NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Κατασκευές: Δημόσιες επενδύσεις με ΣΔΙΤ θα αντλήσουν περίπου 10 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κατασκευές: Δημόσιες επενδύσεις με ΣΔΙΤ θα αντλήσουν περίπου 10 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής ζητούν οι φορείς των κατασκευών από την κυβέρνηση προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και να αυξηθεί η απασχόληση.

Στις προτάσεις τους ουσιαστικά επικαλούνται το μοντέλο που προωθεί η Ε.Ε σε όλα τα κράτη μέλη της και πάνω στο οποίο έχουν στηθεί και τα επιχειρηματικά σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο ευρύτερος κλάδος των κατασκευών μπορεί να απορροφήσει πάνω από 10 δισ. ευρώ μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης είτε μέσα από ιδιωτικές είτε από δημόσιες επενδύσεις για το διάστημα 2021-2023. Η κυβέρνηση στο θέμα των δημοσίων επενδύσεων σε κατασκευές υποδομών στοχεύει στην δημιουργία νέων ΣΔΙΤ τα οποία αναμένεται να τονώσουν τον τζίρο των κατασκευαστικών ομίλων.

Σημαντικό μέρος των κονδυλίων που θα εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα θα αφορούν δράσεις στον τομέα της απολιγνιτοποίησης της χώρας, μέσω έργων ΑΠΕ (π.χ. αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα), αποθήκευσης ενέργειας, μονάδων παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου. Επίσης, στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σχεδιάζονται μεγάλα έργα, όπως μονάδες αντλησιοταμίευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα και υβριδικοί σταθμοί.

Αύξηση της συνεισφοράς των κατασκευών στο ΑΕΠ

Η άνοδος των δημοσίων επενδύσεων και αφετέρου η ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα, η οποία επηρεάστηκε από τα περιοριστικά μέτρα (lockdown), σε μικρότερο βαθμό, σε σύγκριση με άλλους κλάδους, αντιστάθμισαν, εν μέρει, την πτώση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό αλλά και των λοιπών επενδύσεων. Ως αποτέλεσμα, το 2020, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, οι συνολικές επενδύσεις μειώθηκαν, μόνο οριακά, σε ετήσια βάση (-0,6%). Συγκεκριμένα, οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν, το 2020, κατά 15,6%, σε ετήσια βάση, έναντι οριακής ανόδου, ύψους 0,4%, το 2019. Επιπλέον, οι επενδύσεις στις λοιπές κατασκευές που περιλαμβάνουν τα μεγάλα έργα σημείωσαν άνοδο, το 2020, σε σύγκριση με το 2019, κατά 9,2%, ενώ, το προηγούμενο έτος, είχαν μειωθεί σημαντικά, κατά 25,2%, σε ετήσια βάση. Παρά την ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αυτές παραμένουν σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ (1%), σε σχέση με το παρελθόν.

Οι ανωτέρω εξελίξεις αντανακλώνται στην πορεία και άλλων σχετικών δεικτών της οικονομικής συγκυρίας, καθώς και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Πέρυσι καταγράφηκε σημαντική άνοδο του παραγόμενου προϊόντος του κλάδου, η οποία, ωστόσο, είχε οριακή θετική συμβολή (0,2 ποσοστιαίες μονάδες) στη μεταβολή της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ), καθώς οι κατασκευές αποτέλεσαν, το 2020, μόλις το 2% αυτής. Σε πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, τονίζεται ότι οι κατασκευές συνέβαλαν στην αύξηση του ΑΕΠ λόγω της ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, σε όρους όγκου (m3), αλλά και των τιμών των οικιστικών ακινήτων το 2020, για τέταρτη και τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αντίστοιχα, αν και με ηπιότερο ρυθμό.

Επίσης, συνέβαλαν στη βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές και κυρίως στις ιδιωτικές, οι οποίες βελτιώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, κατά το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους.

Η τελευταία εξέλιξη είναι πιθανό να συνδέεται με την ενίσχυση του οικονομικού κλίματος στη μεταπανδημική εποχή και, κυρίως, στη βελτίωση των προοπτικών του κατασκευαστικού κλάδου, λόγω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων τα επόμενα έτη, οι οποίες θα προκύψουν από την απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και της επακόλουθης ανόδου της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr