NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Το Agile σαν εργαλείο ανάπτυξης και καινοτομίας

Το Agile σαν εργαλείο ανάπτυξης και καινοτομίας

Στο πλαίσιο του πρώτου Agile Greece Summit, που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο "President Hotel", ο Erhan Koseoglu, Senior Manager - Agile Solutions στη Vodafone στην Τουρκία και ένας εκ των ομιλητών, μίλησε στο epixeiro.gr για τις μεθοδολογίες agile, για τη σημασία της εφαρμογής τους στη βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών, για την ελληνική αγορά και άλλα.

Τι είναι το Agile και γιατί πρέπει οι επιχειρήσεις να το χρησιμοποιούν;

Το Agile είναι μία κουλτούρα βασισμένη στη δέσμευση η οποία είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Οι Agile πρακτικές στοχεύουν να φέρουν την υψηλότερη αξία για την επιχείρηση, εστιάζοντας στους ανθρώπους και στη συνεχή βελτίωση μέσα από επαναληπτικές προσεγγίσεις βασισμένες στη δέσμευση.

Η ενεργοποίηση ομάδων που συνεργάζονται μεταξύ τους στον επιχειρηματικό τομέα και στο IT, αποτελεί πάντα πρόκληση για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μόλις μία επιχείρηση σταματήσει να εστιάζει στην αξία που λαμβάνει ο τελικός χρήστης, ενθαρρύνεται η διαφωνία από τους υπαλλήλους, κάτι που δημιουργεί έλλειψη καινοτομίας στην καταναλωτική εμπειρία. Σε αυτό το σημείο οι επιχειρήσεις βιώνουν την ασάφεια και τη μεγάλη αλλαγή, ενώ τα απρόβλεπτα οικονομικά περιβάλλοντα χρειάζεται να βρουν έναν τρόπο δραστικής διαχείρισης γι αυτές τις παραδοσιακές προκλήσεις. Το Agile είναι ο καλύτερος τρόπος για μία επιχείρηση για να συμβαδίσει, να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στην αλλαγή και οι μεθοδολογίες Agile, είναι περισσότερο από κατάλληλες για να ενεργοποιήσουν τις επιχειρήσεις και να τις βοηθήσουν να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στη χρήση μεθοδολογιών Agile από τις επιχειρήσεις;

Οι μεθοδολογίες Agile έχουν μία προσέγγιση προσαρμοσμένη στην ομάδα, η οποία ενεργοποιεί το management της αλλαγής. Το concept αυτό δίνει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση στην ομάδα, εμπλέκοντας παράλληλα πλήρως το κάθε μέλος της ομάδας. Επίσης ενεργοποιεί την πλήρη συνεισφορά του κάθε μέλους της ομάδας στην αξία που παραδίδεται από αυτήν. Επιπλέον η διαπροσωπική επικοινωνία δημιουργεί μία συνέργεια για εκτέλεση και καινοτομία.

Από την άλλη μεριά είναι δύσκολο να ενσωματωθούν πρακτικές Agile σε "software deliverables", καθώς είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η προσπάθεια που απαιτείται κατά την έναρξη του κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού. Μερικές φορές η έλλειψη έμφασης στον απαραίτητο σχεδιασμό και την τεκμηρίωση μπορεί να προκαλέσει χάος στις φάσεις του "sprint". Το να κάνεις Agile αντί να είσαι Agile είναι ένα από τα κοινά λάθη. Έτσι η μετάβαση σε Agile πρέπει να σχεδιαστεί με όραμα και να εκτελεστεί με επαγγελματικό τρόπο. Σε άλλη περίπτωση θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα για μία επιχείρηση.

Πιστεύετε ότι αυτές οι μεθοδολογίες μπορούν να επεκταθούν στις ελληνικές επιχειρήσεις και πώς;

Όπως είπα και πριν η ασάφεια, η μεγάλη αλλαγή και τα απρόβλεπτα οικονομικά περιβάλλοντα είναι οι παραδοσιακές προκλήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Συγκεκριμένα το agile προσφέρει αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα στην ομάδα ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητα, επιχειρηματική συμμετοχή ώστε να ενεργοποιηθεί η καινοτομία, κουλτούρα δέσμευσης ώστε να μειωθεί ο χρόνος διάθεσης στην αγορά και συνεχή βελτίωση για καλύτερη ποιότητα. Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι για κάθε επιχείρηση και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το agile σαν εργαλείο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αυτές τις προκλήσεις.

Ποια είναι τα οφέλη από την ίδρυση της μονάδας Agile Solution στη Vodafone στην Τουρκία;

Η βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών στην Τουρκία είναι πολύ ανταγωνιστική, με ισχυρή πίεση χρόνου διάθεσης (T2M) στην αγορά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, το τμήμα IT της Vodafone στην Τουρκία, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού σε agile, που σαν στόχο έχει να μειώσει τον χρόνο αυτό και να βελτιώσει την ποιότητα, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο μετασχηματισμός σε agile έγινε σε τρεις φάσεις.

Στην πρώτη φάση, δημιουργήθηκε μία πιλοτική ομάδα και η πρόοδός της παρακολουθήθηκε για αρκετά sprints. Με βελτιώσεις που έγιναν ειδικά όσον αφορά την παραγωγικότητα και αφού η πιλοτική ομάδα τριπλασίασε το ποσοστό απόδοσής της στο τέλος των πρώτων τριών μηνών, αποφασίστηκε να προχωρήσει στη δεύτερη φάση μέσα από τη δημιουργία νέων ομάδων "Scrum". Περίπου πέντε μήνες μετά οι ομάδες αυτές παρουσίασαν εντυπωσιακά βελτιωμένη απόδοση, καθώς διπλασιάστηκε. Επιπρόσθετα, οι ομάδες "Scrum" κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό λάθους και τα παράπονα των πελατών. Αυτά τα επιτεύγματα από τις ομάδες Agile ενέπνευσαν μία οργανωτική αλλαγή και έτσι ιδρύθηκε η αυτόνομη μονάδα "Agile Solutions". Η μονάδα αυτή, σήμερα ηγείται της αλλαγής στην Vodafone στην Τουρκία και δημιουργεί μία βάση γνώσης που έχει χτιστεί πάνω σε εμπειρίες και ιστορίες επιτυχίας.

Πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι επιχειρήσεις ώστε να εφαρμόσουν μεθοδολογίες agile;

Εμείς σαν Vodafone Τουρκίας προτιμήσαμε να εφαρμόσουμε τον μετασχηματισμό σε Agile σε τρεις φάσεις. Το πιλοτικό βήμα, το κλιμακωτό βήμα και τελικά την υιοθέτηση από την επιχείρηση. Νομίζω ότι κάθε οργανισμός μπορεί εύκολα να δοκιμάσει την πρακτική agile με τη σωστή υποστήριξη από τη διοίκηση, με αποτελεσματική συμμετοχή από την επιχείρηση και με αφοσιωμένες ομάδες.

Ωστόσο η δική μου πρόταση θα ήταν να καταγράψετε πρώτα τις ιστορίες επιτυχίας σε διαφορετικές λειτουργίες της επιχείρησή σας, στη συνέχεια να ανακοινώσετε ποιος θα αναλάβει τη μετάβαση αυτή και τελικά να κάνετε το agile μία ατζέντα αλλαγής νοοτροπίας της επιχείρησης. Μπορείτε να προωθήσετε το agility και να διαχειριστείτε την αλλαγή αυτής της νοοτροπίας σε κάθε μέγεθος οργανισμού.

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης μεθοδολογιών agile στις εταιρείες Τηλεπικοινωνιών;

Η βιομηχανία των Τηλεπικοινωνιών είναι πολύ ανταγωνιστική στον χρόνο διάθεσης στην αγορά όπως ήδη ανέφερα και η μόνη διαφοροποίηση έναντι των ανταγωνιστών μπορεί να είναι η τοποθέτηση των υπηρεσιών πάνω από τις προσδοκίες των πελατών. Έτσι για να μειωθεί ο χρόνος διάθεσης και να βελτιωθεί η ποιότητα ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το agile σαν εργαλείο. Επίσης μπορεί να βελτιωθεί η παραγωγικότητα με τη χρήση προσεγγίσεων agile για τη διαχείριση των κοστοκεντρικών προκλήσεων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr