NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Το ελληνικό startup οικοσύστημα «αποκαλύπτεται» - Ξεχωρίζουν οι βιοεπιστήμες

Το ελληνικό startup οικοσύστημα «αποκαλύπτεται» - Ξεχωρίζουν οι βιοεπιστήμες

​Μέσα από την πρόσφατη παρουσίαση για την διεξαγωγή των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece», μια διαδικασία που απευθύνεται σε εγγεγραμμένες startups της πλατφόρμας, ήρθαν στη δημοσιότητα -για πρώτη φορά- στοιχεία που άντλησε η πολιτεία για το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, όσον αφορά στους τομείς δραστηριότητας των startups του Elevate Greece, στην πρώτη θέση είναι οι βιοεπιστήμες με 14,1%. Ακολουθεί ο τουρισμός με 9,1%, το περιβάλλον με 9,1%, η αγροτεχνολογία με 7,1% και η διαφήμιση με 7%.

Στις επόμενες θέσεις βλέπουμε τα μεγάλα δεδομένα με 6%, την χρηματοοικονομική τεχνολογία με 5%, την μεταποίηση με 4,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 4%, τα ναυτιλιακά με 3%, το ανθρώπινο δυναμικό στο ίδιο ποσοστό, την διασκέδαση με 2,3%, την εκπαίδευση με 2%, ενώ σε άλλους τομείς δραστηριοποιείται ένα 24%. Σημειώνεται πως τα στατιστικά αφορούν σε ένα σύνολο 397 επιχειρήσεων.

Παράλληλα, όσον αφορά στον αριθμό των εργαζομένων στο οικοσύστημα καινοτομίας και ειδικότερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις. και εδώ κυριαρχούν οι βιοεπιστήμες έχοντας το 11%, η διαφήμιση με 8,3%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 7,4, τα μεγάλα δεδομένα με 7%, ο τουρισμός με 6,4%. Ακολουθούν ναυτιλιακά, διασκέδαση, αγροτεχνολογία, περιβάλλον, εκπαίδευση, χρηματοοικονομική τεχνολογία, μεταποίηση, HR και άλλοι τομείς.

Τι συμβαίνει στις βιοεπιστήμες

Σύμφωνα με την J.P. Morgan, η πανδημία του COVID-19 οδήγησε την περασμένη χρονιά σε υψηλό ρεκόρ στις επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στις βιοεπιστήμες, κάτι που αναμένεται πως θα συνεχιστεί και φέτος. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Peter Meath, συνεπικεφαλής του τομέα Healthcare και Life Sciences, Middle Market Commercial Banking, J.P. Morgan, «δεν υπήρξε καλύτερο χρονικό σημείο, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής μου καριέρας, για να ξεκινήσει κάποιος μια επιχείρηση στις βιοεπιστήμες».

Άλλωστε, στο Life Sciences Outlook 2021, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικούς μήνες, σημειωνόταν πως «το να χαρακτηρίσουμε το 2020 "μοναδικό έτος" για τις εταιρείες βιοεπιστημών, θα είναι υποτιμητικό. Η πανδημία COVID-19 μετέτρεψε τη βιομηχανία, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για οργανισμούς και επενδυτές, ώστε να οδηγήσουν την υγειονομική περίθαλψη μέσω της καινοτομίας. Οι μεγάλοι χρηματοδοτικοί VC γύροι -άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων- έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, κάτι που θα μπορούσε να συνεχιστεί στο οικοσύστημα χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του report της J.P. Morgan, το 2020, στους τομείς του Healthcare και των Life Sciences, υπήρξαν 995 &D Partnerships, 683 συμφωνίες γύρω από ακαδημαϊκή έρευνα και αδειοδότηση, 391 εξαγορές και συγχωνεύσεις, 114 εξαγορές επιχειρηματικών μονάδων και γραμμών παραγωγής, 226 συμφωνίες Sales/Co-Promotion, 729 επενδυτικοί γύροι VC και 149 IPO. Το τρίτο τρίμηνο του 2020 ήταν το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από πλευράς κεφαλαίων σε venture επενδύσεις στις βιοεπιστήμες.

Οι περιφέρειες που ξεχωρίζουν

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, όμως, και τα ποσοστά νεοφυών επιχειρήσεων ανά διοικητική Περιφέρεια στην χώρα, στο σύνολο των 13. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα ακόλουθα στατιστικά είναι τα ακόλουθα: 2 στις 3 νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής, ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 14,7%, η Κρήτη με 6,5% και η Δυτική Ελλάδα με 4,2%.

Χαμηλά ποσοστά προκύπτουν σε περιφέρειες όπως η Θεσσαλία (2&), η Στερεά Ελλάδα (1,8%), η Ήπειρος (1%), το Βόρειο Αιγαίο, η Ανατολική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο και η Θράκη (με περίπου 1% η κάθε μια), οι Ιόνιοι Νήσοι (με 0,5%), η Πελοπόννησος (με 0,3%). Ξεχωρίζει -αρνητικά- από τα συγκεκριμένα ποσοστά, η Δυτική Μακεδονία, όπου οι εγγεγραμμένες startups στο Elevate Greece είναι μηδέν, λόγω του ότι, όπως τονίστηκε, η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας περιστρεφόταν αποκλειστικά και μόνο γύρω από τη ΔΕΗ και τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με Περιφερειάρχες εκεί όπου τα ποσοστά είναι πάρα πολύ χαμηλά, ώστε να υπάρξουν οικονομικά κίνητρα με στόχο τη δημιουργία περισσότερων startups εκτός μεγάλων αστικών κέντρων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr