NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

IQbility: Το "εκκολαπτήριο επιχειρήσεων" του ομίλου Quest

IQbility: Το "εκκολαπτήριο επιχειρήσεων" του ομίλου Quest

Με τη φιλοξενία τριών startup αυτό το διάστημα, το IQbility, η θερμοκοιτίδα του ομίλου Quest, διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, εξυπηρετώντας τη βούληση του ομίλου να συμμετέχει στο ελληνικό startup οικοσύστημα, με ένα δομημένο πρόγραμμα.

"Είναι στο DNA του ομίλου να επενδύει σε εταιρείες τεχνολογικού χαρακτήρα σε όλα τα στάδια", μας εξήγησε ο Αλέξανδρος Ρούστας, Γενικός Διευθυντής του IQbility.

Ο όμιλος Quest, αποτελείται κατά βάση από εταιρείες στον χώρο της πληροφορικής αλλά όχι μόνο. Συγκεκριμένα, από την Infoquest, την iSquare, την Unisystems και την ACS που αποτελούν και τις τέσσερις μεγαλύτερες (με συνολικό τζίρο περί τα 300 εκ. ευρώ) αλλά και επενδύσεις σε μικρότερες όπως την Cardlink, την Impact, τη Nubis και άλλες.

Με βάση την τεχνολογική ταυτότητα του ομίλου, το IQbility εστιάζει συγκεκριμένα σε εταιρείες στο κομμάτι της πληροφορικής (ICT), με την έννοια ότι οι εταιρείες μπορούν να απευθύνονται μεν σε οποιαδήποτε αγορά (τουρισμός, μεταφορές, digital διαφήμιση κ.λ.π) , αλλά πρέπει στον πυρήνα τους να υπάρχει η τεχνολογική καινοτομία (software ή και hardware). Το IQbility στοχεύει κατά κύριο λόγο σε startup που βρίσκονται στη φάση δημιουργίας του προϊόντος τους (preseed ή/και seed stage). "Αυτό που λέμε στο IQbility, είναι έλα με ένα πρωτότυπο, με σκοπό κατά τη διάρκεια του προγράμματος, να δημιουργηθεί το προϊόν και η εταιρεία να βρει τους χρήστες ή/και πρώτους πελάτες της", τόνισε ο Αλέξανδρος για τη φιλοσοφία λειτουργίας της θερμοκοιτίδας.

"Όταν στηρίζουμε εταιρείες στο πλαίσιο του IQbility, μας ενδιαφέρει να συμμετέχουμε με ένα μικρό μετοχικό ποσοστό προκειμένου να έχουμε "skin in the game". Έναντι, αυτού του ποσοστού επενδύουμε χρήματα και παρέχουμε υπηρεσίες" τόνισε ο Αλέξανδρος.

Το IQbility, έχει επίσης συνάψει μία στρατηγικής σημασίας συνεργασία με το PJ Tech Catayst fund της Πειραιώς, στο κομμάτι των επενδύσεων, ώστε να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια. Το IQbility είναι επίσης ανοιχτό σε συνεπενδύσεις και με άλλα funds και angel investors.

Το πακέτο που παρέχει το ΙQbility στα startups, αποτελείται από τον χώρο, υπηρεσίες, λογιστές, δικηγόρους, μέντορες (εντός και εκτός ομίλου και Ελλάδας), χρήματα υπό τη μορφή angel investment.

"Σκοπός μας κάθε χρόνο είναι από τις 100-150 προτάσεις, να επιλέγονται 3 ή 4, στις οποίες θα επενδύσουμε σε χρόνο και σε χρήματα" είπε ο Αλέξανδρος.

Οι επιλογή ομάδων, στηρίζεται σε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις - κριτήρια:

  1. Το προϊόν να απευθύνεται σε μεγάλη και διεθνή αγορά.
  2. Να έχει καινοτομικά στοιχεία.
  3. Να υπάρχει μία πολύ καλή ομάδα (το πιο σημαντικό).
  4. Να υπάρχει ήδη ένα πρωτότυπο.

"Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των startup και τα διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να κάνουμε ποιοτική δουλειά" κατέληξε ο Αλέξανδρος, θέτοντας τους μελλοντικούς στόχους του IQbility, το οποίο μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους υποστήριξης, έχει ανακοινώσει την έναρξη υποβολής προτάσεων για τον επόμενο, η οποία και θα διαρκέσει, μέχρι τις 4 Μαΐου. Για αιτήσεις μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα iqbility.com.

Το Mist.io, το Panel Sensor και το E-nios είναι τα τρία startup, που φιλοξενούνται στον δεύτερο κύκλο του IQbility και τα οποία θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, καθώς μία παρουσίαση της θερμοκοιτίδας χωρίς τις εταιρείες της δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη.

Το Mist.io είναι ένα εργαλείο, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε τεχνικό κόσμο (it managers, system administrators, προγραμματιστές) και τους βοηθά να διαχειριστούν την υποδομή τους στο cloud.

Ουσιαστικά, τρέχοντας μία εφαρμογή, υπάρχει ένα σύνολο από διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς, αφενός για να παραδώσει την εφαρμογή και αφετέρου για να την παρακολουθεί και να επεμβαίνει σε περίπτωση προβλημάτων. "Όλο αυτό το life cycle μπορείς να το κάνεις μέσα από το Mist.io" μας εξήγησε ο Χρίστος Ψάλτης, co-founder του MIst.io.

Δηλαδή, μέσα από το συγκεκριμένο εργαλείο, μπορείς να παραγγείλεις τους server, να εγκαταστήσεις την εφαρμογή, να την παρακολουθείς και να βάλεις κανόνες, ώστε το Mist.io να σε ενημερώνει, όταν κάτι πάει στραβά. Ταυτόχρονα μπορείς να εκτελέσεις, τις εντολές που χρειάζεται για να διορθώσεις τα προβλήματα, αυτόματα ή χειροκίνητα.

"Το τρικ είναι, ότι όλο αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για μία ποικιλία διαφορετικών τεχνολογιών. Συνεπώς, το Mist.io προσφέρει ένα εργαλείο για τα πάντα , ένα control panel για όλη την υποδομή" τόνισε ο Χρίστος σχετικά με τα πλεονεκτήματα του εργαλείου.

Το Mist.io απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην αγορά των Η.Π.Α, από την οποία και προέρχεται περίπου το 95% των πελατών τους, με την ελληνικά αγορά να αποτελεί μόνο το 1-2%. "Η ίδια η φύση της υπηρεσίας απευθύνεται σε μία αγορά, που είναι πιο προηγμένη στο τεχνολογικό κομμάτι. Ακόμα, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες που να έχουν υποδομή στο cloud. Πέρα από εταιρείες σαν και εμάς, οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο. Είναι μία γενιά πίσω. Υπάρχει καθυστέρηση στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών" επεσήμανε ο Χρίστος, εξηγώντας του λόγους για τους οποίους το προϊόν τους δεν απευθύνεται στην ελληνικά αγορά.

Η ομάδα του Mist.io βρίσκεται 8 μήνες στο IQbility και σε αυτή τη φάση επιχειρούν να μεγαλώσουν την ομάδα τους στην Ελλάδα, όπου και γίνεται το product development του προϊόντος και παράλληλα αναπτύσσουν την ομάδα τους στις Η.Π.Α, η οποία θα ασχολείται με τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ.

"Το καλό με αυτούς τους χώρους είναι, ότι μπαίνεις με το κλειδί στο χέρι. Έχεις όλη την υποδομή και επιπλέον βρίσκεσαι δίπλα σε ομάδες παρόμοιες με τη δικιά σου. Οπότε, υπάρχει πνεύμα συνεργασίας, αλληλοβοήθειας και ευγενούς άμιλλάς. Σκεφτείτε ότι, οι πρώτοι μας πελάτες στην Ελλάδα είναι μέσα από το IQbility" μοιράστηκε μας μας ο Χρίστος, για την εμπειρίας τους στο "εκκολαπτήριο επιχειρήσεων" του ομίλου Quest.

Το Panel Sensor αποτελεί μία πλατφόρμα, που επιχειρεί να βάλει όλον τον κόσμο σε ένα event είτε είναι συνέδριο είτε διάλεξη, ώστε όλοι να μπορούν μιλάνε μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και γνώμες. Ουσιαστικά, είναι μία διαδραστική εφαρμογή για συνέδρια.

"Η εφαρμογή δεν χρειάζεται download, πατάς ένα url και μπαίνεις. Το κοινό μπαίνοντας στο περιβάλλον της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει real time και να κάνει ερωτήσεις, οι οποίες θα απαντηθούν στη συνέχεια" μας εξήγησε ο Σάκης Τριανταφυλλάκης, ένας εκ των τριών co-founders του Panel Sensor, για τον τρόπο λειτουργίας της εφαρμογής.

Η πλατφόρμα, η οποία έχει τη μορφή ενός news feed, δίνει τη δυνατότητα στον διοργανωτή να προβάλει τον χορηγό μέσα από αυτή με έναν πιο διαδραστικό τρόπο, ενώ με το νέο feature, που ετοιμάζεται οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να κάνουν σχόλια κατά τη διάρκεια του event. Με αυτόν τον τρόπο το Panel Sensor θα λειτουργεί ακριβώς όπως ένα social media network.

"Εμείς επικεντρωνόμαστε πιο πολύ στο κομμάτι του interaction, θέλουμε ο κόσμος να μπορεί να επικοινωνεί με τον διοργανωτή, τον ομιλητή τον χορηγό ή ακόμα και μεταξύ τους" σχολίασε ο Σάκης αναφορικά με τη φιλοσοφία πίσω από το εργαλείο.

Η πρώτη και δοκιμαστική έκδοση του Panel Sensor κυκλοφόρησε πριν 6 μήνες, δίνοντας την ευκαιρία στην ομάδα της εφαρμογής να τεστάρει το εργαλείο και να δει τι λειτουργεί και τι όχι. Αυτή τη στιγμή, τρέχει η καινούργια και ολοκληρωμένη έκδοση του προϊόντος, το οποίο ακολουθεί το μοντέλο free trial, όσον αφορά την πρώτη δοκιμή.

"Η πλατφόρμα είναι έτσι δομημένη, ώστε ο διοργανωτής να στήνει μόνος του το event και η τιμή να διαμορφώνεται ανάλογα" σχολίασε ο Σάκης.

Από τον Σεπτέμβριο, η ομάδα του Panel Sensor έχει τρέξει περίπου 80 event, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται σε επαφή με αρκετούς διοργανωτές στην Αγγλία, με σκοπό την επέκταση της λειτουργίας της πλατφόρμας στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με τον Σάκη, ο όμιλος Quest έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της εταιρείας, προσφέροντας τους τις ανάλογες επαφές για τη διεξαγωγή συνεδρίων.

"Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από το IQbility. Το πιο σημαντικό είναι, ότι μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις, εμπειρίες και γνώση με τις υπόλοιπες ομάδες. Είναι καλό για εμάς, να βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο χώρο καθώς αυτή είναι και η μαγεία του co-working space."

Τέλος, η E-nios είναι μία εταιρεία που εστιάζει στον τομέα της βιοπληροφορικής και η οποία προέρχεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο), ως εταιρεία spin off.

Συγκεκριμένα, δύο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας ο Γιάννης Βαλαβάνης και ο Λευτέρης Πιλάλης, δούλευαν αρκετά χρόνια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ως μεταδιδακτορικοί ερευνητές, ενώ ο τρίτος συνιδρυτής ο Αριστοτέλης Χατζηιωάννου, έχει τη θέση του ερευνητή Β΄.

"Περίπου εδώ και ένα χρόνο αποφασίσαμε, να αναπτύξουμε εμπορικές εφαρμογές που βασίζονται στην ερευνητική μας δραστηριότητα στο πεδίο της βιοπληροφορικής, δηλαδή της πληροφορικής για την ανάλυση και ερμηνεία βιολογικών δεδομένων" σχολίασαν ο Γιάννης και ο Λευτέρης.

Όσον αφορά το προϊόν της E-nios, είναι μία υπολογιστική πλατφόρμα διαθέσιμη διαδικτυακά, όπου ο τελικός χρήστης θα ανεβάζει δεδομένα από πειράματα βιολογίας που μετράνε την έκφραση γονιδίων ή δεδομένα αλληλούχισης DNA και η πλατφόρμα με εργαλεία στατιστικής, τεχνιτής νοημοσύνης και εξόρυξης γνώσης, θα αναλύει τα δεδομένα.

"Σκοπός μας είναι να εξετάσουμε αλλαγές στο γονιδιακό προφίλ που σχετίζονται, για παράδειγμα, με παθολογικές καταστάσεις και ενδεχομένως να αποκαλύψουμε μοριακούς μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν στόχους φαρμάκων" τόνισαν οι ιδρυτές της εταιρείας προσθέτοντας "στην ουσία αναλύουμε τα μοριακά δεδομένα, με στόχο να επιστρέψουμε στους τελικούς χρήστες μία λίστα από γονίδια, τα οποία είναι ιεραρχημένα ανάλογα με τη σημαντικότητα τους. Τα εν λόγω γονίδια μπορούν να χρησιμεύσουν σε νέες καινοτόμες εφαρμογές στον χώρο της εξατομικευμένης διαγνωστικής ή θεραπείας".

Το εργαλείο απευθύνεται σε ερευνητές, είτε στον ακαδημαϊκό τομέα είτε στη βιομηχανία. Δηλαδή, σε άλλες ερευνητικές ομάδες, που έχουν στόχο να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές διαγνωστικής και ανθρώπους στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακευτικών βιομηχανιών, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια στο κομμάτι της ανάλυσης και ερμηνείας.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές "το προϊόν βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, σχεδιάζουμε να είναι διαθέσιμο σε μερικούς μήνες και θα αφορά ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ροής εργασίας που μπορεί να προσφέρει η E-nios".

Το εργαλείο έχει ήδη δοκιμαστεί και αξιολογηθεί από ερευνητές διεθνώς και τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχα επιστημονικά περιοδικά. Συνεπώς, ο στόχος της E-nios δεν είναι άλλος από την κυκλοφορία του εργαλείου στην αγορά. Προς αυτή την κατεύθυνση, το IQbillity προσφέρει σημαντική βοήθεια στην εταιρεία, παρέχοντας της όλες τις σημαντικές υπηρεσίες incubation αλλά και τη δυνατότητα "να δουλέψουμε απρόσκοπτα τον πρώτο καιρό, μέχρι να αναπτύξουμε το προϊόν" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης.

"Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί αλληλοεπιδρούμε και με τις υπόλοιπες ομάδες γύρω μας, που είναι όλες στο κομμάτι του ICT."

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr