NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ψηφιακός μετασχηματισμός και φορολογική ελάφρυνση οι παράγοντες ανάπτυξης από το 2022

Ψηφιακός μετασχηματισμός και φορολογική ελάφρυνση οι παράγοντες ανάπτυξης από το 2022

Από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, οι βραχυπρόθεσμες απώλειες θα είναι μέχρι 1 - 1,2 δισ. ευρώ αλλά σε ορίζοντα 3ετίας τα έσοδα του Δημοσίου θα αυξηθούν στα 5 δισ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και τα κίνητρα που δημιουργεί η φορολογική ελάφρυνση με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα αποτελέσουν τα εφαλτήρια ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων για το 2022. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μελετήσει τη σχέση κόστους της μείωσης των φορολογικών συντελεστών δημοσιονομικά και ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για το 2022 και φαίνεται ότι τα οφέλη σε φορολογητέα έσοδα από τη μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερα από το 2022 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, οι άμεσες απώλειες φορολογικών εσόδων από τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών θα είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ για το 2022, ποσό που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με κάποια έκδοση ομολόγου ή δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων. Ωστόσο τα εκτιμώμενα μελλοντικά φορολογικά έσοδα από την ανάκαμψη των επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας. Σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων αλλά και στο ευρωπαϊκό INSEAD, κάθε ποσοστιαία μείωση φορολογικών συντελεστών μπορεί να οδηγήσει σε υπερτριπλασιασμό φορολογικών εσόδων σε ορίζοντα 3-5 ετών εάν οι επιχειρήσεις βέβαια, παραμένουν σε αναπτυξιακό κλίμα και δεν έχουν άλλα προβλήματα.

Στο θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού, θεωρείται ότι μπορεί να γίνουν σταδιακά επενδύσεις που εάν χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ ή από τα ειδικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα δημιουργήσουν υπεραξίες αλλά και μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα βελτιώνοντας τα EBITDA (λειτουργικά κέρδη) των ελληνικών επιχειρήσεων κατά 10% σε ορίζοντα επίσης 3ετίας. Αν λοιπόν γίνει συνδυαστική διαχείριση από τις επιχειρήσεις, των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επενδύσεις ψηφιακής τεχνολογίας, τότε η ελληνική επιχειρηματική σκηνή στο τέλος του 2025 θα είναι σημαντικά εκσυγχρονισμένη.

Επιχειρηματικές και εργασιακές υπεραξίες από την ψηφιακή ανάπτυξη

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της E&Y ανάμεσα σε 4.000 επιχειρήσεις καταδείχθηκε ότι:

Την ανάγκη αναβάθμισης των υπαρχόντων ψηφιακών εργαλείων και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών στην εργασία, επιζητούν το 84% των εργαζόμενων, ενώ το 79% των εργοδοτών δηλώνουν ότι επιδιώκουν πράγματι να αναβαθμίσουν τα ψηφιακά εργαλεία εργασίας, σε σημαντικό βαθμό.

Οι δυο πλευρές συμφωνούν, επίσης, ως προς την ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής και διαδικτυακής εκπαίδευσης του προσωπικού, με τους εργαζόμενους να κατατάσσουν τη διαδικτυακή εκπαίδευση ως την κορυφαία προτεραιότητα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, ενώ σχεδόν δυο στους τρεις εργοδότες (64%) επιθυμούν να ενισχύσουν τις ψηφιακές μεθόδους εκπαίδευσης.

Σημείο σύγκλισης αποτελούν και τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Οι εργαζόμενοι του δείγματος, ανεξαρτήτως ηλικίας και γεωγραφικής κατανομής, ιεραρχούν τη σωματική τους υγεία ως μια από τις πέντε κορυφαίες ανησυχίες τους για το μέλλον, ενώ το 86% των εργοδοτών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να βελτιώσουν την ασφάλεια στον χώρο εργασίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr