NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Νόστιμες συμβουλές επιχειρηματικότητας από μία ηλεκτρονική επιχείρηση

Νόστιμες συμβουλές επιχειρηματικότητας από μία ηλεκτρονική επιχείρηση

Μία νόστιμη και παράλληλα βιώσιμη διαδικτυακή επιχείρηση, το γνωστό πετυχημένο portal "Οι συνταγές της παρέας" είναι το τρίτο παιδί της εμπνεύστριας του Στέλλας Τσάλα. Βρεθήκαμε μαζί της στην Καλαμάτα, όπου και μίλησε στο epixeiro.gr, για το πώς κατάφερε, να μετατρέψει το χόμπυ της σε επάγγελμα.

Περιέγραψε μας με λίγα λόγια τι είναι για εσένα "Οι συνταγές της παρέας";

Είναι απλά το τρίτο μου παιδί. Είναι κάτι που δημιουργήσαμε μαζί με τον άντρα μου πριν έντεκα χρόνια, του δίνουμε πολλή αγάπη και φροντίδα και το βλέπουμε να μεγαλώνει και να αλλάζει καθημερινά.

Μια ωραία ιστορία κρύβεται πίσω από το ξεκίνημά του. Θα ήθελες να την μοιραστείς μαζί μας;

Όλα ξεκίνησαν όπως είπα πριν 11 χρόνια. Είχαμε μετακομίσει στην Καλαμάτα, τα παιδιά είχαν ξεπεταχτεί λιγάκι κι εγώ ήθελα πλέον να δουλέψω ξανά. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να βρω part-time δουλειά (καθώς είχα και το σπίτι και τα παιδιά να φροντίσω), μου πρότεινε ο Κωνσταντίνος (ο άντρας μου) να με μάθει να φτιάχνω websites, ώστε να το κάνω αυτό επαγγελματικά. Συμφώνησα και για να κάνω εξάσκηση στις γλώσσες προγραμματισμού που μάθαινα, μου πρότεινε να ξεκινήσω ένα project, κάτι που θα μου αρέσει πολύ ώστε να θέλω να ασχοληθώ μαζί του, και να μάθω πάνω σε αυτό. Το σκέφτηκα λίγο και αποφάσισα να φτιάξω ένα website στο οποίο θα ανέβαζα τις συνταγές μου. Από τη μια ήθελα να έχω όλες τις συνταγές online ώστε να σταματήσω να κουβαλάω παντού μαζί μου τον τσελεμεντέ μου, από την άλλη ήθελα να μπορώ εύκολα και γρήγορα να τυπώνω τις συνταγές, ώστε να τις δίνω σε όσους μου τις ζητούσαν. Ήθελα να έχω μαζεμένες όλες τις αγαπημένες μου συνταγές, αλλά και τα tips που έβρισκα. Στην αρχή λέγαμε να ονομάσουμε το site "οι συνταγές της Στέλλας", αλλά μετά σκεφτήκαμε πως ίσως να ήθελαν και άλλοι να προσθέσουν αντίστοιχα τις συνταγές τους και να τις μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι γεννήθηκαν οι Συνταγές της Παρέας! Στην αρχή βεβαίως έβαζα μόνο εγώ συνταγές, σιγά σιγά άρχισαν να βάζουν φίλοι και γνωστοί, μέχρι που κάποια στιγμή πρόσθεσε συνταγή κάποιος άγνωστος και εγώ... πανηγύριζα! Τώρα έχουμε φτάσει να μπαίνουν 5-25 καινούριες συνταγές την ημέρα...

Πόσο δύσκολο ήταν να στηθεί με τη σημερινή του μορφή και πόσα χρόνια απαιτήθηκαν;

Το site έχει αλλάξει αρκετές φορές μορφή, μέχρι να φτάσει στη σημερινή. Στην αρχή ήταν το προσωπικό project, φτιαγμένο εξολοκλήρου πάνω σε δικό μας κώδικα, με σχετικά λίγες επιλογές. Όμως το εμπλουτίζαμε διαρκώς με καινούριες, κάναμε όλη την ώρα αναβαθμίσεις. Είναι σα να χτίζεις ένα σπίτι. Ξεκινάς από το λιθαράκι και προσθέτεις ένα ένα, μέχρι που φτάνεις στο τέλος να έχεις έναν τοίχο και μετά ένα σπίτι ολόκληρο. Δεν είναι δουλειά που σταματάει, κάθε μέρα κάνουμε και κάτι καινούριο. Έχουμε αφιερώσει άπειρες ώρες προσωπικής δουλειάς για να φτάσει εδώ που είναι τώρα και περιμένουμε πως θα αφιερώσουμε άλλες τόσες στο μέλλον!

Πώς κάνετε την επιλογή των συνεργατών σας; Βρίσκονται όλοι στην ίδια πόλη;

Όταν φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε βοήθεια για τη διαχείριση του site, είχαμε ήδη μεγαλώσει και γίνει μια παρέα. Οπότε μου ήταν εύκολο να επιλέξω συνεργάτες, γιατί το έκανα μέσα από αυτή την παρέα. Κορίτσια που είχαν αγαπήσει τις Συνταγές όσο κι εγώ και πέρναγαν ήδη αρκετές ώρες μέσα στο site, το ήξεραν καλά και τις ήξερε και τις αγαπούσε η υπόλοιπη παρέα. Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Το πού μένουν είναι άσχετο, γιατί μιλάμε για μια παρέα... διαδικτυακή! Δεν έχει καμία σημασία πού βρίσκεσαι, αφού υπάρχει το email και (κυρίως) το Skype. Δουλεύουμε χρόνια τώρα εξ' αποστάσεως, η κάθε μια από το σπίτι της, και δεν παίζει ρόλο αν η μια είναι στην Καλαμάτα και η άλλη στην Κύπρο για παράδειγμα, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται με την τεχνολογία.

Βασική πηγή εισοδήματος για όλα τα portal είναι η διαφήμιση. Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να καταφέρετε να έχετε τα αναμενόμενα για την βιωσιμότητά σας αποτελέσματα;

Η διαφήμιση είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για εμάς. Στην αρχή, όταν ακόμα μιλούσαμε για χόμπυ, όλα τα έξοδα τα πληρώναμε μόνοι μας, δεν είχαμε καθόλου εισόδημα. Όταν έφτασαν τα έξοδα αυτά όμως να γίνουν ένα σημαντικό ποσό, αποφασίσαμε πως ήταν η ώρα να πάμε στο επόμενο στάδιο και να προσπαθήσουμε να βρούμε διαφημίσεις. Η εποχή ήταν διαφορετική τότε, η διαφήμιση στο ίντερνετ ήταν ακόμα σε εμβρυικό στάδιο και η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε μέχρι να ξεκινήσει σωστά η δουλειά αυτή. Ευτυχώς, υπήρχε (και υπάρχει ακόμα δηλαδή) το Google... Μας πήρε τουλάχιστον 6 χρόνια μέχρι να έχουμε ένα κανονικό εισόδημα από το site.

Είσαι η εμπνεύστρια της όλης επιχείρησης. Πώς συνδύασες την επιχειρηματική σου δραστηριότητα με την μητρότητα και τις ευθύνες της οικογένειας; Τι θα συμβούλευες άλλες νέες κοπέλες να προσέξουν;

Για εμένα, το να δουλεύω από το σπίτι ήταν κάτι μαγικό. Και ακόμα περισσότερο το ότι δουλεύουμε και εγώ και ο άντρας μου από το σπίτι. Μπορούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας και ταυτόχρονα να μεγαλώνουμε, χωρίς βοήθεια από αλλού, τα παιδιά. Ζήσαμε από κοντά όλες τις στιγμές τους, δε χάσαμε τίποτα, τα χορτάσαμε! Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχει προβλήματα η εργασία από το σπίτι. Πρέπει να βρεις τις ισορροπίες σου, γιατί είναι πολύ εύκολο το να βρεθείς να δουλεύεις όλη μέρα (μια που το γραφείο σου είναι μέσα στα πόδια σου) ή το αντίθετο, να σε διακόπτουν τα παιδιά όλη την ώρα και να μην καταφέρνεις να τελειώσεις τη δουλειά που έχεις. Αν το πάρεις απόφαση όμως, μαθαίνουν τα παιδιά, μαθαίνεις κι εσύ και όλα μπαίνουν σε σειρά.

Η εργασία από το σπίτι λοιπόν για μένα είναι κάτι εξαιρετικό, που δεν κάνει όμως για όλους. Έχει τη μοναξιά της, δε σου δίνεται η ευκαιρία να βγεις από το σπίτι, να αλλάξεις παραστάσεις, να μιλήσεις με άλλο κόσμο face to face, συν ότι πρέπει να βρεις τις ισορροπίες σου. Αλλά σου δίνει άλλες ευκαιρίες και ευκολίες, κάνεις οικονομία σε πολλά επίπεδα (ακόμα και σε ρούχα που δε χρειάζεσαι για τη δουλειά) και μπορεί να μη μιλάς με άλλους face to face, αλλά η μέρα είναι γεμάτη συζητήσεις... διαδικτυακές! Έχω κάνει πολλές καλές φιλίες μέσα από τη δουλειά και το site.

Υπήρξαν κάποιες διευκολύνσεις στην όλη πορεία σου μέχρι σήμερα; Ανέφερε μας κάποιες.

Όλο το site δε θα μπορούσε να υπάρχει, εάν δεν ήταν ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είναι προγραμματιστής. Εγώ έχω τις ιδέες και αυτός τις υλοποιεί! Είναι το τζίνι μου... Κάθε φορά που μου έρχεται μια νέα ιδέα, τη συζητάμε και μετά από λίγο, την έχει προσθέσει στο site. Εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να βρω προγραμματιστή - πράγμα σχεδόν αδύνατο στις μέρες μας - και βεβαίως να τον πληρώσω. Καταλαβαίνετε πως αυτό, ειδικά στην αρχή, είναι απαγορευτικό.

Η ενασχόληση επιχειρηματικά με το Ίντερνετ – θεωρείς ότι μπορεί να είναι η βασική πηγή εισοδήματος κάποιου; Τι θα τον συμβούλευες για να το επιτύχει;

Εκτός από εμένα, γνωρίζω και άλλους που έχουν κάνει επιτυχημένες επιχειρήσεις στο Ίντερνετ. Μπορεί λοιπόν να γίνει, απλώς δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως θεωρούν όλοι. Το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι να ασχοληθείς με κάτι που αγαπάς πολύ, με το μεράκι σου. Όμως αυτό ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις, ασχέτως διαδικτύου. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, αν δε το κάνεις μόνο και μόνο για να βγάλεις χρήματα, οι άλλοι το λαμβάνουν και το σέβονται. Πρέπει όμως να είσαι προετοιμασμένος πως θα δώσεις αρκετή δουλειά και προσωπικό χρόνο. Και βεβαίως να είσαι προετοιμασμένος - όπως και παντού - πως πιθανώς δε θα επιτύχει η ιδέα σου. Απλώς στο διαδίκτυο το πιο πιθανό είναι πως δε θα σου έχει κοστίσει σε χρήμα τόσο πολύ η υλοποίηση της ιδέας σου.

Ποιοι επιχειρηματίες απ' όσους θα διαβάσουν την συνέντευξη σου θεωρείς ότι θα έπρεπε να επιλέξουν να διαφημίσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, μέσα από το "Συνταγές της Παρέας" και γιατί;

Η διαφήμιση στο ίντερνετ έχει πάρα πολλά οφέλη για τους επιχειρηματίες και υπερτερεί όλων των άλλων μέσων διαφήμισης. Αυτό γιατί είναι απόλυτα μετρήσιμη, έχει χαμηλότερο κόστος και ξέρεις ακριβώς σε ποιο target group απευθύνεσαι.

Αν πούμε πως στο δικό μας site, ένα site μαγειρικής, η πλειοψηφία του κοινού είναι γυναίκες, θα έλεγα πως σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες θα είχαν συμφέρον να διαφημιστούν σε εμάς! Οι γυναίκες είναι αυτές που θα ψωνίσουν, οι νοικοκυρές, οι μαμάδες, οι εργαζόμενες, που δεν καλύπτουν μόνο τις δικές τους ανάγκες (που μπορεί να είναι από μια οδοντόκρεμα μέχρι ένα αυτοκίνητο), αλλά συνήθως και αυτές όλου του σπιτιού.

Πως οραματίζεσαι την εξέλιξη του Συνταγές της Παρέας – μετά από 5 χρόνια – μια και τα γεγονότα ειδικά στο χώρο του διαδικτύου αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση! Αν μου έλεγες όταν ξεκινάγαμε το πού θα φτάναμε μετά από μερικά χρόνια, δε θα το πίστευα. Οπότε δεν ξέρω τι αλλαγές θα έχουν γίνει και πού θα έχουμε φτάσει μετά από 5 χρόνια. Έχουμε ήδη επεκταθεί κάνοντας εφαρμογές για iOS και android, ενώ συνεχίζουμε ακάθεκτοι τις αναβαθμίσεις, προσφέροντας όλο και περισσότερες υπηρεσίες και ευκολίες στους φίλους της παρέας. Οπότε πιστεύω πως θα συνεχίσουμε την ανοδική μας πορεία και θα συνεχίσουμε να είμαστε το αγαπημένο website μαγειρικής στην Ελλάδα!

Το όραμα όμως που έχω, ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας και των Συνταγών της Παρέας. Πιστεύω πραγματικά πως πρέπει να προωθήσουμε την Ελληνική Κουζίνα στο εξωτερικό, να τη θυμηθούν οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, αλλά και να τη μάθουν και όλοι οι υπόλοιποι. Η Μεσογειακή διατροφή έχει γίνει γνωστή σε όλη την υφήλιο και καθημερινά βγαίνουν καινούριες μελέτες για τα οφέλη της. Είναι ευκαιρία για εμάς λοιπόν να προωθήσουμε την κουζίνα και τα προϊόντα μας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια, φτιάχνοντας το CookLikeGreeks.gr, ένα site στο οποίο ανεβάζουμε μεταφρασμένες τις καλύτερες Ελληνικές παραδοσιακές συνταγές, όπως αυτές έχουν ανέβει στις Συνταγές της Παρέας. Κάνουμε μια επιλογή, διαλέγοντας τις πιο καλοψηφισμένες συνταγές ελληνικής μαμαδίστικης κουζίνας, ή συνταγές που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα, παραδοσιακές και παραλλαγμένες και τις ανεβάζουμε στα αγγλικά, ώστε να γνωρίσουν όλοι την κουζίνα όμως, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα, όπως ακριβώς μαγειρεύουμε όλοι στα σπίτια μας.

Ελπίζω λοιπόν σε 5 χρόνια να ξέρουν τις συνταγές μας όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο!

Ευχαριστούμε πολύ την Στέλλα Τσάλα για την παραχώρηση της συνέντευξης και τις ευχόμαστε να συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία – το νόστιμο έργο της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr