NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Πλεόνασμα χρημάτων σε χέρια ιδιωτών το 2021, πώς θα αλλάξουν χέρια; όλο το σχέδιο

Πλεόνασμα χρημάτων σε χέρια ιδιωτών το 2021, πώς θα αλλάξουν χέρια; όλο το σχέδιο

Δείτε πώς η πανδημία και τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης επηρέασαν την προσφορά και ζήτηση για επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομών και ενέργειας. Πώς θα φύγει ο πλεονάζων πλούτος από τους ιδιώτες και θα πάει στις αγορές κεφαλαίων.

Κατά 50% αυξήθηκαν το 2020 οι αποταμιεύσεις, για να είμαστε πιο σαφείς οι υπέρ-αποταμιεύσεις, στα 450 δισ. ευρώ ή στο 4% του ΑΕΠ. Η Ευρώπη αναζητεί σχέδιο το 2021 για να φύγουν τα χρήματα αυτά από τους ατομικούς ιδιωτικούς λογαριασμούς.

Καταλύτης των εξελίξεων τα μέτρα κατά των μετακινήσεων για την αποφυγή διάδοσης της πανδημίας, οι υψηλές επιδοτήσεις, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, που έδιναν οι κυβερνήσεις, η μείωση της φορολογίας, η αύξηση της ανεργίας, η συγκράτηση των δαπανών προς κατανάλωση. Συνολικά οι υπέρ-αποταμιεύσεις στην Ζώνη του Ευρώ από το 2020 αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μεικτό μισθό του μήνα.

Από την πανδημία και τα μέτρα στο συμφέρον της οικονομίας

Το 2020, τα νοικοκυριά άλλαξαν ρόλο και από πωλητές μετοχών και κεφαλαίων έγιναν αγοραστές με τη Γερμανία κατά 27%, την Ιταλία 21%, τη Γαλλία 15% και την Ισπανία 8%. Στο κάδρο των αποταμιεύσεων και η Ελλάδα. Σε όλες πάντως της χώρες της ΕΕ οι τοποθετήσεις σε αγορές κεφαλαίων ήταν υψηλότερες σε σχέση με το 2019, σκιαγραφώντας το ενδιαφέρον των νοικοκυριών για να επενδύουν σε κατηγορίες κεφαλαίων υψηλότερου ρίσκου.

Πού είναι τα χρήματα αυτά; Σε τράπεζες και σε τίτλους. Τα 2/3 των πλεονασμάτων εκάστου νοικοκυριού πήρε το δρόμο για τις τράπεζες και το υπόλοιπο ποσοστό προς αγορές κεφαλαίων κυρίως σε μετοχικούς τίτλους.

Το 40% του πλεονάσματος αποταμίευσης προέρχεται από το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών, 50% από την ανώτερη τάξη, 10% από λοιπά κοινωνικά στρώματα. Μελέτη της Euler Hermes εκτιμά ότι, το 2021, το 20% των πλουσιότερων ανθρώπων στο πλανήτη θα αντλήσει πόρους προς κατανάλωση από τα αποθέματα αποταμίευσης του 2020, αντίστοιχα το 40% των ανθρώπων που ανήκουν στην ανώτερη τάξη και το 80% από διάφορες κατηγορίες κοινωνικών στρωμάτων.

Αποταμίευση ανά χώρα (ποσοστά)

apotamiefsis_ana_xora_pososta.jpg?mtime=20210513192411#asset:267302


Σοκ πλούτου σε ανώτερα κοινωνικά στρώματα

Η δύναμη για κατανάλωση για τις χώρες του ευρώ υπολογίζεται για το τρέχον έτος στα 170 δισ. ή το 1,5% του ΑΕΠ, ισοδυναμώντας πάνω από το 1/3 των πλεονάσματος που συγκεντρώθηκε επί Covid-19. Η δύναμη των νοικοκυριών στην Γερμανία φτάνει τα 42 δισ. ευρώ στον Ηνωμένο Βασίλειο τα 68 δισ. ευρώ, στην Γαλλία τα 29 δισ. και αυτό σηματοδοτεί θετικές προοπτικές ανάκαμψης με προσωρινές επιπτώσεις στους δείκτες τιμών (κυρίως σε υπηρεσίες)

Παρά ταύτα, περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ (2,9% του ΑΕΠ) των αποθεμάτων αποταμίευσης θα παραμένουν σε ατομικούς λογαριασμούς, ενώ περίπου 200 δισεκατομμύρια μπορεί να προστεθούν σε ατομικούς λογαριασμούς, ως αποτέλεσμα του lockdown στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Το πλεόνασμα δίνει πολλές επιλογές σε ιδιώτες για το πού θα επενδύσουν τα χρήματα τους, σε τραπεζικές καταθέσεις, σε ομόλογα, μετοχές, αποταμιευτικά - συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του αποταμιευτικού πλεονάσματος βρίσκεται στα χέρια των πλουσιότερων ανθρώπων στο κόσμο, μεγάλο μέρος αναμένεται να πάει σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλών αποδόσεων, ακόμα και αν πρόκειται για κατηγορίες ρευστών. Υπάρχει σενάριο και κίνδυνος αυτές οι κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να οδηγήσουν τις τιμές του κλάδου ακινήτων σε μη ρεαλιστικά επίπεδα και σε φούσκες.

Υπερβάλλουσα αποταμίευση (Ευρώπη)

ypervalousa_apotamiefsi_europe.jpg?mtime=20210513192505#asset:267303


Το πλεόνασμα επί covid ευθυγραμμίζει ανώτερα και ανώτατα στρώματα επενδυτών

Το πλεόνασμα αυτό ωστόσο μπορεί να τοποθετηθεί σε εναλλακτικές επενδύσεις με τριπλό στόχο και ένα σκοπό. Προς όφελος των επενδυτών, των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομίας. Ο σκοπός είναι η επιτάχυνση προς την οικονομία της πράσινης ενέργειας, των ΑΠΕ και του υδρογόνου και την έξοδο της οικονομίας ή τη μείωση εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Η διοχέτευση των αποταμιεύσεων σε αυτές τις κατηγορίες μακροπρόθεσμων επενδύσεων αναμένεται, σύμφωνα με την μελέτη, να στηρίξουν την σταθερότητα στην οικονομία, ενώ η υπερβολική κατανάλωση μαζί με την έκρηξη των ακινήτων θα λειτουργήσουν ως παράγοντες αποσταθεροποίησης.

Πώς οι επενδυτές λιανικής θα βάλουν λεφτά σε επενδυτικά προϊόντα πράσινης ανάπτυξης;

Τέσσερα μέτρα απαιτούνται ώστε τα επενδυτικά αυτά προϊόντα να τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών λιανικής: Θεσμοθέτηση ευνοϊκών όρων, ευνοϊκότεροι όροι αγοράς και πώλησης, εξαγορών, φιλικό φορολογικό περιβάλλον, άμεσα επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις για επενδεδυμένα κεφάλαια, ενιαίο καθεστώς παρακράτησης φόρου στην ΕΕ και επιστροφής χρημάτων, εναρμόνιση των αγορών κεφαλαίων.

Θέσεις στις επενδύσεις θα πάρουν οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές, ασφαλιστικές οι οποίες ήταν πρωτοπόρες στον σχεδιασμό στρατηγικής για την μείωση των θέσεων τους, προϊόντα και υπηρεσίες σε εταιρείες που χρησιμοποιούν τον άνθρακα ή επενδύσουν σε προϊόντα άνθρακα.

Προς την πράσινη οικονομία έχουν να αποφανθούν και οι Περιβαλλοντικοί, Κοινωνικοί και Εταιρικής Διακυβέρνησης παράγοντες (ESG).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr