NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Ένα έργο μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Ένα έργο μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας

Το 2021 έχει τη δική του σημασία για τους Έλληνες. Μετά από μια παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, σε μια χρονιά - ορόσημο, γιορτάζουμε τη διακοσαετία από την Επανάσταση του 1821.

Η Lidl Ελλάς τιμά τη σημαντική επέτειο με την πρωτοβουλία «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι», ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της σημασίας και της διαχρονικότητας της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Τον γενικό συντονισμό του προγράμματος, που έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας συλλογής από 63 δημοτικά τραγούδια, έχει αναλάβει ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή εθνομουσικολογίας του Kαποδιστριακού και Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μια τολμηρή προσέγγιση ενός σημαντικού μέρους της εθνικής πολιτισμικής παράδοσης, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι - τόσο τη δημώδη μουσική και τον δημώδη στίχο - χωρίς να καταφύγει σε δημιουργικές ακρότητες. Μέσα από τρεις κύκλους δράσεων (3 κύκλοι x 21 τραγούδια) θα δοθεί η ιστορία της χώρας αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, επιδιώκοντας, στην πραγματικότητα, την παραγωγή μιας νέας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός διαχρονικού έργου μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας.

Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει την ηχογράφηση 21 τραγουδιών τα οποία αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων ή/και τραγουδιών ήδη υφιστάμενων δημοτικών στίχων. Οι διασκευές και μελοποιήσεις έγιναν από 7 σύγχρονους συνθέτες/στιχουργούς, με πηγή έμπνευσης τα δημοτικά κείμενα και τραγούδια. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον κύκλο είναι οι: Δήμητρα Γαλάνη και Θωμάς Κωνσταντίνου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Παύλος Παυλίδης, Κατερίνα Πολέμη, Ταφ Λάθος, Palov & Mishkin, New York Gypsy All-Stars.

Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, με μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, όπου θα εκτελεστούν δημόσια άλλα 21 τραγούδια, σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα. Σε αυτή τη λίστα, εντοπίζονται 21 εμβληματικά δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στην Εθνεγερσία: από τον Θούριο του Ρήγα στα κλέφτικα και τα ιστορικά. Στη συναυλία θα συμμετάσχει και το συγκρότημα Polis Ensemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια - ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

O τρίτος κύκλος περιλαμβάνει μία συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, κατά την οποία ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του. Πρόκειται για μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαϊα, με πηγή έμπνευσης 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια. Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα αναλάβει και τη Διεύθυνση Ορχήστρας υπό την ιδιότητα του Μαέστρου της εν λόγω Συναυλίας, με καταξιωμένους μουσικούς απ’ όλο το φάσμα του ρεπερτορίου.

Το έργο, τόσοι εκείνο που είναι άμεσα διαθέσιμο όσο και εκείνο που θα δημοσιευθεί μελλοντικά, είναι προσβάσιμο για όλους μέσα από το 200xroniadimotikotragoudi.gr. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν ήδη αναρτηθεί, μεταξύ άλλων, κείμενα του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβα που αφορούν στο δημοτικό τραγούδι και τη σημασία του, κείμενα των συνθετών και των καλλιτεχνών που συμμετέχουν και τα οποία αφορούν στην πηγή της έμπνευσής τους και τους τρόπους με τους οποίους συνέθεσαν τις νέες εκδοχές των δημοτικών τραγουδιών, καθώς και βιογραφικά όλων των δημιουργικών συντελεστών.

Η Lidl Ελλάς προχωρά δυναμικά στον δρόμο που έχει χαράξει, μετατρέποντας τις ρίζες σε νότες και ενώνοντας με μελωδίες τους απανταχού Έλληνες. Γιατί η μουσική διηγείται την ιστορία του τόπου μας. Για αυτό και το ελληνικό δημοτικό τραγούδι αξίζει να ανήκει στο σήμερα και να ακούγεται παντού. Γιατί θέλει Αρετή και Τόλμη το… τραγούδι!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr