NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Οι τρεις νικητές του 8ου Envolve Award Greece «αποκαλύπτονται»

Οι τρεις νικητές του 8ου Envolve Award Greece «αποκαλύπτονται»

Το Envolve Entrepreneurship ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Ιουνίου, τους τρεις νικητές του 8ου Envolve Award Greece, του διαγωνισμού που επιβραβεύει νεοφυείς και αρχικού σταδίου καινοτόμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τις Carge, Momcycle και obko, που θα λάβουν άτοκη χρηματοδότηση, καθοδήγηση και υπηρεσίες επιχειρηματικής υποστήριξης. Σήμερα, οι επικεφαλής του Envolve Entrepreneurship και οι τρείς ομάδες που διακρίθηκαν μιλούν στο epixeiro.gr.

Για αρχή, θα πρέπει να τονιστεί πως οι τρεις νικήτριες του φετινού διαγωνισμού προσφέρουν τρία εντελώς διαφορετικά προϊόντα / υπηρεσίες, αποτελώντας, έτσι, μια απόδειξη των καινοτόμων ιδεών που συνεχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους εντός του ελληνικού οικοσυστήματος. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία, στο λιανεμπόριο (Retail Tech) και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (FinTech).

Κοιτώντας τις αλφαβητικά, η Carge παρέχει λύσεις ηλεκτροκίνησης που βοηθούν τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων να εντοπίσουν, να δεσμεύσουν και τελικά να φορτίσουν, πληρώνοντας απευθείας σε χιλιάδες σταθμούς φόρτισης στην Ν.Α. Ευρώπη. Είναι η μοναδική εφαρμογή παγκοσμίως που χρησιμοποιεί έξυπνους αλγόριθμους για εξισορρόπηση δικτύου μέσω άμεσης σύνδεσης με κάθε αυτοκίνητο.

Η Momcycle, από την άλλη, αποτελεί το πρώτο online marketplace αφιερωμένο σε pre-owned παιδικά είδη, προτείνοντας ένα νέο, οικολογικό τρόπο κατανάλωσης. Παρέχει στους γονείς ένα εύχρηστο εργαλείο με πολλαπλές λειτουργικότητες, για να μετατρέψουν τα είδη που δεν χρειάζονται πια σε χρήμα και να αγοράσουν τα αγαπημένα τους brands σε μεγάλες εκπτώσεις.

Το Obko, η τρίτη ομάδα που διακρίθηκε, είναι μια εφαρμογή που ενοποιεί την οικονομική ζωή και συμπεριφορά ενός χρήστη με σκοπό να παρέχει προηγμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο ευρύ κοινό. Εγκαινιάζει μια γκάμα από υπηρεσίες μέσω AI που τον βοηθάνε να απλοποιήσει και να αυτοματοποιήσει τις καθημερινές τραπεζικές του εργασίες, να μειώσει τα έξοδα και να λάβει προσωποποιημένη καθοδήγηση.

Ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship, σχολίασε, μιλώντας στο epixeiro.gr, πως «χθες έκλεισε επίσημα ο 8ος κύκλος του Envolve Award Greece. Ήταν μια βραδιά γεμάτη έντονα συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και ενθουσιασμού. Αν και διανύουμε μια απαιτητική περίοδο, το Envolve συνεχίζει την αποστολή του, υποστηρίζοντας επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα, εμψυχώνοντάς τους να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Καλώς ήρθατε Carge, Momcycle και obko στην οικογένεια των νικητών του Envolve Award Greece.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους προσκεκλημένους ομιλητές μας, τους συνεργάτες μας και τους υποστηρικτές μας που βρίσκονται χρόνια δίπλα μας και υποστηρίζουν ενεργά το έργο μας. Ευχαριστούμε ακόμα τους χορηγούς της φετινής διοργάνωσης που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της βράβευσης μας σε μια δύσκολη περίοδο και βοήθησαν ώστε χιλιάδες άνθρωποι στον κόσμο να συνδεθούν μαζί μας και να παρακολουθήσουν».

Ο Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, έδωσε τα συγχαρητήρια του στους νικητές του 8ου Envolve Award Greece, τονίζοντας πως «η οικογένεια των νικητών μας μεγάλωσε κατά τρία μέλη, την Carge, τη Momcycle και την obko. Οι τρεις ομάδες μάς απέδειξαν ότι η επιμονή, το όραμα, η ομαδικότητα, η δημιουργικότητα και η αφοσίωση αποτελούν πάντα κινητήριο δύναμη.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες και υποστηρικτές μας που είναι δίπλα μας και μας βοηθούν να συνεχίζουμε το σκοπό μας που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Ευχόμαστε οι ομάδες να απολαύσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι και, με την υποστήριξή μας, να εξελίξουν ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική τους ιδέα. Η αίσθηση του "μαζί" μετά από τόσο καιρό, στη χθεσινή βράβευση, μας έδωσε δύναμη να συνεχίσουμε αδιάκοπα το έργο μας και την αποστολή μας».

alexandros_jimmy_envolve.jpg?mtime=20210624201847#asset:278136

Ο λόγος στους νικητές

Θελήσαμε, όμως, να ρίξουμε μια πιο αναλυτική «ματιά» στις τρεις εταιρείες που διακρίθηκαν. Συζητήσαμε μαζί τους για την απόφαση τους να λάβουν μέρος στο Envolve Award Greece και ζητήσαμε την άποψη τους για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει ένας startupper στα πρώτα του βήματα. Ξεκινώντας από την πορεία τους και το προϊόν/υπηρεσία που προσφέρουν. Τι ξεχωρίζουν, ποια τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του;

Carge [Ελευθέριος Καραμπατσάκης & Πέτρος Μπένος]: H Carge ιδρύθηκε το 2020, ύστερα από ένα ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο όπου εντοπίσαμε το πρόβλημα της πολυπλοκότητας μεταξύ πολλών εφαρμογών για μια απλή συνεδρία φόρτισης. Βασική υπηρεσία της Carge είναι η ενοποίηση όλων των δικτύων σταθμών επαναφόρτισης στην Ευρώπη σε μία εφαρμογή, σε ένα χάρτη, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη (οδηγό) να εντοπίσει, να δεσμεύσει, να χρησιμοποιήσει και να πληρώσει οποιονδήποτε σταθμό στη διαδρομή του. Ξεκινήσαμε εμπορικά πρώτοι στην αγορά της Ρουμανίας έτσι ώστε να λάβουμε πολύτιμο feedback που θα μας βοηθούσε να βελτιώσουμε το τελικό προϊόν, το οποίο εξυπηρετεί σήμερα περισσότερους από 3000 οδηγούς σε 4 χώρες. Μια από τις καινοτομίες που κάνει την Carge να ξεχωρίζει, είναι η υλοποίηση της έξυπνης φόρτισης μέσω διασύνδεσης με το καθένα όχημα ξεχωριστά, με στόχο την εξισορρόπηση της διανομής δικτύου σε περιοχές όπου οι φορτιστές επηρεάζουν τη ζήτηση ρεύματος.

carge.jpg?mtime=20210624195630#asset:278123

Momcycle [Ιλεάνα Ισμυρίδη & Νίκη Λαλιώτη]: Ως μαμάδες και οι ίδιες, θέλαμε να δώσουμε μια δεύτερη και τρίτη ζωή στα πράγματα που δεν χρειαζόμασταν πια, με ασφάλεια και αξιοπιστία στη μεταπώληση. Ταυτόχρονα, θέλαμε να βρούμε ποικιλία και ποιότητα στα pre-owned προϊόντα που ψάχνουμε να αγοράσουμε για τα παιδιά μας. Με αυτή τη λογική σχεδιάσαμε το Momcycle, για να μπορούν οι γονείς μέσα από τις πωλήσεις τους να ανακτήσουν μέρος της δαπάνης που έχουν κάνει, και μέσα από τις αγορές τους να βρίσκουν είδη που επιθυμούν σε τιμές - ευκαιρία. Σκοπός μας είναι να λύσουμε τα χέρια των γονιών! Να τους κάνουμε να νιώσουν εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες μας και ικανοποίηση με τις επιλογές τους. Ο ίδιος χρήστης έχει δυνητικά διπλή ιδιότητα, πωλητή και αγοραστή – μπορεί να ξεκινήσει ως πωλητής και να καταλήξει να αγοράσει, ή και αντίστροφα. Ως πωλητής, αναρτά το προϊόν του με μια πολύ απλή διαδικασία και αποκτά πρόσβαση σε ένα στοχευμένο κοινό ενεργών γονέων που αναζητούν value for money επιλογές. Παρέχουμε ένα premium περιβάλλον, μόνο με επώνυμα προϊόντα σε ρούχα και εξοπλισμό που καλύπτουν τις ηλικίες από 0 έως και 12 έτη. Επιμελούμαστε τις αναρτήσεις των προϊόντων και εγγυόμαστε ασφαλείς συναλλαγές και αξιόπιστη διαδικασία αποστολών. Όραμά μας είναι να καλλιεργήσουμε στην πράξη την υπόσχεση για βιωσιμότητα μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου ζωής προϊόντων. Φιλοδοξούμε να εκπαιδεύσουμε τους γονείς σε ένα πιο υπεύθυνο μοντέλο κατανάλωσης που θα αποτελέσει κληρονομιά για τα παιδιά μας.

Obko [Γιώργος Γαβριήλ, Βασίλης Λινάκης, Νίκος Κωνσταντινίδης & Εύη Ευσταθίου]: To οbko είναι μια υπηρεσία που φιλοδοξεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας. Βασίζεται στη δύναμη των αλγορίθμων και της τεχνολογίας και αξιοποιεί τα τραπεζικά και συναλλακτικά δεδομένα του κάθε χρήστη με σκοπό να απλοποιήσει την τραπεζική του καθημερινότητα με έξυπνους αυτοματισμούς, να τον βοηθήσει να αποταμιεύει καλύτερα και να ξοδεύει με μεγαλύτερη σύνεση αλλά και να του προτείνει τρόπους να εξοικονομεί χρήματα από τα πάγια έξοδα του. Στόχος μας είναι το obko να γίνει ένα έμπιστος οικονομικός βοηθός στο πλευρό του κάθε χρήστη μας.

Γιατί πήρατε την απόφαση να λάβετε μέρος στο φετινό Envolve Award Greece, τι σημαίνει, για εσάς, η διάκριση σε αυτό και πώς θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξη της δραστηριότητας σας;

Carge: Πήραμε την απόφαση να λάβουμε μέρος στο φετινό Envolve Award Greece, διότι πιστεύουμε πως η διάκριση αποτελεί την αρχή μιας δυναμικής πορείας για την Carge και τους ανθρώπους της. Γνωρίζοντας τις απαιτήσεις για την ταχεία ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιστεύουμε ότι η καθοδήγηση και η χρηματοδότηση από την ομάδα του Envolve θα παίξουν σημαντικό ρόλο για εμάς.

Momcycle: Κάναμε αίτηση στη διοργάνωση γιατί γνωρίζαμε το κύρος της και την πολυεπίπεδη υποστήριξη που παρέχει έμπρακτα στους υποψήφιους. Το Envolve Award μας δίνει πολύ σημαντική ώθηση για να πετύχουμε τους εμπορικούς μας στόχους, προάγοντας το όραμα για υπεύθυνο και οικολογικό shopping και για να ενισχύσουμε την ομάδα μας. Η οικονομική στήριξη, το mentoring και η καθοδήγηση στα επόμενα, εξωστρεφή βήματα μας, είναι ό,τι μπορεί να ονειρευτεί ένας νέος επιχειρηματίας στην Ελλάδα σήμερα.

momcycle.jpg?mtime=20210624195717#asset:278124

Obko: Η εκτίμηση που έχουμε στο θεσμό των Envolve Awards είναι απεριόριστη. Σεβόμαστε πάρα πολύ την διορατικότητα και το επιχειρηματικό ένστικτο των μελών της επιτροπής και έχουμε επίγνωση της πολύτιμης βοήθειας που προσφέρει ο θεσμός σε επίπεδο καθοδήγησης, mentoring και ευκαιριών. Η απόφαση μας, λοιπόν, να δοκιμάσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα μπροστά σε ένα τέτοιο απαιτητικό αλλά και γενναιόδωρο κοινό, ήταν μια no-brainer πρόκληση για εμάς.

Ποια η γνώμη σας για την επιχειρηματικότητα και το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα; Ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια προσπάθεια όπως η δική σας και τι θα προτείνατε σε startupers που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα;

Carge: Τα τελευταία χρόνια το οικοσύστημα των startups στην Ελλάδα έχει μεγαλώσει και εδραιωθεί μέσα από διάφορες προσπάθειες που γίνονται, τόσο από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, όσο και από θεσμικά/επενδυτικά όργανα. Η ηλεκτροκίνηση αρχίζει να αποκτά περίοπτη θέση στο χώρο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες λύσεις και αντικείμενα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στο brain drain. Συγκεκριμένα, για τη δική μας προσπάθεια, οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν κυρίως σε επίπεδο συνεργειών, όπου χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αποδείξουμε ότι έχει νόημα να συνεργαστεί μια μεγάλη εταιρεία με μια εντελώς νέα, μικρή επιχείρηση που μόλις ιδρύθηκε. Αυτό που προτείνουμε σε startuppers για τα πρώτα τους βήματα είναι να υπάρχει εξαρχής ένα συγκεκριμένο πλάνο για το που θέλουν να φτάσει η ιδέα τους και ποιες απαιτήσεις έχει αυτή η προσπάθεια. Έτσι, θα μπορέσουν να στήσουν καλύτερα την ομάδα και μετέπειτα το προϊόν για να έρθουν τα επόμενα βήματα (εμπορική δραστηριότητα, επενδύσεις, γρήγορη ανάπτυξη).

Momcycle: Μπαίνουμε σε ένα οικοσύστημα γεμάτο ταλέντο, καινοτόμες ιδέες, μεράκι και πάθος. Ωστόσο, δεν το βλέπουμε σαν ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων και εταιριών – έχουμε ανοιχτές κεραίες και αναφορές και σε άλλους χώρους με σκοπό να αντλούμε έμπνευση και να συνδιαλεγόμαστε με την αγορά, τους καταναλωτές, τα brands, τα communities. Για μας η επιχειρηματικότητα εξελίσσεται κι εμπλουτίζεται μέσα από συνέργειες και ομαδικότητα. Στις δυσκολίες και στις προκλήσεις απαντήσαμε με ευελιξία. Αλλάξαμε το μοντέλο μας πολλές φορές, επιλέξαμε νέους συνεργάτες που μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ζητούμενα και στα ethical standards μας, διαμορφώσαμε νέες λειτουργικότητες, μοιραστήκαμε σκέψεις και ανησυχίες με ανθρώπους που μας έδωσαν γενναιόδωρα το feedback τους. Η ευελιξία, η ανθεκτικότητα και η ανοιχτή επικοινωνία υπήρξαν τα πιο χρήσιμα εργαλεία στην μέχρι τώρα πορεία μας.

Obko: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει κάποιες εγγενείς δυσκολίες εξαιτίας του μεγέθους της χώρας. Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολο το να μπορέσει κανείς να στηρίξει ένα επιχειρηματικό πλάνο αποκλειστικά με τα μεγέθη της εγχώριας αγοράς. Από την άλλη όμως, η εύκολη πρόσβαση σε χώρες της Ευρωζώνης προσφέρει ευκαιρίες για δυναμική είσοδο σε νέες αγορές με παρόμοιο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο. Η συμβουλή μας προς άλλους startuppers είναι να μη φοβηθούν να οραματιστούν και να σχεδιάσουν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους ψηλά στον ορίζοντα.

obko.jpg?mtime=20210624195803#asset:278125


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr