και στο σχέδιο που πρότεινε η Κομισιόν πριν από μερικές ημέρες. Ένα νομικό πλαίσιο που, όπως δήλωσε η ίδια η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Margrethe Vestager, «εξετάζει πώς χρησιμοποιείται το AI και για ποιο λόγο».

Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλαίσιο, η «χαμηλότερη» βαθμίδα είναι εκείνη με τον «ελάχιστο κίνδυνο», όπως για παράδειγμα ένα φίλτρο που αναγνωρίζει τα spam mail ή ένα σύστημα που περιορίζει την σπατάλη εργοστασιακών πόρων. Μετά, ο «περιορισμένος κίνδυνος», όπως από ένα chatbot που βοηθά τον χρήστη να κλείσει εισιτήρια ή να βρει το πλησιέστερο κατάστημα. Αυτά θα επιτρέπονται, αλλά με υποχρεώσεις διαφάνειας. Στόχος είναι να γίνεται σαφές στους χρήστες ότι αλληλοεπιδρούν με μια «μηχανή».

Αμέσως μετά, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, τα οποία θα υπόκεινται σε αυστηρές υποχρεώσεις προτού επιτραπεί η διάθεσή τους στην αγορά. Χαρακτηρίζονται ως τέτοια καθώς θεωρείται πως παρεμβαίνουν σε σημαντικές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Όπως, για παράδειγμα, συστήματα που φιλτράρουν βιογραφικά, που εκτιμούν εάν κάποιος μπορεί να λάβει ένα τραπεζικό προϊόν, ακόμη και λογισμικό που χρησιμοποιείται σε αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα ή ιατρικές συσκευές και που μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία.

Στην κορυφή της «πυραμίδας» τα συστήματα εκείνα που παρουσιάζουν «μη αποδεκτό κίνδυνο» και που θεωρείται ότι συνιστούν σαφή απειλή για την ασφάλεια, τον βιοπορισμό και τα δικαιώματα των ατόμων. Η χρήση αυτών, θα απαγορεύεται. Ποια θα είναι αυτά; Εδώ εντοπίζεται τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί υποσυνείδητες τεχνικές για να προκαλέσει σωματική ή ψυχολογική βλάβη σε κάποιον ή συστήματα «κοινωνικής βαθμολόγησης» που κατατάσσουν τους ανθρώπους με βάση την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Όπως τονίζει η Vestager, μια συγκεκριμένη χρήση AI ταιριάζει τόσο στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου όσο και στις απαγορευμένες: η απομακρυσμένη βιομετρική αναγνώριση. Η βιομετρική αναγνώριση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, κάποιοι από τους οποίους χαρακτηρίζονται ως προβληματικοί. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείται σε συνοριακούς ελέγχους από τελωνειακές Αρχές ή όταν ζητείται από κάποιον να «υπογράψει» με δακτυλικά αποτυπώματα ή με αναγνώριση προσώπου.

Στην πρότασή της, η Κομισιόν αναφέρει πως εστιάζει στην «απομακρυσμένη βιομετρική ταυτοποίηση», όπου πολλοί άνθρωποι ελέγχονται ταυτόχρονα, θεωρώντας οποιαδήποτε χρήση της ως εξαιρετικά επικίνδυνη. Για αυτόν τον λόγο, θα υποβάλλεται η απομακρυσμένη βιομετρική αναγνώριση σε ακόμη αυστηρότερους κανόνες σε σχέση με άλλες περιπτώσεις χρήσης υψηλού κινδύνου. Εντούτοις, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπάρχει μια κατάσταση όπου αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Η περίπτωση αυτή εντοπίζεται όταν το AI χρησιμοποιείται για απομακρυσμένη βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο από τις Αρχές επιβολής του νόμου σε δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με την Vestager, «δεν υπάρχει χώρος για μαζική παρακολούθηση στην κοινωνία μας. Γι' αυτό στην πρότασή μας, η χρήση βιομετρικών ταυτοποιήσεων σε δημόσιους χώρους απαγορεύεται. Προτείνουμε πολύ στενές εξαιρέσεις που είναι αυστηρά καθορισμένες, περιορισμένες και ρυθμιζόμενες. Αυτές είναι ακραίες περιπτώσεις, όπως όταν οι Αρχές την χρειάζονται για να αναζητήσουν ένα αγνοούμενο παιδί».

Οι εθνικές Αρχές θα είναι υπεύθυνες για την αξιολόγηση του κατά πόσον τα συστήματα AI πληρούν τις υποχρεώσεις και εναπόκειται στα κράτη μέλη να προσδιορίσουν ποια Αρχή είναι η κατάλληλη. Για παράδειγμα, οι υποχρεώσεις σχετικά με το απόρρητο θα αξιολογούνται από τις εθνικές Αρχές προστασίας δεδομένων, ενώ τα μη ασφαλή προϊόντα θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των Αρχών εποπτείας της αγοράς. Την ίδια στιγμή, προβλέπονται και κυρώσεις για περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπου ένας οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμο που θα φτάνει έως και το 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών του.

Πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη καλούνται να εγκρίνουν τις προτάσεις της Επιτροπής με αντικείμενο την ευρωπαϊκή προσέγγιση της τεχνητής νοημοσύνης και τα μηχανολογικά προϊόντα, στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Μόλις εγκριθούν, οι κανονισμοί θα είναι άμεσα εφαρμόσιμοι σε ολόκληρη την ΕΕ. Παράλληλα, η Κομισιόν θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την υλοποίηση των δράσεων που εξαγγέλλονται στο συντονισμένο σχέδιο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr