NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Κρυπτονομίσματα: Τι γίνεται με τη φορολογία των κερδών;

Κρυπτονομίσματα: Τι γίνεται με τη φορολογία των κερδών;

​Τα κρυπτονομίσματα έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή ως επενδυτική επιλογή τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμια κλίμακα. Τα πλέον διαδεδομένα σε όλους, ψηφιακά νομίσματα, χρησιμοποιούνται ευρέως και ως τρόπος πληρωμής, αλλά και ως επένδυση με σκοπό την άμεση κερδοφορία. Σήμερα τα κρυπτονομίσματα στα οποία επενδύουν τόσο ιδιώτες όσο και εταιρείες, ξεπερνούν των αριθμό των οκτώ χιλιάδων.

Τί είναι όμως τα κρυπτονομίσματα;

Επί της ουσίας, τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ψηφιακά νομίσματα χωρίς, ωστόσο, να διαθέτουν φυσική υπόσταση. Παράγονται με τεχνολογία στη λογική του blockchain, ενός ψηφιακού αρχείου συναλλαγών που αντιγράφεται και διανέμεται σε ολόκληρο το δίκτυο υπολογιστών που ανήκουν σε αυτό.

Η έλευση των κρυπτονομισμάτων έφερε μία εντελώς νέα διάσταση σχετικά με τη διακίνηση του χρήματος με την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής ευελιξίας, ταχύτητα στην κερδοφορία από την επένδυση, αλλά και μικρότερο κόστος με πλήρη ανωνυμία στις παγκόσμιες συναλλαγές.

Δημιουργία κερδών από κρυπτονομίσματα

Σήμερα, ιδιώτες και εταιρίες παγκοσμίως, επιλέγουν τα κρυπτονομίσματα για να επενδύσουν. Με αυτόν τον τρόπο, επιστρέφουν πολύ συχνά κάποια κέρδη τα οποία προκύπτουν από την αγοραπωλησία κρυπτονομισμάτων, όταν η διακύμανση της αξίας τους ευνοεί τον επενδυτή.

Η παραπάνω διαδικασία δεν διαφέρει σε τίποτα με το κλασικό συνάλλαγμα μεταξύ νομισμάτων μόνο που στην περίπτωση των cryptos αναφερόμαστε σε ψηφιακά νομίσματα.

Φορολογία κέρδους από cryptos στην Ελλάδα

Σε περίπτωση που ένας επενδυτής καταφέρει να δημιουργήσει υπολογίσιμα κέρδη από κρυπτονομίσματα, εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση της φορολογίας τους. Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν διατίθεται μέχρι στιγμής συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη που προέρχονται από την υπεραξία αγοραπωλησίας των κρυπτονομισμάτων.

Η φορολόγηση προχωρά ως επένδυση χαρτοφυλακίου. Ας δούμε αναλυτικά τις δύο περιπτώσεις που ακολουθούν, για έναν απλό ιδιώτη επενδυτή και για εταιρείες.

Φορολογία κέρδους για φυσικά πρόσωπα

Οι λογιστές που εξειδικεύονται στο θέμα φορολόγησης ιδιώτη επενδυτή, αναφέρουν ότι τα κέρδη από crypto θα φορολογηθούν σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΦΕ και με αρχικό συντελεστή 15%. Επίσης, τα εισοδήματα αυτά συμμετέχουν και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Αφού, λοιπόν, αφαιρεθούν τα έξοδα προμήθειας της ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποίησε ο επενδυτής για τις αγοραπωλησίες, προκύπτει το ποσό που θα φορολογηθεί. Σε περίπτωση που αντί για κέρδος υπάρξει ζημία, το ποσό αυτό μπορεί να συμψηφιστεί με ενδεχόμενα μελλοντικά κέρδη της ίδιας πηγής, σε βάθος πενταετίας.

Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η φορολόγηση των κερδών είναι ο χρόνος που έλαβε χώρα η πώληση και όχι ο χρόνος μεταφοράς των κερδών προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τέλος, τα χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την απόκτηση κρυπτονομίσματος, θα πρέπει να δηλώνεται ως τεκμήριο.

Φορολογία κέρδους για νομικά πρόσωπα

Για την περίπτωση νομικών προσώπων, το κέρδος από την επένδυση σε κρυπτονομίσματα, φορολογείται σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις φορολογίας νομικών προσώπων της εκάστοτε περιόδου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε πως απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ συναλλαγές μεταξύ συμβατικών νομισμάτων και Bitcoin, καθώς θεωρούνται ανταλλαγές συναλλάγματος.

Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, ωστόσο, φαίνεται να έχουν επεκταθεί και ανάμεσα σε εξοφλήσεις μεταξύ εταιρειών. Η συγκεκριμένη συναλλαγή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού η είσπραξη και η πληρωμή σε κρυπτονομίσματα δεν είναι φορολογήσιμη, αλλά ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζεται και ως μέσο πληρωμής.

Στην Ελλάδα, για την εξόφληση τιμολογίων άνω των 500€, πρέπει να γίνεται εξόφληση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή ενός τέτοιου τιμολογίου με κρυπτονομίσματα, δεν πληροί την παραπάνω προϋπόθεση.

Πράγματι, η κατάσταση σχετικά με τη φορολόγηση των κερδών από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα είναι ακόμα θολή στη χώρα μας, αλλά αναμένονται νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις της πολιτείας επί του θέματος σύντομα.

Μπορεί η ίδρυση offshore εταιρείας να βοηθήσει;

Μια πρόταση που διευκολύνει τη διαχείριση των εισοδηματικών ροών από επενδύσεις σε cryptos, είναι η δημιουργία offshore εταιρείας.

Παρότι ο όρος “offshore εταιρεία” έχει λάβει αρνητική χροιά στην Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία λανθάνουσα παρανομία στη συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση. Όπως επισημαίνουν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ομάδας GoJack, η έναρξη και διαχείριση μιας υπεράκτιας εταιρείας είναι μία ευρέως διαδεδομένη επιλογή που προσελκύει καθημερινά ιδιώτες και επιχειρήσεις για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και άλλα πλεονεκτικά οφέλη σε συναλλαγές εντός και εκτός της εκάστοτε χώρας.

Με τη σύσταση υπεράκτιας εταιρείας αποκτάτε την άνεση να διαχειρίζεστε τα κέρδη από τις επενδύσεις που έχετε πραγματοποιήσει σε κρυπτονομίσματα. Η διαχείριση γίνεται με βάση τις νομοθετικές ισχύουσες διατάξεις και αποφεύγοντας τα ‘’θολά’’ σημεία στη φορολογία. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε την έδρα της νέας εταιρείας σας, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική σας παρουσία εκεί.

Πού και πώς να ιδρύσετε μια offshore;

Παραδείγματα χωρών με εύφορο επιχειρηματικό έδαφος είναι οι Η.Π.Α., και συγκεκριμένα η ίδρυση εταιρείας στο Delaware, η Αγγλία, η Κύπρος και άλλες.

Για τη δημιουργία μιας offshore εταιρείας, συνήθως επιλέγεται ένα κράτος με ευνοϊκές συνθήκες φορολογίας επιχειρήσεων. Η αναζήτηση του κατάλληλου κράτους με ένα ξεκάθαρο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, διατηρώντας μία σταθερά υγιής οικονομία, είναι το Α και το Ω για τη μεταφορά και διατήρηση των επενδύσεών σας εκεί.

Οι παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία στα κρυπτονομίσματα προέρχονται από προσωπική έρευνα των συμβούλων του gojack.gr και παρέχονται αυστηρά για ενημερωτικούς σκοπούς. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε έναν εκπρόσωπό μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr