NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Viewsonic VG2440V: Οθόνη με ενσωματωμένη web camera και ξεχωριστή εργονομία [review]

Viewsonic VG2440V: Οθόνη με ενσωματωμένη web camera και ξεχωριστή εργονομία [review]

​Και εκεί που η web camera έτεινε να εξελιχθεί σε ένα από τα πιο ξεχασμένα και υποτιμημένα περιφερειακά για υπολογιστές, ξαφνικά, μέσα στην πανδημία, απέκτησε σημασία. Τόση που άρχισε να εξαφανίζεται από τα ράφια των καταστημάτων. Αυτήν την ανάγκη, της ύπαρξης μιας web camera για την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων, στοχεύει να ικανοποιήσει η Viewsonic. Με μια οθόνη, την VG2440V.

Και τι σχέση μπορεί να έχει μια οθόνη με μια web camera; Μα είναι απλό: το συγκεκριμένο μοντέλο της γνωστής εταιρείας ηλεκτρονικών προϊόντων έρχεται εξοπλισμένο με μια ενσωματωμένη web camera. Ο χρήστης, αγοράζοντας αυτήν την οθόνη, δεν χρειάζεται να προμηθευτεί και μια εξωτερική κάμερα (ή μικρόφωνο, ή ηχεία) που θα συνδέσει στον υπολογιστή του, αφού αυτή η ανάγκη καλύπτεται - και με το παραπάνω - από το ενσωματωμένο υποσύστημα.

Μάλιστα, όταν κάποιος ανοίξει για πρώτη φορά την οθόνη, χωρίς να έχει διαβάσει πώς λειτουργεί, μπορεί να αναρωτηθεί δύο πράγματα: πώς δουλεύει η web camera (αφού δείχνει μαύρο την πρώτη φορά που ενεργοποιείται) και πώς θα την ρυθμίσει ώστε να τον «βλέπει» στη σωστή γωνία, αφού είναι ενσωματωμένη πάνω στην οθόνη. Και τα δύο έχουν απαντήσεις: η web camera έχει «κάλυπτρο» που ανοιγοκλείνει (προστατεύοντας την ιδιωτικότητα του χρήστη), λαμπάκι που δείχνει πότε χρησιμοποιείται, αλλά και ρύθμιση γωνίας κατά 5 μοίρες.

Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, πέρα από την web camera, η συγκεκριμένη οθόνη διαθέτει τόσο ενσωματωμένο μικρόφωνο όσο και ενσωματωμένα ηχεία, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί «out of the box» για τηλεδιασκέψεις, χωρίς την ανάγκη για αγορά ξεχωριστού hardware. Εντούτοις, αν και είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει ενσωματωμένη web camera σε μια οθόνη, όπως και στην VG2755-2K που είχαμε δει πριν από λίγο καιρό, είναι απαραίτητο να ξεχωρίσουμε και ένα άλλο χαρακτηριστικό: την εργονομία.

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο πώς πολλοί κατασκευαστές ουσιαστικά... «κολλάνε» τις οθόνες τους πάνω σε ένα κομμάτι πλαστικού, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση και δεν προσφέρει καμία ιδιαίτερη δυνατότητα ρύθμισης (ύψους, γωνίας κτλ). Οπότε, ο χρήστης καλείται συνήθως να προμηθευτεί μια ξεχωριστή βάση, να τοποθετήσει την οθόνη πάνω σε βιβλία ή απλώς να πάθει.. αυχενικό. Σε αυτήν την σειρά οθονών, η Viewsonic πραγματικά ξεχωρίζει, δίνοντας την ευκαιρία - και στην VG2440V - να την ρυθμίσει ακριβώς εκεί που θέλει.

Έτσι, ο κάτοχος του συγκεκριμένο μοντέλου μπορεί με ευκολία να το περιστρέψει έως και 120 μοίρες, να κάνει «tilt» 40 μοιρών, να ανυψώσει την οθόνη έως και 130 χιλιοστά ή να την περιστρέψει κατά 90 μοίρες, ώστε να την τοποθετήσει σε μορφή πορτραίτου - κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμο για μια σειρά εργασιών, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Φυσικά υπάρχει και το cable management σύστημα - όπου τα καλώδια περνάνε από το κάτω μέρος ώστε να μην μπερδεύονται.

ViewsonicVG2440V_2.jpg?mtime=20210430151551#asset:264585

Τι άλλο θα ξεχωρίζαμε, πέρα από την οθόνη ως.. οθόνη και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά (στα οποία θα αναφερθούμε στην συνέχεια, καθώς τα δύο κυρίαρχα «selling points» είναι μάλλον η κάμερα και εργονομία); Την ανακυκλώσιμη συσκευασία από χαρτόνι στην οποία έρχεται η οθόνη (μόνο τα σακουλάκι για τα καλώδια είναι από πλαστικό) και την πραγματικά πανεύκολη συναρμολόγηση/αποσυναρμολόγηση της συσκευής - που έρχεται σε τρία κομμάτια (βάση, σκελετός, οθόνη).

Και θα σκεφτεί κανείς πως, ωραία όλα αυτά, αλλά δεν παύει να είναι μια οθόνη - που θα πρέπει να ικανοποιεί και με το οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει. Κάνοντας την δουλειά της και με το παραπάνω, η VG2440V ικανοποιεί και σε αυτόν τον τομέα. Αποτελεί μια IPS 24 ιντσών, 1920x1080 pixels, με απόκριση 5ms, φωτεινότητα 250 cd/m², 16,7 εκατομμύρια χρώματα, refresh rate 60hz, γωνίες θέασης 178 μοιρών. Ίσως να την θέλαμε λίγο πιο φωτεινή, αλλά το οπτικό αποτέλεσμα είναι, σε κάθε περίπτωση, μια χαρά - λαμβάνοντας υπόψιν και την τιμή της.

Τι άλλο ξεχωρίζουμε; Μα φυσικά τις θύρες που παρέχει και το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε αυτές, χάρη στην εργονομία της. Έτσι, εντοπίζεται θύρα VGA, τρεις USB 3.2 (και μια για upstream, ώστε να επικοινωνεί με τον υπολογιστή), μια HDMI 1.4, μια DisplayPort αλλά και μια 3,5 χιλιοστών. Σημαντικό να γίνει αναφορά στις δύο USB που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά - που «λύσουν» τα χέρια, σε περιπτώσεις όπου απαιτείται συχνή σύνδεση και αποσύνδεση usb stick ή άλλων συσκευών - αλλά και στα πλήκτρα στην κάτω δεξιά εμπρόσθια πλευρά, από όπου προσφέρεται πρόσβαση σε μια σειρά ρυθμίσεων.

ViewsonicVG2440V_3.jpg?mtime=20210430153627#asset:264586

Την ίδια στιγμή, διαθέσιμο για download είναι το ViewSplit της Viewsonic, το οποίο προσφέρει διαχείριση των ανοικτών παραθύρων στα Windows και τακτοποίηση τους στα σημεία που θέλει ο χρήστης - σε πλέγμα, χωρίζοντας την οθόνη σε «κουτάκια» και βάζοντας τα διάφορα παράθυρα μέσα σε αυτά. Είναι μια λειτουργία που έχουμε δει να παρέχεται και μέσω εφαρμογών όπως τα PowerToys της Microsoft, αλλά δεν είναι κακό που η Viewsonic προσφέρει και μια δική της υλοποίηση. Είναι στο χέρι του κατόχου της οθόνης να αναζητήσει ποια υλοποίηση προσφέρει τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που αναζητά.

Εν κατακλείδι, η Viewsonic VG2440V είναι μια οθόνη που ικανοποιεί σε επιδόσεις, πόσο μάλλον σε περιβάλλον γραφείου. Εντούτοις, δεν είναι μόνο αυτό. Όχι μόνο προσφέρει ενσωματωμένη web camera, μικρόφωνο και ηχεία, αλλά, ακόμη και αν κάποιος δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για αυτά, η εργονομία της είναι πραγματικά κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει και με το παραπάνω. Και όπως έχουμε ξαναπεί, περιμένουμε και από άλλους κατασκευαστές να ενσωματώσουν, σε ακόμη περισσότερα μοντέλα, παρόμοια χαρακτηριστικά εργονομίας.

ViewsonicVG2440V_1.jpg?mtime=20210430151035#asset:264584


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr