NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η δράση αντίδοτο της απάθειας, της κυνικότητας και της απελπισίας

Η δράση αντίδοτο της απάθειας, της κυνικότητας και της απελπισίας

Πώς μπορεί κάποιος να λύσει ένα ίσως και περισσότερα από τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον πλανήτη και ταυτόχρονα να γίνει πλούσιος; Τη συγκεκριμένη ερώτηση έθεσε το epixeiro.gr στην Chris Shipley κορυφαία αναλύτρια στον τομέα της τεχνολογίας για περισσότερα από 30 χρόνια, η οποία επισκέφθηκε τη χώρα μας ως ομιλήτρια του συνεδρίου StartSmart Greece.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΜΙΤ Enterprise Forum Greece. Στόχος ήταν να εμπνεύσει, να διασυνδέσει, να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει την ελληνική τεχνολογική επιχειρηματική κοινότητα προκειμένου να συμβάλει άμεσα και ουσιαστικά στην ανάπτυξής της.

Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου, η κ. Shipley τόνισε πως «η δράση είναι το αντίδοτο της απάθειας, της κυνικότητας και της απελπισίας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και υλοποιείστε το όνειρό σας. Επιλέξτε τι θέλετε να κάνετε και πάρτε την απόφαση να μην είστε παθητικοί, θύματα των όποιων συνθηκών. Σηκωθείτε από το κρεβάτι, συνεχίστε να πορεύεστε, μην το βάζετε κάτω!».

Παραθέτοντας τα παραδείγματα εταιριών που δημιουργήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενεργά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, υπογράμμισε ότι όλοι μας θα πρέπει να ζούμε με τρόπο ειλικρινή και συμπονετικό προκειμένου να καταφέρουμε να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε στους τομείς της εκπαίδευσης, της ιατρικής, της ενέργειας και των τροφίμων καθώς και των υποδομών. «Μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Να είστε τολμηροί. Να είστε θαρραλέοι. Να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε» επισήμανε.

Η Chris Shipley ηγείται πλέον ενός νέου εγχειρήματος του πανεπιστημίου MIT, το οποίο ονομάζεται SOLVE, και συγκεντρώνει κορυφαίους επιστήμονες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και σημαντικούς πολιτειακούς φορείς προκειμένου να εντοπίσουν και να εξετάσουν από κοινού σημαντικά προβλήματα δρώντας συνεργατικά προς την επίλυσή αυτών.

Ποια είναι τα παγκόσμια προβλήματα που προτίθεται να λύσει η πρωτοβουλία SOLVE;

Η SOLVE εστιάζει στους εξής τέσσερις πυλώνες: Learn, Cure, Fuel, Make κάθε ένας από τους οποίους έχει έναν μοναδικό, σημαντικό στόχο. Συγκεκριμένα:

Learn: Παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους όσους επιθυμούν να μάθουν.
Cure: Αξιοποίηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, ώστε να γίνει η υγειονομική περίθαλψη διαθέσιμη και προσιτή σε όλους.
Fuel: Διπλασιασμός της παραγωγής καυσίμων και τροφίμων με παράλληλη μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο μισό.
Make: Παροχή υποδομής και ευκαιριών για τη στήριξη ενός πλανήτη 10 δις ανθρώπων.

Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσετε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις;

Προσεγγίζουμε την επίλυση των παραπάνω θεμάτων ως μία διεπιστημονική συνεργασία ταλαντούχων ανθρώπων, που αναγνωρίζουν τα προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουν σχεδιάζουν λύσεις, πειραματίζονται και μαθαίνουν με στόχο να τελειοποιήσουν και να αναπαράγουν αυτές τις λύσεις.

Είναι πιθανό να σώσει κάποιος τον κόσμο και να γίνει πλούσιος ταυτόχρονα;

Βεβαίως! Το θέμα όμως είναι, ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του τι σημαίνει να είσαι «πλούσιος». Μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα πρόβλημα που έχει μεγάλη αγοραστική αξία και με την επίλυσή του να του επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλούτο. Μπορεί, επίσης, να αποφασίσει ότι το να είσαι «πλούσιος» εμπεριέχει διαφορετικό αντίκτυπο και να είναι ικανοποιημένος ακόμα και ολοκληρωμένος εάν μπορέσει να μεταφέρει αυτόν τον αντίκτυπο σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;

Δεν πιστεύω πως υπάρχει μόνο ένα. Τα δυσκολότερα ζητήματα αποτελούν ένα συνονθύλευμα πολλών άλλων προβλημάτων. Συνεπώς, εάν κάποιος εργάζεται για να λύσει ένα ζήτημα – όπως π.χ η κλιματική αλλαγή ίσως χρειαστεί να λύσει και το αποτύπωμα άνθρακα της διεθνούς ναυτιλίας, και για να το λύσει αυτό μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει την αποκεντρωμένη παραγωγή τροφίμων και για να το κάνει αυτό, ίσως να χρειαστεί να λύσει ένα θέμα στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης. Δουλεύοντας προς την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος, σημαίνει ότι θα πρέπει εν τέλει να ασχοληθείς με όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Ποιες δεξιότητες χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει;

Επιμονή, πάθος και την ικανότητα να κατακτήσει τις δεξιότητες και τους πόρους που δεν έχει , αλλά είναι απόλυτα αναγκαία εφόδια, προκειμένου να χτίσει την επιχείρηση του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr