NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

EFSA: Η χρωστική τροφίμων E171 «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλής»

EFSA: Η χρωστική τροφίμων E171 «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλής»
07_05_2021 | 11:31 07_05_2021 | 11:35
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Τρόφιμα & Ποτά

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει ανακατατάξει την χρωστική τροφίμων E171 (διοξείδιο του τιτανίου), αφού μια ειδική ομάδα μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλής ως πρόσθετο τροφίμων».

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από χρόνια έρευνας που έδειχνε ότι το πρόσθετο μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Το 2016, η EFSA αξιολόγησε εκ νέου την ασφάλεια του E171 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι το ήταν καρκινογόνο ή γενοτοξικό. Εκείνη την εποχή ένα μικρό μέρος έρευνας άρχισε να δείχνει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από το διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο μπορεί να ενισχυθεί όταν εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα με τη μορφή νανοσωματιδίων (σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 100 nm).

Το 2015, η Dunkin ’Donuts ανακοίνωσε ότι απομακρύνει το διοξείδιο του τιτανίου από όλα τα προϊόντα διατροφής της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές του 2020, η Γαλλία έγινε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που απαγόρευσε ευρέως το πρόσθετο τροφίμων.

Η αξιολόγηση της EFSA το 2016 ανέφερε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του E171, και κατά τα επόμενα χρόνια δημοσιεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός μελετών. Η νέα έρευνα επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στα νέα αποτελέσματα των νανοσωματιδίων στην υγεία.

Ο Maged Younes, πρόεδρος της επιτροπής της EFSA που επανεξετάζει το πρόσθετο τροφίμων, λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες στην έρευνα, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν οι ανησυχίες σχετικά με τη γονοτοξικότητα, οδηγώντας στην τελική ανακατάταξη του πρόσθετου τροφίμων.

«Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα, η Ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ασφαλές ως πρόσθετο τροφίμων», τόνισε ο Younes. «Ένα κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη αυτού του συμπεράσματος είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τις ανησυχίες γονοτοξικότητας μετά την κατανάλωση σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου. Μετά την από του στόματος κατάποση, η απορρόφηση των σωματιδίων διοξειδίου του τιτανίου είναι χαμηλή, ωστόσο, μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα».

Το E171 χρησιμοποιείται κυρίως ως λευκαντικός παράγοντας σε προϊόντα διατροφής και μπορεί να βρεθεί σε εκατοντάδες επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τσίχλες, μαγιονέζα, ζαχαροπλαστικά προϊόντα και παγωτά.

Η νέα ταξινόμηση της EFSA δεν οδηγεί σε άμεση απαγόρευση του προσθέτου τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ωστόσο, η πρόταση οδηγεί παραδοσιακά σε κανονιστικές ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της.

Η Στέλλα Κυριακίδη, η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, έχει ήδη δηλώσει ότι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης του E171 στην ΕΕ θα προταθεί το συντομότερο δυνατόν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr