NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Γεωργιάδης: Προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος η επένδυση της Microsoft

Γεωργιάδης: Προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος η επένδυση της Microsoft

Στις εξελίξεις που υπήρξαν τα τελευταία δύο χρόνια, στον τομέα των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα από εταιρείες των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον Τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με τις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πρώτη και κυριότερη, που χωρίς να έχουμε βγει από τη λίστα 301 δεν θα μπορούσαμε να είμαστε, γιατί δεν θα μπορούσε καν η εταιρεία αυτή να μας βάλει στις υποψήφιες χώρες, είναι η εμβληματική επένδυση της Microsoft, φαντάζομαι όλοι την ξέρετε». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση αυτή προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ύψος επένδυσης 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

«Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της επενδύσεως στης Microsoft – κάνω μία παρένθεση εδώ, διαγωνιστήκαμε μεταξύ εννέα χωρών και η Ελλάδα επελέγη μεταξύ εννέα συνυποψηφίων χωρών για να κάνει η Microsoft την επένδυση στην Ελλάδα. Και αυτή η επένδυση δεν θα είχε μπορέσει να επιτευχθεί ούτε αν παραμέναμε στην λίστα 301 ούτε αν δεν είχαμε προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας που σήμερα κυρώνουμε.

Δύο εβδομάδες μετά, ένα άλλος αμερικάνικος κολοσσός στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όχι τόσο γνωστός όσο η Microsoft αλλά τόσο γνωστός για όσους γνωρίζουν από υψηλή τεχνολογία, η Digital Realty, εταιρεία κεφαλαιοποίησης άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προχώρησε επίσης σε μία πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ πάνω στο Data Center, εξαγοράζοντας την ελληνική εταιρεία Lamda Hellix και ξεκινώντας την κατασκευή ενός γιγαντιαίου data center επίσης στην Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο Υπουργός, «η Pfizer ήταν η πρώτη μεγάλη επένδυση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που κλείστηκε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο όρος για να γίνει αυτή η συμφωνία ήταν να βγει η Ελλάδα από τη λίστα 301, πράγμα το οποίο έγινε. Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει εγκαθιδρυθεί το digital center της εταιρείας Pfizer, που τώρα πια είναι και πολύ γνωστή λόγω του εμβολίου.

Η αρχική μας συμφωνία που κλείστηκε στο γραφείο μου ήταν να γίνει πρόσληψη 200 μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 300 και μας έχει ενημερώσει η εταιρεία ότι σκοπεύει να ανεβάσει τις προσλήψεις στους 500, ακριβώς γιατί είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη από την καλή ποιότητα των ανθρώπων που βρήκε στη Θεσσαλονίκη και μπράβο και στον βουλευτή της Θεσσαλονίκης που είναι παρών, να το πούμε, γιατί η πόλη σας μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους».

Μετά τη Pfizer, και αφού ανακοινώθηκε η επένδυση της Pfizer, ακολούθησε η Cisco η οποία επίσης στη Θεσσαλονίκη έφτιαξε ειδικό κέντρο εκπαίδευσης και σχεδιάζει να το επεκτείνει.

Στη συνέχεια η Ε&Υ εγκαθίδρυσε στην Αθήνα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Applied Materials εξαγόρασε από το επιστημονικό πάρκο των Πατρών την εταιρεία Think Silicon επεκτείνοντας τις δραστηριότητές στην Ελλάδα με επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ» σημείωσε ο ίδιος.

Όσον αφορά στη συμφωνία, σημείωσε πως «είναι προϊόν μόχθου, οργανωμένης δουλειάς διακυβερνητικής, μεγάλων συζητήσεων με την προηγούμενη αλλά οφείλω να σας πω και με την παρούσα αμερικανική Κυβέρνηση η οποία συνεχίζει πλήρως την ίδια πολιτική στον τομέα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ.

Διακομματική, επαναλαμβάνω στηρίζεται σε μία οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που υπηρετούν πια διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρα με μία συνέχεια πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, καλή για την Ελλάδα διότι αυτό ανεβάζει την αξιοπιστία προς το εξωτερικό και μας κάνει περισσότερο αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους.

Και ως αποτέλεσμα έχει να φέρει στην Ελλάδα θέσεις εργασίας, επενδύσεις και το κυριότερο, μεταφορά τεχνογνωσίας υψηλής τεχνολογίας που είναι κάτι που η Ελλάδα απολύτως χρειάζεται για να μπορεί να ανταγωνίζεται ισότιμα τα υπόλοιπα έθνη. Και όποιος αγαπάει την Ελλάδα δεν μπορεί να λέει όχι σε αυτό. Φτάνει πια η γκρίνια».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr