NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Flat Tyres: Ένα γραφείο τουρισμού σε... δύο ρόδες

Flat Tyres: Ένα γραφείο τουρισμού σε... δύο ρόδες
16_06_2021 27_09_2021

Powered by:
The People's Trust Ενισχύουμε μικρές επιχειρήσεις
epixeiro icon Επιχειρήσεις & Know-how, Χρηματοδότηση

​Με σπουδές αυτοματισμού στο ΤΕΙ Πειραιά, για κακή του -ή και καλή τελικά- τύχη, ο Σταύρος Πετράκης μπήκε στην αγορά εργασίας στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Ανεργία, χαμηλοί μισθοί, μηδενικές ευκαιρίες σε απόφοιτους χωρίς εμπειρία. Προκειμένου να βιοποριστεί, πέρασε από πολλά επαγγέλματα. Υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, αποθηκάριος, διανομέας, μπουφετζής, σερβιτόρος.

Ο κλάδος της εστίασης τον κέρδισε, όμως πάντα μέσα του είχε πάθος για το πιο οικολογικό μέσο μεταφοράς, το ποδήλατο. Μάλιστα, για λίγο εργάστηκε και ως bike messenger, με σκοπό να συνδυάζει το βιοποριστικό με τη μεγάλη του αγάπη. Η ιδέα της Flat Tyres, της επιχείρησης που έχει πια χάρη και στη στήριξη του The Peoples Trust, γεννήθηκε μέσα από μια ποδηλατική εμπειρία στην Αίγινα, που προσέφερε ο ίδιος μέσω της πλατφόρμας AirBnb. Εκεί μπήκαν οι βάσεις και ο Σταύρος κέρδισε την εμπειρία της επαφής με τον πελάτη και της μεταδοτικότητας της αγάπης για την ποδηλασία.

- Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε την Flat Tyres;

Είναι ένας συνδυασμός δεδομένων. Το πρώτο και κυριότερο ήταν να καταφέρω να κάνω επάγγελμα κάτι που αγαπώ πολύ. Επίσης, μετά από εφτά συνεχόμενες επτάμηνες σεζόν στον ίδιο τόπο, στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, έχοντας μάθει και δει πολλά πράγματα για το μέρος, μου άρεσε πάρα πολύ όταν μπορούσα να βοηθήσω τους επισκέπτες να κάνουν πράγματα που πιθανότατα να μην τα έβρισκαν μόνοι τους ή με μια απλή ανάγνωση στους τουριστικούς οδηγούς. Έναν ωραίο περίπατο, μια πανέμορφη «μυστική» παραλία, ένα παραδοσιακό χωριό, μια ιδιαίτερη ταβέρνα. Ακόμα και για θέματα κουλτούρας του τόπου, τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα. Αισθανόμουν μεγάλη ευχαρίστηση να βοηθήσω τον επισκέπτη να πάρει όσα μπορεί περισσότερα από το ταξίδι του. Τέλος, όταν είδα όλα αυτά από την πλευρά του επισκέπτη. Για παράδειγμα, όταν ταξιδέψαμε με φίλους στο Περού, δεν θα πηγαίναμε ποτέ μόνοι μας στον Αμαζόνιο. Δεν είχαμε ούτε τον τρόπο, δεν είχαμε την εμπειρία, τις πληροφορίες. Δεν αισθανόμασταν ασφάλεια να το κάνουμε μόνοι μας. Απευθυνθήκαμε στο… αντίστοιχο Flat Tyres. Όντας λίγο περισσότερο συγκεντρωμένος στο επαγγελματικό κομμάτι, παρατηρώντας πώς το κάνουν άλλοι στον τόπο τους, κατάλαβα ότι πρέπει να το επιχειρήσω. Είχα καταλήξει ότι μιλάμε για μία τίμια δουλειά. Θεωρώ ιδανικό να καταφέρω να ζήσω κάνοντας ποδήλατο, γνωρίζοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να αποκομίσουν μια ακόμα πολύ δυνατή εμπειρία από το ταξίδι τους.

- Ποιες υπηρεσίες προσφέρει η Flat Tyres;

Η Flat Tyres, είναι στην ουσία ένα τουριστικό γραφείο. Οι δύο κατηγορίες υπηρεσιών που προσφέρει είναι Ποδηλατικά tours με συνοδό, καθώς και Ενοικίαση Ποδηλάτων. Υπάρχουν διαθέσιμα έξι tours τα οποία καλύπτουν όλων των ειδών τους αναβάτες από αρχάριους μέχρι και τους πολύ δυνατούς. Τα tours έχουν σχεδιαστεί και πραγματοποιούνται σε μέρη όπου προσπαθούμε να πετύχουμε -όσο είναι δυνατό- τον συνδυασμό της φυσικής ομορφιάς, του πολιτισμού και της ασφαλούς διαδρομής. Η Ενοικίαση Ποδηλάτου, απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν να κάνουν ποδήλατο και για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν το δικό τους διαθέσιμο.

Ιδιαίτερα στρατηγικό είναι το σημείο που βρίσκεται η επιχείρηση. Η έδρα της είναι στην οδό Θεσσαλονίκης 140 στα Κάτω Πετράλωνα, πάνω στον μοναδικό –ας πούμε- ολοκληρωμένο ποδηλατόδρομο της πόλης που ξεκινάει από το Γκάζι και τερματίζει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην ιστοσελίδα του υπάρχει αναλυτικά όλη η πληροφορία σχετικά με τις υπηρεσίες, την επικοινωνία καθώς και η δυνατότητα online κρατήσεων. To Flat Tyres δεν θα μπορούσε να λείπει και από τα social media. Μπορείτε να το βρείτε στο Facebook, στη σελίδα Flat Tyres Psycling Club, αλλά και στο Instagram.

Όταν ρωτάμε τον Σταύρο για τη δυσκολία ενός τέτοιου εγχειρήματος, μας απαντά πως αποδείχθηκε πιο δύσκολο από όσο είχε υπολογίσει αρχικά. «Ως ένα βαθμό είναι λογικό αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να στήσω επιχείρηση και κατάστημα. Τελικά, αποδείχθηκε ένας Γολγοθάς, αφού συνεχώς προέκυπταν νέες απαιτήσεις και δυσκολεύτηκα αρκετά με όλα τα διαδικαστικά που έπρεπε να γίνουν. Θα μπορούσα να γράψω μια νουβέλα γκρίνιας για το τι πέρασα, αλλά σιγά σιγά περνάω στην κατάσταση που τα θυμάμαι και γελάω».

flattyres-3.png?mtime=20210615133015#asset:275750

- Και ο ανταγωνισμός;

Ανταγωνισμός υπάρχει, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον για την ώρα. Το ποδήλατο στην Ελλάδα είναι ακόμα σε βρεφικό στάδιο. Δεν είναι μεγάλη η μερίδα του κόσμου που βλέπει το ποδήλατο σαν μέσο μετακίνησης, ψυχαγωγίας και αναψυχής. Οι υποδομές είναι ανύπαρκτες. Έτσι, είναι λογικό να μην είναι πολλοί όσοι έχουν σκεφτεί να επιχειρήσουν στον τομέα, πέρα από το εμπόριο και τις επισκευές.

- Πώς σας επηρέασε η πανδημία; Άλλαξε με κάποιο τρόπο τη στρατηγική σας;

Ο κορωνοϊός έδωσε μια αναβολή περίπου δέκα μηνών στο εγχείρημα. Αυτό δεν είναι κακό απαραίτητα γιατί σε όλο αυτό το διάστημα η ιδέα αλλά και το πώς θα πραγματοποιηθεί, ζυμώθηκαν ακόμα καλύτερα στο μυαλό μου. Η στρατηγική μου δεν άλλαξε ιδιαίτερα. Η ψυχολογία και η αυτοπεποίθησή μου επηρεάστηκαν περισσότερο. Ενώ έκανα ό,τι μπορούσα για να ξεκινήσει να δουλεύει το εγχείρημα, έπρεπε παράλληλα να κατορθώσω να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι, μάλλον το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ιδανικό για να βγάλω συμπεράσματα για το κατά πόσο πέτυχε το Flat Tyres. Η υπηρεσία των Bike Tours απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία της σε τουρίστες. Παρόλα αυτά, βρέθηκε το κατάλληλο σημείο, ακριβώς στην περιοχή που ήθελα και αποφάσισα ότι παρά την κατάσταση με τον Covid, πρέπει να ξεκινήσω.

- Γιατί να προτιμήσει κάποιος τις υπηρεσίες της Flat Tyres;

Θεωρώ πολύ μεγάλο πλεονέκτημα το σημείο που άνοιξε το μαγαζί. Είναι κοντά στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, απέχει μόλις 200 μέτρα από το σταθμό Πετράλωνα του Μετρό και το κυριότερο, βρίσκεται πάνω στον μοναδικό ποδηλατόδρομο της πόλης. Ακόμα και ο πιο επιφυλακτικός αναβάτης που δεν θέλει να κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας, έχει στη διάθεση του τις δύο δημοφιλέστερες ποδηλατικές διαδρομές της Αθήνας, χωρίς να βγει καθόλου στο δρόμο. Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αλλά και τη διαδρομή προς το Ίδρυμα Νιάρχος και τη θάλασσα.

Ο δεύτερος λόγος για να προτιμήσει κάποιος τις υπηρεσίες μας, κυρίως των Bike Tours, είναι ότι αυτές τις διαδρομές καθώς και δεκάδες άλλες, μέχρι πρότινος τις κάναμε με φίλους (αποκαλούμαστε Ερασιτεχνική Αθλητική Ομάδα «Ζωή Ποδήλατο») για τη δική μας καλοπέραση και ψυχαγωγία. Οι διαδρομές των Bike Tours είναι η καλοπέραση που εξελίχθηκε σε επάγγελμα. Υπάρχει μεράκι εδώ. Δεν είμαι ο επενδυτής που μυρίστηκε κέρδος στο χώρο του ποδηλάτου και είπε να επενδύσει τα χρήματά του. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει να κάνει ποδήλατο για μετακίνηση, για βόλτα, για εκδρομή, για ολόκληρο ταξίδι. Έχω δώσει το αυτοκίνητό μου εδώ και χρόνια και η μηχανή μου πιάνει σκουριά από το καθισιό.

- Πώς μάθατε για το The People's Trust;

Από έναν καλό φίλο ο οποίος επίσης είχε κάνει αίτηση στον οργανισμό. Όταν του μίλησα για τα σχέδιά μου, μου υπέδειξε την ιστοσελίδα του The People’s Trust.

- Με ποιο τρόπο σας βοήθησε ο οργανισμός;

Ο οργανισμός με βοήθησε με οικονομική στήριξη σε όλους τους τομείς της επιχείρησης. Από τη διαμόρφωση του χώρου μέχρι την αγορά ποδηλάτων, καθώς και του εξοπλισμού για τα ποδήλατα και τους αναβάτες. Τους είμαι ευγνώμων γιατί αυτή η οικονομική βοήθεια μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω κάποια πράγματα καλύτερα, αλλά το κυριότερο ήταν ότι πήρα μια βαθιά ανάσα και συνέχισα με λιγότερο άγχος, άρα με πιο καθαρό μυαλό. Για άλλη μια φορά, τους ευχαριστώ πολύ.

flattyres-2.png?mtime=20210615133009#asset:275749

- Θα προτείνατε το The People's Trust σε ένα νέο επιχειρηματία και γιατί;

Είναι κάτι το οποίο έχω κάνει ήδη. Κάθε νέος επιχειρηματίας που ξεκινάει με το υστέρημά του να χτίσει κάτι νέο, είναι προφανές ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν την ιδέα, ίσως και τον τρόπο αλλά δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα χρήματα. Το The Peoples Trust ήταν ξεκάθαρο από την αρχή όσον αφορά τα κριτήρια για να βοηθήσουν μία νέα επιχείρηση. Και αφού εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση για το Flat Tyres, η διαδικασία που ακολούθησε ήταν ξεκάθαρη, με απόλυτη λειτουργικότητα στην επικοινωνία και στα διαδικαστικά και πάνω απ’ όλα, γρήγορη. Μπορεί να ακούγεται σαν να θέλω να τους χαϊδέψω τα αυτιά επειδή με βοήθησαν οικονομικά, αλλά οφείλω να πω ότι από όλες τις διαδικασίες για το στήσιμο της επιχείρησης (προμηθευτές, τεχνικούς, Δημόσιες υπηρεσίες, παρόχους ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κλπ.) ήταν η πιο λειτουργική και ήταν οι άνθρωποι που έδειξαν και περαιτέρω ενδιαφέρον. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Δημήτρη Κουλέτση, τον Θάνο Καμπύλη και την Αργυρώ Σταματάκη για την άψογη συνεργασία.

Κλείνοντας, ζητάμε από τον Σταύρο να μας αφήσει ένα μήνυμα για τον κόσμο που θα διαβάσει αυτή τη συνέντευξη και είναι σαφής: «Κάντε δώρο στον εαυτό σας ένα ποδήλατο. Είναι το πιο φιλικό μέσο μετακίνησης προς το περιβάλλον. Είναι καιρός να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τη νοοτροπία ότι η κατοχή αυτοκινήτου είναι κοινωνικό status. Κάθε πρωί βλέπουμε μποτιλιαρισμένους δρόμους από αυτοκίνητα που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν μέσα τον οδηγό μόνο του. Γλυτώστε από τσάμπα έξοδα και περιττό άγχος από την αναμονή σε φανάρια και χρόνο για την εύρεση θέσης πάρκινγκ».

Το The People’s Trust είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Ο οργανισμός έχει ως ιδρυτικό και βασικό χρηματοδότη το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr